Sosyopat ve Psikopatların Arasındaki Fark Nedir?

Hepimizin çevresinde sosyopat veya psikopat olarak nitelendirdiği birisi vardır. Sonuçta televizyonda sıkça kullanılan bu terimler gerçek hayatta da bolca bulunmalı? Aslında cevap biraz daha karmaşık. Öncelikle bu terimi tanımlayacak sonra farklarını öğreneceğiz.

Dizi izlemeyi seviyorsanız sosyopat veya psikopat terimlerini duymuşsunuzdur.

Her ne kadar dizilerde bu terimler aralarında bir fark yokmuş gibi ortaya atılsa da aslında farklılar.

Sosyopat veya psikopatlar terimlerinin ikisi de kendi çıkarları için her şeyi yapabilecek kişileri nitelendirmek için kullanılır.

Örneğin birisini öldürmek, hırsızlık veya manipülasyon bunlardan sadece birkaçıdır. Peki iki karakter arasındaki ana fark ne?

Psikoterapist, yazar ve podcaster Terri Cole'un açıklamasına göre "Sosyopatlar, antisosyal kişilik bozukluğu (ASPD) olan bir kişi iken, psikopatlar bir dizi normal dışı kişilik özelliğine sahip birisidir."

Cole, "Sosyopat dediğimiz terim, davranışlarının başkalarını nasıl etkilediğine dair çok az vicdanı olan ve düzensizce dürtüsel davranan birini tanımlar" diye açıklıyor.

Psikopatlar ise benzer şekilde dürtü kontrolü olmayan ve şiddet içeren davranışlardan çekinmeyen birisiyken, "genellikle daha planlı hareket eder ve tehlikeli olarak kabul edilir." diyor.

Eileen Anderson ise 'Psikopatlar davranışları için vicdan acısı veya pişmanlık duymazlar' diyor. 'Hedeflerine ulaşma hakkına sahip olduklarını hissederler ve hedefleri için yalan söylemek, çalmak ve hatta birini öldürmek bile normaldir.' Eileen Anderson, Case Western Reserve Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi'nde biyoetik profesörü ve yardımcı psikiyatristtir.

Ayrıca sosyopat veya psikopat terimleri yüzyıllardır var olsa bile bu iki terim için olan tanımlarımız son yıllarda oldukça değişti.

İki terim birbirlerine benzediğinden dolayı değişimli olarak kullanılsa da günümüzde birine psikopat veya sosyopat tanımı konulması oldukça nadir.

Günümüz tıbbında ise birine sosyopat veya psikopat demek yerine "psikopatımsı karaktere sahip" şeklinde tanımlar koymak daha sağlıklı görülüyor.

Bunun sebebi ise bu iki teriminde insan karakterinin bir parçası olması ve bütünü tanımlamak için yeterli olmamasıdır.

İlginizi çekebilir:

Yaptığınız Kombinlerde Kullandığınız Renklerin İnsan Psikolojisi Üzerindeki Birbirinden Şaşırtıcı Etkileri
Çevrenizdeki İnsanların Sizi Gizlice Kıskandığını Anlamanızı Sağlayacak 7 Önemli İşaret
Olgunlaşmamış Ebeveynlere Sahip Olmanın Karakter Gelişimine Olan Korkunç Etkileri!

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı