Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına, sosyal medya düzenlemesiyle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeleri için 1 ay süre verildi.
Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına, sosyal medya düzenlemesiyle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeleri için 1 ay süre verildi.
Kamuoyunda 'sosyal medya yasası' olarak bilinen ve bugün yürürlüğe giren 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a ilişkin sosyal ağ sağlayıcılarına yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan başkanlığında, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) videokonferans yöntemiyle yapılan toplantıya, Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Linkedln, TikTok, Dailymotion, Periscope, Pinterest ve VK temsilcileri katıldı. Toplantıda, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve akademisyenler de yer aldı.
Kanunun içeriği, işleyişinin nasıl olacağı, usul ve esaslarla ilgili bilgilendirmenin yapıldığı toplantıda, sosyal medya temsilcilerine yasaya ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesi için 1 ay süre verildi.
Söz konusu süre, düzenlemeye ilişkin usul ve esaslarla ilgili görüş alışverişinde bulunulan toplantıda, yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına idari para cezası uygulanacağı uyarısı yapıldı.
Ağustos ayında ilk bilgilendirmenin yapıldığı sosyal ağ sağlayıcısı temsilcileri, kanun çerçevesinde yayınlanacak usul ve esaslara ilişkin görüşlerini ifade etti.
Bakan Yardımcısı Sayan, görüşmeye ilişkin videoyu Twitter hesabından paylaştı.
Birinci aşamada, uyarıyı takip eden 30 gün içinde, yasanın zorunlu kıldığı temsilci atama işlemini yapmayan sosyal ağ sağlayıcılarına, BTK tarafından 10 milyon lira para cezası verilecek.
İkinci aşamada ise para cezasını takip eden 30 gün içinde, yine temsilci atanmamışsa bu kez sağlayıcılara 30 milyon lira para cezası kesilecek.
Üçüncü aşamada reklam yasağı getirilmesi ve dördüncü aşamada yüzde 50 oranında bant daraltma (erişimi yavaşlatma) cezası uygulanacak. 5’inci aşamada ise Sulh Ceza Hakimliği'nden söz konusu sosyal ağ sağlayıcıları için yüzde 90 bant daralma talep edilecek.
Bunlarla birlikte, sosyal ağ sağlayıcılarına, kesilen cezaların ardından temsilci görevlendirilmesi yapılması durumunda, idari para cezasının 4'te 1'i kadar ceza kesilecek.
Tabi gezi parkı olaylarında, fetö davalarında insanlar sosyal medyalardan iletişim kurunca, sizin kirli çamaşırlar dökülünce şimdi onları da kontrol etmek istiyorsunuz, bkz havuz medyası gibi ama başını alırsınız, kim takar sizi, aralarında milyon milyar dolarlık şirketler var.Bu ülkenin sonu Libya gibi olacak sanırım, herşey yasak, herşey vergi..
10 milyon lira, 2 milyon dolar etmiyor ceza mı şimdi bu? Pardon milli gelir farkı gayet normal.
Arkadaş hepmi bu kadar sığ düşüneceksiniz. Hep mi sırf sevmiyorsunuz diye akp nin yaptığı şeyleri eleştireceksiniz. Biraz objektif olun ya, allah aşkına biraz objektif olun. Yapılan düzenleme son derece doğru, burada eleştrilecek tek şey bu zamana kadar neden yapılmadı denilmesi. Hani o çok sevdiğiniz face, insta, tweet şirketlerinin avrupanın hemen her ülkesinde ofisi var, hani o çok sevdiğiniz avrupa ülkelerinde bu düzenlemeler yapıldı bile (hatta almanya da temmuz 2019 da facebook a 2 milyon euro ceza kesildi) AB özellikle terör propagandasını önlemeye yönelik yeni önlemler alıyor. Böylece, sosyal medya platformlarının radikal fikirlerle ilgili içerikleri bir saat içerisinde kaldırmamaları halinde para cezası kesilmesine olanak tanınması öngörülüyor.