Sosyal Medyayı En İyi Kullanan Terör Örgütü: IŞİD

Irak’ta durdurulamayan ilerleyişini sürdüren radikal İslamcı terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) sadece kısa sürede bu denli etkili olmasıyla değil, sosyal medyadaki planlı ve ‘başarılı’ stratejisiyle de dikkat çekiyor.

Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u bir günde kolayca ele geçiren ve çevredeki şehirleri de kontrolü altına alarak Şiileri öldürmeyi sürdüren Sünni terör örgütü, sosyal medyayı üç ana başlık altında kullanıyor: Ele geçirdiği yerler hakkında bilgi vermek, örgüte yeni militanların katılımını sağlamak ve düzenlediği saldırılarla, Şiilerin öldürülmesini meşru kılmak.

IŞİD, bu ustalığıyla kimi uzmanlarca Twitter’ı en iyi kullanan terör örgütü ilan edildi bile. Ayrıca birçok büyük şirket, sanal alemde daha görünür olabilmek için önemli paralar harcarken, IŞİD sosyal medya stratejisiiyle bir anda internette de ana gündem maddesi olmayı başardı.

Özellikle yarattıkları Twitter uygulaması ‘The Dawn of Glad Tidings’ le bunu başaran IŞİD, kullanıcıları adına fotoğraf ve videolu tweet’ler atıp, hashtag kampanyaları yürüttü. Bu sayede uygulamayı kullananların da IŞİD’in sosyal medyadaki birer neferi olması sağlandı.

IŞİD’in Musul’u aldığı gün yaklaşık 40 bin tweet atıldı ve bu tweet’ler iki saatte bir gönderilerek spam’lenme tehlikesi yaşamadı.

Twitter’dan ‘spam’ yememek için belli bir algoritma ve zamanlama gözetilerek atılan tweet’ler sayesinde IŞİD, neredeyse etkili olduğu her bölgede ‘en çok konuşulanlar’ arasına girdi.

The Atlantic’ten J.M. Berger, Musul’un ele geçirildiği gün Twitter’da bir anda “Şimdi Bağdat’a geliyoruz” yazılı fotoğrafların patlamasının ve bir anda aramalarda da en üst sırada çıkmasının bu uygulama sayesinde olduğunu belirtti. Uygulama Twitter tarafından engellenmiş olsa da farklı yöntemlerle hâlâ aktif olarak çalışabiliyor.

IŞİD tüm bu bilgi akışının yanında ayrıca etkili bir ‘PR çalışması’ yürüterek yeni destekçiler de kazanıyor.

Die Zeit gazetesine konuşan terör uzmanı Yasin Muşarbaş, IŞİD’in tüm bu içerikle sadece Arap ülkelerinden değil Avrupa ve ABD’den de destekçi bulduğunu belirtti. Muşarbaş, asıl hedefin El Kaide gibi ‘kurumsal bir kimlik kazanmak olduğunu belirtti. Bu sayede IŞİD, daha önce fotoğraflarını yayımladığı Portekizli, Hollandalı ya da Fransız militanlar da bulabiliyor.

Son olarak binlerce hesabı tam anlamıyla tek elden yönetmek IŞİD’e ‘neyin nasıl görülmesini istiyorsa öyle yansıtmak’ gibi bir imkan sağlıyor. Böylece Şiilerin öldürülüp Sünnilerin serbest bırakılması, mezhepçi bir vahşet olarak değil, din ve İslam düşmanlarının etkisiz hale getirilmesi gibi yansıtılabiliyor. Tabii IŞİD cihadçıları da İslamı ayakta tutacak yeni bir güç olarak…

Dİken

Popüler İçerikler

Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Doğu Ekspresi Seyahatinin O Kadar da Romantik Olmadığını Söyleyen Adam Bilinmeyenleri Anlattı
Bakanlık, Valiliklere Talimat Gönderdi: "Belediye Kreşlerini Kapatın"