Sosyal Medya Hileleri Yeniden Gündemde: YouTube İzlenme Sayıları Ne Kadar Doğru ve Güvenilir?

Sosyal medyada takipçi, beğeni satın alma, izlenmeleri artırma gibi hile konuları artık herkesin malumu. Bu konuyu belki sıradan sosyal medya kullanıcısı ciddiye almıyor veya almasına gerek yok; ancak sosyal medyanın günümüzde devasa bir sektör olduğunu ve buradan çok ciddi paraların kazanıldığını, sosyal medya başarısının gerçek hayata yansıdığı göz önüne alınırsa bu konuyu daha sık gündeme getirmek gerekiyor.

Tarih boyunca insanlık para kazandıran işlere yöneldi, günümüzde sosyal medyanın getirdiği 'kolay para' herkesin ilgisini çekiyor.

Bu doğal, kişinin takipçisi veya izlenmesi kadar değeri olduğu günümüz dünyasında her şey normal şekilde başlamıştı. Ancak reklam sektörü mecrasını insana göre belirler. İnsan yoğunluğunu gören markalar devreye girdiği anda işin rengi değişti ve temel motivasyonu para olan kişiler ortaya çıktı.

Günümüzde ajanslar devrede. Ülkemizde ve dünyada pek çok örneğini gördüğümüz gibi her yeri sahte fenomenler sardı.

Ajanslar eli yüzü düzgün gençlerden seçim yaparak onlara sosyal medya hesabı açıyor. Sahte takipçi ve beğeniyle şişirilen hesaplar çağa uygun şekilde 'yönetiliyor' ve bu şekilde organik takipçiler de kendileri gelmeye başlıyor. Kısa süre sonra bu bol takipçili hesaplar dünyaca ünlü markalarla reklam anlaşmalarına başlıyor ve iyi paralar kazanılıyor.

Aynı durum şarkıcılar için de farklı açıdan geçerli.

Şarkıcılar, şirketleri veya menajerleri izlenme sayılarını artırarak prestij kazanıyor. Sahte izlenmeler için özellikle Vietnam, Çin, Hindistan gibi ülkelerde kurulmuş özel sistemler var. Şarkıcılar bu şekilde konser, reklam gibi iş anlaşmaları yapıyor.

Diken'den müzik yazarı Müjde Yazıcı Ergin'e konuşan ve ismini açıklamak istemeyen uzmana göre durumun ülkemizdeki boyutları oldukça vahim.

Tamamını buradan okuyabileceğiniz söyleşide sadece YouTube değil, Spotify'da da benzer bir hilenin yapıldığı; 100 Dolar'a 100 bin stream satın alınabildiği söyleniyor. YouTube trendlerin de gerçeği çok yansıtmadığı şu sözlerle vurgulanıyor; 'Popçu Berkay mesela bir ara altı veya yedi ülkede Youtube trendlere girdi. Ben de o zaman istatistikleri takip ettim. Adamın Kamboçya’dan 800 bin tıklanması var. Gitsin konser versin o zaman Kamboçya’da!' 

Bu konu zaten uzun süredir tartışılıyor.

Demet Akalın'la Yeniden Gündeme Gelen Soru: Müzik Kliplerinin İzlenme Sayıları Organik mi?

Yüksek izlenme denince akla gelen ilk isim elbette Aleyna Tilki.

Onun şu ana kadar resmi olarak yayınlanan 4 şarkısının kliplerinin toplam izlenme sayısı 1 milyarı geçmiş durumda. Ülkenin en popüler isimlerinden biri olduğu ve özellikle çocuklar tarafından sevildiği için bu rakamların normal karşılanması gerektiği düşünülüyor.

Peki nasıl olur da Aleyna Tilki'nin 4 ay önce yayınladığı 'Yalnız Çiçek' klibinin izlenmesi bu yaz dünyada en büyük hit olan 'In My Feelings'i geçer?

Yalnız Çiçek 173 milyon, Drake'in 2 ay önce yayınlanan In My Feelings şarkısının klibi 150 milyon izlenmede. Burada zamanlama söz konusu olabilir, çünkü Drake şarkının klibini yayınladığında sosyal medyanın bu yılki en büyük akımı 'Kiki Challenge' çoktan başlamıştı. (Şarkının YouTube'a yüklenen ilk versiyonu 233 milyon izlenmede, yani yine Aleyna Tilki'nin ilk şarkıları 'Cevapsız Çınlama' ve 'Sen Olsan Bari'nin gerisinde) Amerika ve tüm dünyada çılgınca dinlenen, listelerde 1 numara olan ve yılın şarkısı ödüllerine layık görülen bir şarkıdan bahsedince durum ilginçleşiyor.

Başka bir örnekle gidelim. Ünlü isim Almeda Abazi şarkıcılığa adım attı ve Burak Yeter'le bir şarkıya imza attı.

Yayınlanalı 1 hafta olmadan 653 bin izlenmeyi gören Alabama şarkısının milyonları yakalaması uzun sürmeyecek gibi. Şarkının İngilizce olması belki bu artışın sebebi olarak gösterilebilir.

Ancak burada da ters giden bir şeyler olduğu ortada.

Neden diyecek olursanız Ariana Grande bu hafta yeni albümü 'Sweetener'dan şarkılar yayınlıyor. Video klip olmadıkları için izlenme oranları düşük ama mesela Pharrell Williams'la düet yaptığı Blazed  593 binde duruyor. Şarkıcının hayran kitlesi ve popülaritesi düşünülünce 'acaba bizim izlenmeler yüksek değil de onlarınki mi düşük?' sorusunu sormadan duramıyoruz.

İzlenmeler hileli olsa dahi, dünya starlarını geçecek kadar artırıp trend listelerine girmek biraz abartılı değil mi?

YouTube trend listelerine giren şarkıcıları elbette tüm dünya tanıyor. Çoğunlukla İngilizce şarkıların yer aldığı listeye giren Türk isimlerin dünyada hiç tanınmıyor olması tuhaf.

Son dönemde ülkemizden tanınan bir isimden bahsedeceksek bu Gaye Su Akyol olabilir.

En son iki gün önce en saygın müzik dergilerinden The Wire'da röportajı yayınlanan Akyol, BBC'den Pitchfork'e pek çok prestijli yayında kendine yer buluyor. YouTube trendlerine girmiyor olması onun dünyada tanınmaya başlayan bir isim olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Peki sahte tık konusunda ne yapılmalı?

Uzmanların Müjde Yazıcı Ergin'e belirttiği gibi bazen zaten kendi kendine yükselen bir sayıyı artırmak için hile yoluna gidenler YouTube'un dolandırıcılık filtresine takılıp önerilen video olmaktan çıkarılıyor. Derya Uluğ'un gayet başarılı giden bir şarkısının bu yüzden sabit kaldığı konuşuluyor.

"Yine yap ama hobi olarak"

Bu arada bu hileleri sanatçıların bilmeme ihtimali de var. Müzik şirketi, menajer, reklamveren; hatta hayran grubu bile bir şarkının izlenmesini doğal olmayan yollarla artırabilir. Bunu önlemenin şimdilik bir yolu yok, izlenmeler paraya dönüştüğü sürece olmayacak da; ancak önerilen videolardan çıkmamak, dünya yıldızlarını geçmemek için azar azar yapılması tavsiye edilebilir.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
29.10.2018

Sürüyle ajans var bu işlerle uğraşan. Saçma sapan videolar, önerilenlerden eksik olmuyor. Tıklamak istemeseniz bile, zorla gözünüze sokuyorlar. Reklam sektörü çok pis bir yerde şu an. Şu tiktok denilen meretten ancak onu indirerek kurtulabildim mesela. Sonra da "100 milyon indirilen popüler uygulama" oluyor adı. Hile var mı, yok mu bilemem ama bu sayıları hak etmedikleri çok doğru. Onedio'nun da bu ajanslardan bir farkı yok tabi.

29.10.2018

beyler beni de ünlü yapın aq

29.10.2018

çünkü aleynayı gizlice dinliyorlar:D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ