Sophia Gerçekten Bahsedilenler Gibi Zeki Bir Robot mu Yoksa Hepsi Bir Tiyatro Oyunundan mı İbaret?

AI konusunda ilgiliyseniz Sophia'yı duymuşsunuzdur. Sık sık medyada kendine yer bulan Sophia, zekice cevapları ile hepimizi şaşırtabiliyor. Peki, Sophia gerçekten zeki bir AI sistemi mi yoksa bunların hepsi bir oyun mu? Gelin bakalım.

AI (yapay zeka) konusunda bir süredir araştırma yapıyorsanız, muhtemelen Hanson Robotics'in insansı robotu Sophia'yı duymuşsunuzdur.

Pazarlama açısından bakıldığında Sophia dönüştürücü bir etkiye sahip oldu.

Will Smith ile romantik bir buluşma yaşadı, Jimmy Fallon'un The Tonight Show'unda yer aldı ve birçok medya etkinliğinde bulundu.

Sophia'ya eşit hakları inkar eden Suudi Arabistan'ın vatandaşlık vermesi üzerine haklı bir küresel tartışma bile yaşandı.

Peki, Sophia gerçekten bir yapay zeka mı yoksa bunların hepsi büyük bir oyun mu?

Öncelikle AI ve AGI arasındaki fark nedir, onu öğrenmemiz gerekiyor.

AGI teoriktir ve pratik kullanıma uygundur. AI ise daha dar bir kullanıma sahiptir.

AGI teorik olarak bir insanın gerçekleştirebileceği her türlü görevi yapabilmeli ve insan müdahalesi olmaksızın farklı alanlarda zeka sergilemelidir. Performansı, birçok alanda sorunları çözmede insanlardan iyi veya en azından eşit olmalıdır

Peki, Sophia bir AGI midir? Aslında değil.

Sophia'yı sahnede izlerken, karşımızda iyi hazırlanmış bir performans numarası olduğuna dair ipuçları var.

Sophia'nın konuşmalarını dinlerseniz aslında Sophia'nın arkasındaki şirketin başında olan Ben Goertzel'in daha çok konuştuğunu fark edebilirsiniz.

Eğer Sophia iddia edildiği kadar zeki olsaydı, konuşmanın büyük bölümünde onun konuşmasını isterdik ve yatırımcılar kapıda sıraya girerdi.

Sophia genellikle içeri tekerlekli bir masa ile getirilir, bu da hareket kabiliyetinin olmadığına işaret eder.

www.reddit.com

Aynı zamanda çevresinin farkında değil ve dikkatini bir nesneye odaklayamıyor. Sık sık göz kırparak, rastgele gülümsemeler ve diğer rastgele yüz ifadelerini sergiliyor.

Bir AGI oluştururken, girdi cihazlarının bilincin oluşması için önemli olduğu konusunda ortak bir fikir birliği vardır.

www.reddit.com

Sistemin deneyimine göre ilgili bilgi ve fonksiyonlar kademeli olarak geliştirilmelidir. Sophia'nın hareket kabiliyeti ve girdi mekanizmalarındaki eksikliklere bakıldığında bu, göz ardı edilen bir şey gibi görünüyor. Tek girdisi, bazı temel bilgisayar görüşüyle birlikte işitsel olarak görünüyor.

Tüm konuşmalarının önceden yazılmış olması da bir sorun.

www.reddit.com

Sophia'yı bir etkinlik için rezerve etmek isterseniz, organizatörler tarafından onaylanması gereken beş soru göndermeniz gerekiyor. Ayrıca bu sorular belirli bir sırayla sorulmalıdır. Bu, önceden belirlenmiş sorulara dayanarak, Sophia'nın sadece önceden hazırlanmış yanıtları tekrar ettiği anlamına gelir.

Kısacası, Sophia en fazla bilgisayar görüşü, ses tanıma teknolojisi ve belki de Doğal Dil İşleme (NLP) sistemleri kullanıyor olabilir, ancak söylenenlerin arkasındaki anlamı gerçekten analiz ettiğine veya verdiği yanıtların anlamını anladığına dair bir gösterge yok.

www.reddit.com

Amazon'un Alexa'sı ve Apple'ın Siri'si çok daha gelişmiş AI sistemleridir ve hiçbir şirket bu sistemlerin AGI sistemine yakın olduğunu iddia etmemektedir.

The Verge ile yapılan bir röportajda, Ben, seyircilerin Sophia'nın yeteneklerini abartabileceğini kabul ediyor:

“İnsanlara Sophia'nın cevap vermek için kullandığı sistemleri ne zaman anlatsam çok anlamıyorlar. Ancak onlara güzel gülümseyen bir robot yüzü gösterirsem, AGI'nın gerçekten yakın ve uygulanabilir olabileceği hissine kapılıyorlar.'

Daha sonra şunları belirtiyor: "Sophia benim AGI olarak adlandıracağım şey değil ama çalışması basit de değil. Algı, hareket ve diyalogun dinamik entegrasyonu açısından kesinlikle son derece ileri."

Ben'in Bloguna göre Sophia'nın kullandığı sistem aşağıdaki gibi:

  • Tamamen komut tabanlı bir “zaman çizelgesi düzenleyici” (önceden programlanmış konuşmalar için kullanılır ve bazen önceden belirlenmiş soruları olan medya etkileşimleri için de kullanılır);

  • Contexte ve sınırlı bir anlama seviyesine dayalı olarak büyük bir şablondan cevap seçen “sofistike bir sohbet-bot” (ve aynı zamanda bazen bir çevrimiçi kaynaktan alınan bir yanıtı verir veya rastgele oluşturulan bir yanıt verir).

  • OpenCog, AGI'yi göz önünde bulundurarak oluşturulan sofistike bir bilişsel mimari, ancak hala çoğunlukla R&D aşamasında (ancak biyomedikal bilgi teknolojisi gibi bazı alanlarda pratik değerde kullanılıyor, bkz. Mozi Health ve bu sonbahar çıkacak olan bir dizi SingularityNET uygulaması).

Şu an Sophia'nın AI'sı gerçek bir AGI'den çok uzak olmasına rağmen, Sophia'nın her tür AI modülünü barındırma yeteneğine sahip olmasıyla, sinir ağının herhangi bir zamanda değiştirilerek Sophia'nın gerçek AGI'ye ulaşması da oldukça beklenesi.

Siz ne düşünüyorsunuz?

İlginizi çekebilir:

Paranızı Boşa Harcamayın! İnsanların Tasarruf Yapmak İçin Kullandığı 10 Basit Yöntem
Kilo Vererek Vücutlarını ve Hayatlarını Tamamıyla Değiştiren Kişilerden Hepimizi Dumur Eden 15 Fotoğraf
Menstrual Kanamaları İnceleyerek Hastalıkları Tespit Etmek Çok Yakında Mümkün Olacak

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
04.09.2023

basit yazılım ve algoritmayı içerirken, aslında bu robot bir yapay zeka değil, yapay zeka (AI) teknolojileri ile çalışmakta olan bir arayüzden ibarettir.

04.09.2023

reyizi de sevdiğine göre 😂

04.09.2023

Bu işi çözse çözse mustafa sarıgül çözer 30 dakika bırakın baş başa tüm sır perdesi aralansın 👌😅😅

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ