Sosyal Bilimler Alanında Dünyanın En İyisi Kabul Edilen 25 Üniversite

Bu içeriğimizde sizleri dünyanın sosyal bilimler alanında en iyi kabul edilen 25 üniversitesine götürüyoruz. Farklı kaynaklar tarafından farklı başarı sıralamaları yapılsa da, QS Topuniversities olarak bilinen sıralama en kabul gören listedir. İçeriğimizde bu sıralama dikkate alınmıştır. 

Umuyoruz ki bir gün, bizim ülkemizden de bu listeye giren bir üniversite çıkacak...

1. Harvard Üniversitesi - Amerika Birleşik Devletleri

1636 yılında kurulan üniversite, Massachusetts eyaletinin Boston şehrinde bulunmaktadır ve Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan en eski yüksek öğretim kurumudur. Sosyal bilimler alanında dünyanın en iyi üniversitesi olarak kabul edilmektedir. Harvard Üniversitesi'nde 21.000 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

2. Oxford Üniversitesi - Birleşik Krallık

Kuruluş tarihi net olarak bilinmese de, Oxford Üniversitesi'nin 1096 yılından beri eğitim verdiği bilinmektedir. Üniversite ismini, içinde bulunduğu Oxford kentinden alır. Bologna Üniversitesi'ndensonra, dünyanın en eski ikinci üniversitesi olarak kabul edilir. Oxford Üniversitesi'nde 21.535 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

3. Cambridge Üniversitesi - Birleşik Krallık

İsmini içinde bulunduğu şehirden alan Cambridge Üniversitesi, 1209 yılında yaşanan bir anlaşmazlık ile Oxford Üniversitesi'nden ayrılan bir akademisyenler derneği tarafından kurulmuştur. Cambridge'ın 81 üyesi farklı dallarda Nobel ödülü almıştır. Bu durum Cambridge'ı dünyada en çok Nobel ödülü çıkartmış kurum yapmaktadır. Oxford Üniversitesi'nde 18.271 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

4. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley - Amerika Birleşik Devletleri

Kısaca UC Berkeley veya yalnızca Berkeley olarak da anılan üniversite, San Francisco yakınlarında bulunan Berkeley ilçesinde yer alır. Özellikle araştırma üniversitesi olarak dünyada ün yapmış olan Berkeley, sosyal bilimler alanında en iyi üniversitelerden biri olarak kabul edilir. Oxford Üniversitesi'nde 36.204 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

5. Stanford Üniversitesi - Amerika Birleşik Devletleri

Asıl adı Leland Stanford Junior Üniversitesi olaran bu okul, San Francisco'nun güneyinde bulunan özel bir üniversitedir. Tüm dünyada en büyük bütçeye sahip üçüncü okul olan Stanford Üniversitesi, bugün kullandığımız birçok internet sitesinin ortaya çıktığı yer olan Silikon Vadisi'nin de kurucusudur. Stanford Üniversitesi'nde 15.877 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

6. New York Üniversitesi - Amerika Birleşik Devletleri

1831 yılında kurulan New York Üniversitesi, adından anlaşılacağı gibi New York şehrinde bulunur. Özel bir üniversitedir. Okulun mütevelli heyeti arasında, Bahçeşehir Üniversitesi'nin sahibi Enver Yücel de vardır. Bugüne kadar okuldan 31 Nobel ödülü kazanan çıkmıştır. New York Üniversitesi'nde 53.771 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

7. Princeton Üniversitesi - Amerika Birleşik Devletleri

New Jersey'de bulunan özel bir üniversitedir. Amerika Birleşik Devletleri'nin en iyi 8 üniversitesinden biri olarak kabul edilir. 1746 yılında kurulan okuldan 35 Nobel ödülü sahibi çıkmıştır. Princeton'da 8088 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır ve bu nedenle, üniversite dünyanın öğrenci başına en büyük bağışı olan okuldur.

8. Yale Üniversitesi - Amerika Birleşik Devletleri

Okul Connecticut eyaletinde bulunan özel bir üniversitedir. 1701 yılında kurulmuştur ve Amerika Birleşik Devletleri'nin üçüncü en eski okuludur. Son 33 yılda ABD başkanı olan altı kişiden dördü Yale mezunudur. Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk doktora derecesi veren okul 1861 yılında Yale olmuştur. Yale Üniversitesi'nde 12.223 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

9. Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles - Amerika Birleşik Devletleri

UCLA olarak bilinen okul, Los Angeles şehrinde bulunan ve araştırma üniversitesi olarak tanınan bir okuldur. 1919 yılında kurulan okulda bugün 43.239 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

10. Chicago Üniversitesi - Amerika Birleşik Devletleri

1890 yılında kurulmuştur. Bünyesinde bulunmuş olan akademisyenlerin, dünyada en çok Nobel ödülü kazandığı üçüncü okuldur. Okul, bir milyarder olan John D. Rockefeller tarafından kurulmuştur. Chicago Üniversitesi'nde 14.954 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

11. Avustralya Ulusal Üniversitesi - Avustralya

ANU olarak bilinen okul bir devlet üniversitesidir. 1946 yılında kurulan okul Canberra'da bulunmaktadır. Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde 21.000 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

12. Columbia Üniversitesi - Amerika Birleşik Devletleri

New York'ta bulunan okul özel bir üniversitedir. Amerika Birleşik Devletleri'nin en eski 5. üniversitesidir ve böylece Amerikan Devrimi'nden önce kurulan 9 üniversiteden biridir. Harvard Üniversitesi'nin ardından, dünyanın en düşük öğrenc kabul etme oranına sahiptir (%6.4). Columbia Üniversitesi'nde 29.250 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır ve başkan Obama'da o öğrencilerden biriydi.

13. Singapur Ulusal Üniversitesi - Singapur

1905 yılında kurulan okul dünya sıralamasında hızla yukarı tırmanmıştır. Özellikle kültür araştırmalarına verdiği önem ile birçok akademisyenin dikkatini çekmeye başlayan okul, Amerikan üniversite modelini benimsemektedir. Singapur Ulusal Üniversitesi'nde 37.687 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

14. Toronto Üniversitesi - Kanada

Bir kamu araştırma üniversitesi olan Toronto, Amerika Üniversiteler Birliği'ne üye olan iki Kanada üniversitesinden biridir. İlk olarak 1827 yılında eğitime başlayan okul, özellikle sanat ve sosyal bilimler alanlarında oldukça güçlü bir üne sahiptir. Toronto Üniversitesi'nde 47.239 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

15. Tokyo Üniversitesi - Japonya

1877 yılında kurulan okul, Japonya'daki öncü araştırma üniversitesidir. 5 farklı yerleşkeye sahip olan okul, bir devlet üniversitesidir ve bu neden uluslararası öğrencilerin de rahatlıkla okumaya gidebildiği bir yerdir. Tokyo Üniversitesi'nde 30.678 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

16. Edinburgh Üniversitesi - Birleşik Krallık

İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da bulunan üniversite 1583 tarihinde kurulmuştur.  Okul dünyanın en saygın kurumlarından biri olarak kabul edilir. Bugüne kadar Edinburgh'dan 20 Nobel ödülü kazanan çıkmıştır. Araştırma ve diğer faaliyetlerden elde ettiği gelir ile dünyanın en zengin üniversiteleri arasında yer almaktadır. Edinburgh Üniversitesi'nde 32.532 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

17. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü - Amerika Birleşik Devletleri

MIT olarak bilinen okul, teknoloji ve mühendislik alanlarında dünyanın en iyisi kabul edilir fakat sosyal bilimlerde ancak 17. sırayı alabilmektedir. Okuldan toplamda 72 Nobel ödülü kazanan çıkmıştır ve bu ödüllerin 15 tanesi son beş yıl içerisinde elde edilmiştir. 1865 yılında açılan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde, 11.301 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

18. Londra Üniversitesi - Birleşik Krallık

İngiltere'nin en prestijli okullarından bir tanesi olan Londra Üniversitesi 1836 yılında kurulmuştur. Bu üniversite, birçoğu kolej olarak bilinen çok sayıda yüksek okulun bir çatı altında toplanmasıyla meydana gelmektedir. Londra Üniversitesi'nde 135.000 civarında kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

19. Hong Kong Üniversitesi - Hong Gong

Hong Kong'daki en eski üniversite olan okul, 1911 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bu okulda eğitim %100 İngilizce yapılmaktadır. Asya'nın en iyi ikinci üniversitesi olarak kabul edilen okulda 27.440 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

20. Londra Ekonomi Okulu - Birleşik Krallık

LSE olarak da bilinen okul 1895 yılında kuruldu. Günümüzde Londra Üniversitesine bağlanmış kolejlerden biridir. Londra Ekonomi Okulu'ndan ünlü devlet adamları ve ekonomistler çıkmıştır. The Guardian gazetesi tarafından, dünyanın siyaset alanında en iyi okulu olarak tanımlanmıştır. Londra Ekonomi Okulu'nda 9872 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

21. Sidney Üniversitesi - Avustralya

1850 yılında kurulan okul, Avustralya'daki en eski üniversitedir. Bir devlet üniversitesi olan Sidney, özellike sosyal bilimler alanlarında Amerika ve Avrupa üniversitelerine kafa tutmaktadır. Sidney Üniversitesi'nde 52.863 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

22. Pekin Üniversitesi - Çin

PKU olarak bilinen okul, çok büyük bir araştırma üniversitesidir. 1898 yılında kurulmuştur ve Çin'in ilk çağdaş üniversitesidir. Çin'in en büyük üniversitelerinin oluşturduğu C9 Ligi'nde başı çeken üniversitelerden biridir. Okulun kampüsü farklı mimarisi ve yeşil alanlarıyla dikkat çekmektedir. Pekin Üniversitesi'nde 32.492 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

23. Berlin Humboldt Üniversitesi - Almanya

1810 yılında kurulan üniversite Almanya'nın en prestijli okullarından bir tanesidir. O dönemde, Humboldt'un özgün modeli, diğer Avrupa üniversitelerine örnek olmuştur. Humboldt'tan 29 Nobel ödülü kazanan çıkmıştır. Ayrıca Hegel ve Einstein gibi isimler de bu okulun birer parçasıydı. Humboldt Üniversitesi'nde 33.540 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

24. Melbourne Üniversitesi - Avustralya

Melbourne Üniversitesi 1853 yılında kurulmuştur ve dünya sıralamasında geçtiğimiz yıllarda yukarı tırmanmaktadır. Özellikle sosyal bilimlere çok değer verilen bu devlet üniversitesinde, 38.281 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

25. Berlin Özgür Üniversitesi - Almanya

Almanya'nın başkentinde bulunan okul, soğuk savaş döneminde Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere desteği 1948 ile kurulmuştur. Humboldt Üniversitesi'nde komünist akademisyenler ve öğretilere ağırlık verilmekteydi. Buna bir karşılık olarak, Batı Berlin'de Özgür Üniversite kurulmuştur. Okul sosyal bilimler alanına yoğunlaşmaktadır. Berlin Özgür Üniversitesi'nde 34.515 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman