Sosyal Medyanın Sonu mu Geliyor? Geleceğin "Online" Hayatı Nasıl Olacak?

Instagram'ın popülerliğini kaybederek öldüğü fikri uzun süredir ortalıkta dolaşıyor.

Gençler artık eskisi gibi kendileri hakkında bir şey veya günlerinden estetik bir güneş fotoğrafı paylaşmıyorlar ve 2010'lardaki ortam gözlerden uzak. Sosyal medyada fotoğraf paylaşmanın 'cringe' yani utanç verici olduğunu söyleyenler bile var. Peki, sosyal medyadaki bu değişimin sebebi ne?

Aslında bu değişimi etkileyen birçok etken var ama en basit açıklama insanların artık sosyal medyaya güvenmemesi.

Elon Musk'ın Twitter'ın başına geçmesi, Zuckerberg'in kullanıcılardan kişisel bilgilerini topladığı kabul etmesi ve son günlerde gündem olan TikTok'un kurucusunun yargılanması ile insanlar sosyal medyanın tarafsızlığına ve masumiyetine olan güvenlerini kaybetmiş gibi duruyor.

Alternatifler arasında bulunan BeReal, Tumblr gibi platformlar ise oldukça kısıtlı.

Bugün online olup sosyal medyaya girmek eskisi gibi kişisel bir tecrübe olmaktan çıkmış durumda. Alternatiflerin sunduğu çözümler ise yeterli değil ve bunun yerine insanlar birkaç tuşa basarak zamanlarını harcıyor. Bütün sosyal medya mecranı artık anlamsız bir kaydırma eylemine kısıtlanmış durumda.

Yine de bu insanların online daha az zaman geçirdiği anlamına gelmiyor.

Her ne kadar Twitter, Instagram gibi büyük sosyal medya platformlarından uzaklaşma trendi büyüyor gibi dursa da bu, insanların sosyal medya kullanmayı bıraktığı anlamına gelmiyor.

Bunun yerine insanlar kendi ilgilerine yönelik özelleşmiş VR Chat, Discord gibi platformları tercih ediyor.

Örneğin oyun oynamayı seven birisinin Twitter'da haber okuyarak zamanını geçirmesini bekleyemezsiniz. Bunun yerine VR Chat, Discord gibi platformlara yönelip kendisi gibi oyun oynayan kişilerin arasında olması daha olası. Bunun tam tersi de doğru. Günlük haberleri takip etmek isteyen birisi içinse Twitter hala en yaygın seçimlerden birisi.

Bu yeni platformlar popülerlik kazanırken eski ve yerleşmiş platformların kullanım amacı değişiyor.

Facebook örneğine bakarsak öncelikle kimsenin kullanmadığını düşünebilirsiniz. Gerçek ise düşündüğünüzden daha farklı. Bugün Facebook eskisi kadar sık kullanılmasa da hala planlama, yerel etkinlikler, eski arkadaşlar ile buluşma, doğum günleri gibi daha sıkıcı amaçlar için kullanılmaya devam ediyor. Değişen şey ise insanların artık diğer platformlarda 'takılmayı' tercih etmesi.

Peki, sosyal medyanın geleceği nasıl olacak?

Bu konu hakkında birçok teori var. Bazıları insanların 'offline' olarak sanal dünyadan uzaklaşacağını savunurken bazıları ise yeni ve daha sürükleyici platformların doğuşu (örneğin Meta) ile insanların sosyal medyadan hiç ayrılamayacağını savunuyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

İlginizi çekebilir:

Sosyal Medya Ortamları Neden Ücretsiz?
Eğitimde Devrim… Chat GPT ile Yönergeleri Artık Öğrenciler Veriyor!
Airfryer ve Robot Süpürgeler Hakkında Yeni Karar: Düzenlemelerde Sil Baştan

Popüler İçerikler

Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR
31.05.2023

Nasıl güvenmiyorlar ya sosyal medyaya? En bariz yalan videolara bak ne yapmışlar bal ne demişler diye bangır bangır paylaşan savunan kitleyi görmezden mi geliyoruz bir anda? Sadece bizim ülkeye özgü olduğunu da sanmıyorum. Öyle olsa teyit süreli o öyle değil bu böyle değil diye açıklama postu atmazdı zaten. Mal her zaman mal, her önüne düşüne inanacak kadar hem de.

31.05.2023

valla benim tanıdıklarım fake takipçi alıp kendilerini feno sanacak kadar hala sosyal medyaya tapıyor. sikeym sosyal medyayı ama, echo chamberdan başka bir şey değil. gerçek olmaya çalışırsanız ban yersiniz. toplumun standartlarına uyum saglamak zorundasınız. yarak kürek işler.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ