Sosyal Medyada Gündemde: Nebati'nin Övdüğü Ekonomistler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a IMF'den Borç Almayı mı Önerdi?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Eylül ayının son günlerinde gerçekleştirilen 'Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi'nde öyle bir konuşma yapmıştı ki dinleyen iktisatçıların ilgisini çok çekmekle kalmamış, konuşmasında kullandığı teorik söylemler gündem olmuştu. Sonraki günlerde de konuşulmaya devam eden zirveden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kızdırması muhtemel yeni bir iddia çıktı.

Önce kısaca zirveden bahsedelim.

29 Eylül 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleşen zirve 4 panelde 4 başlıktan oluşmuş, açılış konuşmasıyla Bakan gündem olmuştu. Panel başlıkları da 'Pandemi sonrası dönemde ekonomi politikalarında yeni eğilimler', 'Gelişmekte olan ülkeler için yatırım-üretim-ihracat modelinin önemi', Yeni dönemde altyapı yatırımlarının artan önemi' ve 'Yeni dönemde büyümeyi destekleyici bir finansal mimarinin artan önemi' şeklindeydi. Son konuşmada da 'Yeni dönemde kapsayıcı büyüme nasıl sağlanabilir?' konuşması yapıldı. Panelistlerin tamamı yabancıydı zaten Bakan da sonraki günlerde bu konuya değindi.

Zirveyi bu söylemden de hatırlayacaksınız. 👇

Ekonomistler Bile Anlamadı: Bakan Nebati Ne Dedi? Açıklıyoruz! Neo Klasik, Davranışsal ve Nöro Ekonomi Nedir?

Bakan Nebati, sonraki günlerde katıldığı hiç ekonomi uzmanı olmayan sadece gazetecilerin katıldığı soru sorduğu bir yayında da zirveye ve kendisinin konuşmasına yapılan eleştirilere dair şu söylemlerde bulunmuştu:

pbs.twimg.com

Bilimsel bir toplantıydı. Akademik bilimsel bir toplantıda konuşacağınız format, doğaldır ki eğer sizin de bir akademik bir unvanınız varsa o dille olması lazım. Ben doktor unvanını kullanıyorum, doçentlik unvanını kullanmıyorum. Burada beni üzen şu. Akademisyenlerin tweetleri. Bir defa bunlar, ben niye orada yokum diye sorgulamaları gerekiyordu. Ama sorgulamıyorlar. Koskoca profesör, 5 milyon takipçisi var, şunu demiş: 'Allah Allah'. Anlamamış. 

Bakan, aynı yayında, Özgür Demirtaş'ı da ima eden söylemlerini şöyle sürdürdü:

Bir karşılaştırma açısından söylüyorum, bu hocalara sesleniyorum. Beni eleştiren hocaların kitap sayısı toplamı 79. Alıntılanma sayısı 38 bin 511. Makale sayısı 865. Takipçi sayısı 9 milyon. Tümünün. Bir tanesinin tek başına 4.5 milyon takipçisi var.

Şimdi gelelim davet ettiğimiz hocalara. Toplam alıntılanma sayısı 396 bin. 21 hoca, benim dalga geçen hocaların alıntılanma sayısı 38 bin. Makale sayısı 7 bin 805. Şimdi çok daha acı bir şey söyleyeyim; misafir hocalarımızın toplam takipçi sayısı 50 bin. 5-6 tanesinin sosyal medya hesabı var. Sadece bir tanesi çok yüksek 47 bin, bir tanesinin 25 takipçisi var, bir tanesinin 122 takipçisi var. 

Dönelim asıl konumuza, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomist olarak söylemlerinde iki önemli unsur göze çarpar: IMF ve faiz!

pbs.twimg.com

Cumhurbaşkanı, 'faizle savaşı' olduğu ifadelerini her seferinde vurgulayarak söylerken, IMF'den de borç konusunda hassasiyeti olduğu bilinir. 2013 yılında Cumhurbaşkanı'nın kişisel Twitter hesabından, 'IMF ile borç ilişkisini tarihe havale ettik, şimdi biz IMF'ye 5 milyar dolar borç vereceğiz.' paylaşımı yapılırken, yaklaşık 2 yıl önce de yine IMF'ye atıfla bir konuşmasında Erdoğan, 'Bugün borç alan, yarın talimat alır' diyerek tavrını belirtmişti.

Bütün bunları birleştirelim artık değil mi? Bakan Nebati'nin gururla bahsettiği zirvede, Cumhurbaşkanı da bir konuşma yapmış, ayrıca sonrasında davetli akademisyenlerle de bir araya gelmişti. Bu görüşmede, bu önemli akademisyenlerden birinin IMF'nin kapısının çalınmasını önerdiği iddia edildi. 😲

pbs.twimg.com

Sosyal medyada gündem olan bu iddia St. Louis Missouri Üniversitesi'nden Prof. Max Gillman tarafından dile getirilmiş.

pbs.twimg.com

17 Ekim 2022 tarihli üniversite blogunda yer alan haberde, 'Profesör Max Gillman, 'Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar' konulu Türkiye zirvesinde konuşmaya davet edildi' başlığıyla yayımlanan makalede şöyle bir ifade geçiyor: 

Diğer ekonomistlerle birlikte Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tavsiyelerde bulunma fırsatı bulan Gillman, “Gerçekten, heyecan vericiydi' derken, Türkiye'nin Batı ekonomisi ve Batı ittifakı için önemini vurgulayarak ve ülkede yükselen enflasyonu kontrol altına almak için Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) kredi aramayı önerdiğini söyledi. Türkiye'de bu ayın başlarında enflasyon %80'i aştı ve Gillman, ülkede yaşayan insanlar üzerindeki yüksek etkisine dikkat çekti.

Plaket de aldı.

Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan da diğer tüm panelistler gibi Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den plaket alan Max Gillman'a değindi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak konuyla ilgili, "Nasreddin Hoca'nın borç ödeme fıkrası gibi bir safsata uydurdular; aklı başında ekonomistlerin ne mandacılığı ne tetikçiliği kaldı" dedi.

Uğur Gürses'in de blog linkini paylaştığı konuya sosyal medyada yorum yağdı.

Konunun uzmanlarının yorumları dikkat çekerken, diğer yorumlarda da Bakan'ın deyimiyle atıfı bol olan değerli ekonomistin fikrini sorgulayanlar görüldü.

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

Siz ne dersiniz, bu öneri ciddiye alınır mı? Yorumlarda buluşalım👇👋

Popüler İçerikler

Kıvanç Tatlıtuğ Yok Biz Şok: Dünyanın En Yakışıklı 100 Erkeği Listesinde Türkiye'den 5 Ünlü Oyuncu Var!
Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a Yaptığı Ziyareti Anlattı: "Getirilen Kurabiye Haramdır Diye Yemedim"
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"