Sosyal Medyada Amerika Hakkında Dolaşan Yalan Yanlış Bilgilerin Doğrularını Açıklıyoruz

Son dönemde yurt dışında yaşayan YouTuber sayısının artması ve Avrupa ve Amerika'da yaşamaya olan ilginin artmasıyla bilgi akışı çoğaldı. Ancak pek çoğu yurt dışında yaşayan insanlardan gelen bilgilerin bir kısmı tamamen yanlış ve insanları yanlış yönlendiriyor. Son dönemde sosyal medyada Amerika hakkında dolaşan bilgilerin yanlış olanlarını derledik.

Not: Amerika'da her eyalet farklı yasalara tabi olduğu için ufak değişiklikler olabilir, bu yazı özellikle New York ve New Jersey eyaletleri baz alınarak hazırlanmıştır.

1. Amerika'da plastik poşet yasak.

Plastik poşet konusu geçtiğinde mutlaka Amerika örneği veriliyor. Oysa Amerika'da sadece 6 şehirde plastik poşet yasağı var. Kaliforniya'da kanun teklifi ve referandum sonucu yasak kabul edilse de ücretli plastik poşet kullanımı kabul edilmedi. Aksine pek çok bölgede çift kat poşet uygulaması var, marketlerde ürünler kat kat poşetleniyor.

2. New York'ta kış o kadar soğuk geçiyor ki, sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor.

New York'ta kış özellikle belli dönemler oldukça soğuk geçiyor. Gündüz vakti eksi derecelerde hava oldukça normal, ancak sokağa çıkma yasağı hiçbir durumda söz konusu değil. Amerika'da doğal afetler sırasında (basit bir fırtına veya yağış dahi olsa) cep telefonlarına uyarı geliyor. Ancak bu uyarı yasak niteliği taşımıyor; bölgede hırsızlık, çocuk kaçırma gibi suçlar olduğunda da gönderiliyor.

3. Amerika'da sürpriz yumurta satışı yasal değil.

Sosyal medyada ilginç yasalar konusu olduğunda mutlaka geçen bu bilgi doğru değil. Tüm marketlerde sürpriz yumurta bulmak mümkün. Sanıyoruz ki bu söylenti çikolata içindeki oyuncağın 3 yaş altındakiler için tehlikeli bulunmasından dolayı ortaya çıkmış.

4. Sebze-meyve çok pahalı.

Amerika hakkında söylenen en yaygın şey sebze meyvenin pahalılığı. Evet, dolar kuru ile çarparak hesaplayınca her şey çok pahalı ve dolar arttıkça da fiyatlar yükseliyor. Ancak dolar ile yaşayan bir insan için fiyatlar oldukça normal, hatta bazen ucuz. Tıpkı Türkiye gibi Amerika'da da ucuz marketler, pahalı ve organik marketler, çiftçi pazarları var ve fiyatlar da buna orantılı olarak değişiyor.

5. New York'ta çoğu yerde nakit para geçmiyor.

Kesinlikle yanlış olan bir bilgi daha. Dünyanın pek çok yerinde kredi kartı ve mobil ödeme yöntemleri yükselişte ancak nakit paranın herhangi bir yerde geçmemesi söz konusu değil. Bazı yerlerde kart geçmediği ise doğru.

6. Amerika öğrencilere vize vermiyor.

YouTube'ta yayılan bir bilgi. Bir öğrencinin ret alması tüm öğrencilerin ret alacağı anlamına gelmez. Amerika vize başvurusunda kim olduğunuzdan (çok karmaşık bir siciliniz olmadığı sürece) ziyade geri döneceğinize dair sağlam kanıtlar ve belgeler talep ediyor. Bu belgeleri sağladıktan sonra kim olduğunuzun önemi yok.

7. Vize ve Greencard başvuru sürecinde mutlaka bir danışmanınız olmalı.

Hayır, eğer yeterli İngilizce'niz ve gerekli belgeleri sağlama yeterliliğiniz varsa danışmana gerek yok. Vize görüşmeleri zaten yüz yüze yapılıyor ve Türkçe de konuşabiliyorsunuz. Belgeleriniz tam olsa dahi görüşmedeki tutarlılığınız önemli. Bu sebeple kendiniz de hazırlanabilirsiniz.

8. Bir üniversiteden kabul almak çok zor.

Dünyanın sayılı okulları arasında yer alan bazı okulları kapsam dışında tutuyoruz. Bunların dışında neredeyse tüm okullar TOEFL belgesi (ki bazı okullar kendi bünyelerindeki dil okullarına gidenlerden bunu talep etmiyor), gerekli diğer belgeler ve ödeme garantisi istiyor. Kısacası yeterli paranız var ve belgeleri eksiksiz tamamlayabiliyor iseniz tüm okulların kapısı size açık.

9. Tip (bahşiş) vermek zorunlu.

Amerika'da garsonlar çok düşük maaşlar aldığı için bahşiş vermek toplumsal bir yazısız kurala dönüşse de, her yerde ve her restoranda hesaba dahil edilmiyor. Genellikle miktarı siz seçiyorsunuz ve vermeme seçeneği de var.

10. Dışarıda yemek evde yemekten ucuz.

Tabii ki değil ama dışarıda yemek bir kültür olduğu için insanlar böyle düşünüyor. Amerika'da evde yemek yapan pek çok insan da var. Elbette evde hiçbir malzeme yoksa hepsini alıp pişirmek pek ucuza gelmez ama evde yemek yapmak dünyanın her yerinde daha avantajlı.

11. Obezite çok yaygın.

Kısmen doğru olsa da, özellikle kuzey bölgelerdeki büyük şehirlerde obez insan görme ihtimaliniz oldukça düşük. Böyle kesin ve genel konuşulunca pek çok insan Amerika'da sadece kilolu insanların yaşadığını düşünüyor.

12. Hastaneler inanılmaz pahalı.

Mutlaka duymuşsunuzdur, acilden giriş yapıp yarasına bant yapıştırılma karşılığında binlerce dolar veren insanları. Bu kısmen doğru, ambulans ve hastane ücretleri gerçekten çok yüksek. Ancak geliriniz olmadığını veya gelir düzeyinizi beyan ederek kolayca sigorta yaptırıp bu ücretlerden muaf olabiliyor veya az ücretlerle sağlık hizmeti alabiliyorsunuz. Kısacası hastaneler sigortasız ve kanun, kural bilmeyenler için ekstra pahalı.

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
12.10.2020

demin okuduğum yazı bunun tam tersini diyor , neye inanacağımı bilemedim

28.12.2018

Kinder oyuncağının kutusu plastik ve çikolataya temas ettiği için sağlığa uygun değil hatta kanserojen, bu sebeple.

29.09.2021

Bu amerikancı birinin kaleme aldiği yazi abd de yaşıyorum 2 sene önce nw de sokağa cikma yasaği ilan edildi ayrica hastahanler aşiri pahalı insanlar hastaliktan korkuyor ve obezite aşiri yaygin göçmenler hariç abdlilerin %70 obez kuzey de aşırı obez

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ