Sosyal Medyada Koronavirüse İyi Geldiği İddia Edilerek Elden Ele Yayılan Yiyecek ve İçecekler

İnanın bizi bu süreçte en çok aile WhatsApp grupları yordu...

Koronavirüs salgını süresince sosyal medyada pek çok haber dolaştı ki bunların çoğu da doğruluğu kanıtlanmamış, yalan yanlış bilgilere dayanıyordu.

Özellikle aile WhatsApp gruplarında hastalığa iyi geleceği söylenen bir ton yiyecek ve içecek adı dolandı durdu. Biz de bu konuya bir açıklık getirmek için “Şifa niyetine ye/iç” denilen bu ürünleri listeledik. Maksat kafalardaki soru işaretlerini silmek, öyle değil mi? Bakalım, listemizde neler varmış…

1. Çay

WhatsApp’ta denk geldiğimiz bir metinde Li Wenliang adlı Çinli bir doktorun Covid-19’a yakalandığı ve ölmeden önce hastalığın etkisini azaltacak diye önerdiği milli içeceğimiz ‘çay’ var ilk maddede. 

Bu metne göre Wuhan’da salgını kontrol altına almak için doktorlar hastane önlerinde çay dağıtmaktaymış. Böyle bir şey olmadığını siz de tahmin edersiniz... Yani çay içerek Covid-19’u tedavi etmeniz pek mümkün görünmüyor, en azından bilim insanları bunu söylüyor.

2. Sumak Suyu

Covid-19 tedavisi için YouTube’da bir videoda önerilen sumak suyu, bir din görevlisinin yakının gördüğü rüyaya dayanıyor. Söylendiğine göre rüyada Hz. Muhammed vasıtasıyla sumak suyu, koronavirüse karşı en etkili çözümmüş. Ancak bunun bilimsel bir argümana  dayanmadığını ve yalnızca bir kişinin rüyasından yola çıkılarak önerildiğini belirtelim.

3. Kahve

Yine WhatsApp gruplarında dönen bir tedavi önerisi var karşımızda. Li Wenliang adlı Çinli doktorun önerdiği iddia edilen ve yeni koronavirüs tedavisinde etkili olan şey bu kez kahve. Gelen mesaja göre kahvenin içindeki bileşenlerin hastalığa iyi geldiğini açıkladığı için ‘cezalandırılan’ ve sonrasında da Covid-19 yüzünden hayatını kaybeden Dr. Li Wenliang sayesinde hastanelerde günde üç öğün kahve servisine başlanmış. Tıpkı çay örneğinde olduğu gibi kahvenin de Covid-19’a iyi geleceğine dair hiçbir bilgi yok.

4. Tonik

Marketlerde satılan toniğin sıtma ilaçlarının üretiminde de kullanılan kinin maddesini içerdiği için Covid-19 tedavisinde etkin bir rol oynayabileceği iddia ediliyordu. Ancak bu iddianın da geçerlilik payı yok. Tonikte bulunan kinin miktarı oldukça az ve tedavide kullanılan ilaçlardaki kinin ile toniklerin içindeki kinin yapısının da aynı olmadığı bir gerçek. Üstelik Covid-19’da kinin maddesinin etkili olup olmadığı da bilimsel anlamda bir netlik kazanmış değil. Yani durduk yere tonik içmenizin sizi hastalıktan korumayacağını aklınızda bulundurun.

5. Limon Kürü

Facebook ve WhatsApp üzerinden yayılan bir diğer Covid-19’a şifa önerisi sıcak su içine konan üç dilim limondu. Bu kürün hayat kurtaracağı ve yeni koronavirüsün yayılmasını önleyeceği iddia edildi. İddianın sahibinin de ‘Çin’de bulunan’ Zanjan Üniversitesi Tıp Bilimleri Fakültesi’nde araştırmacı olan Shenme Minzi olduğu yayılan metinde geçiyordu. Zanjan Üniversitesi’nin Çin’de değil, İran’da olması ve Shemne Minzi isimli bir araştırmacının olmaması dışında bir sorun yok elbette… 

Limonun tavsiye edilmesi ise içindeki C vitamininden kaynaklı ama bunun hastalığı tamamen yok edeceğine inanmak bir şehir efsanesi. Elbette gün içerisinde bağışıklığınızı güçlendirmesi adına suyunuza birkaç damla limon sıkabilirsiniz ama bunun sayesinde asla hasta olmam gibi bir düşünceye kapılmayın. Ayrıca sıcak su yerine oda sıcaklığında su kullanmanız C vitaminin etkisini korumasını sağlayacaktır.

6. Rakı

Bir internet sitesinde hazırlanan görselle birlikte sözde Dünya Sağlık Örgütü tarafından rakının yeni koronavirüse iyi geldiğini ve günde iki bardak rakı içmenin hastalığı tedavi ettiğini açıkladığı iddia edilse de bunun bir doğruluk payı bulunmuyor. Siz de çevrimiçi bir uygulama sayesinde bu görselin aynısını yapabilirsiniz.

7. Soğan

Bir ara evdeki odalarda bıçak değmemiş soğan bulundurmanın virüsü engelleyeceği söyleniyordu, hatırlarsınız. Bunun herhangi bir işe yaramadığını belirtmemize gerek yoktur herhalde.

Popüler İçerikler

Gassal Dizisindeki "Seküler" Karakter Fazla Karikatürize Edilmiş Bulundu
İsrail Başbakanı Netanyahu'ya Prostat Kanseri Teşhisi Kondu
Abdullah Öcalan’ın İsteği Belli Oldu: Saygı Öztürk, Abdullah Öcalan’ın Talebini Yazdı
YORUMLAR

Fark ettiniz mi bilmiyorum ama bu işin ironik tarafı bu tarz paylaşım yapan akrabalarımız, tanıdıklarımız falan kendinden yaşça küçükleri, yeni nesili salak ve boş olarak gören, kendini çok zeki zanneden yaşını almış kişiler genelde.

24.04.2020

Liste eksik. Bir zamanlar utanmasalar ölüme bile çare olduğu iddia edilecek olan kantaron yok listede.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ