Sosyal Medya Hesaplarımız Dijital Miras Sayılmalı mı?

Günümüzde Sosyal medya hesaplarımız kişisel olduğu kadar ticari varlıklar olarak ele alınıyor. Uzmanlar, sosyal medya platformlarındaki paylaşımlarımız, takipçilerimiz ve diğer birikimlerin maddi olduğu kadar manevi değer taşıdığını belirtiyor. Peki bu birikimler dijital miras olarak devredilebilecek mi?

Kişi hayatını kaybettiğinde bu hesaplara ne olacağı konusu son zamanlarda gündeme gelmeye başladı. Özellikle influencerlar sosyal medya hesaplarını ticari bir işletme gibi kullanabiliyor.

Dijital platformlar, dijital miras konusunda çözümler geliştirse de uzmanlar miras hukukunda yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtiyor. Bilişim ve Teknoloji Hukuku Uzmanı Av. Görkem Gökçe dijital miras konusuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

‘Dijital mal varlığının’ gelişmekte olan bir kavram olduğunu aktaran Görkem Gökçe, ''Sanal dünyada sosyal paylaşım ve diğer platformlardaki tüm birikimler dijital mal varlığı olarak değerlendiriyor.

Bu birikimler maddi ve manevi değer taşıyor. Sanal dünyanın hayatımıza iyice girmesiyle sanal dünyadaki değerlerin, temel miras kurallarına dahil olabilme gibi bir gündem oluştu.

Hayatını kaybeden kişinin yakınları birçok ülkede mahkemeye başvurarak yakınlarının dijital miraslarını talep ettiler ve haklı bulunanlar da oldu. Dijital miras toplumsal bir ihtiyaçtır'' dedi.

Sosyal medya platformlarının dijital miras konusunu çözmeye başladıklarına da dikkat çeken Gökçe, ''Örneğin Apple, yeni İOS sürümünde dijital mirasçı konusuna çözüm getirmişti. Vefat eden kişinin biriktirdiği dijital unsurlara erişim imkanı sağlamıştı.

Teknoloji şirketleri çağdaş uygulamalar ile mahkeme süreçlerine gerek olmadan dijital miras ile ilgili çözümler geliştiriyor.

Hukuki olarak da bu konunun çözümüyle ilgili yasal düzenlemeler gerekli. Mahkemeler toplumun ihtiyaçlarını çözecektir elbette. Ancak yasal olarak da düzenleme gereklidir. Özellikle ticari amaçlı kullanılan hesapların, kişi hayatını kaybettiğinde kaybolmaması gerekir.

Güncel miras hukukumuz dijital miras kavramını tanımlamıyor. Temel kurallarla vatandaşlar bir talepte bulunduğunda ancak mahkemeler tarafından çözüm geliştiriliyor'' ifadelerini kullandı.

Antalya Bölge Adliye Mahkemesi’nde dijital mirasın davaya konu olduğunu belirten Gökçe, ''Antalya’daki davada takip edebildiğimiz kadarıyla dijital mal varlığında ticari veya kişisel bir ayrım yapılmıştı.

Ticari unsur davada vurgulanmıştı. Ticari olarak kullanılan hesapların dijital mirasa evleviyetle girmesi gerektiği kabul edilmişti. Mahkemeye gidildiğinde ticari hesaplar mirasçılara devredilebiliyor'' diye konuştu.

İlginizi çekebilir:

Dudak Isırma, Eriyen Surat, Hamile Adam ve Daha Onlarcası! iPhone'lara Gelecek 37 Yeni Emoji Belli Oldu
Gündeme Oturan Olayla İlgili Yeni Gelişme: Domuz Kalbinin İnsana Başarıyla Naklinin Sırrı Kokainde

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
İzmir'de 5 Küçük Kardeşi Öldüren Yangında Acı Detay: Kapıyı Kilitleyerek Giden Annenin İfadesi Ortaya Çıktı!
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”