Sonunda Bu da mı Oldu: Çin Yapay Bir Güneş Üretip Yörüngeye Kilitlediyse Dünyaya Neler Olacak?

Bu reaktör üç ay önce yapılan deneyde 150 milyon dereceye ulaşabilmiş ancak bunu sadece on saniye koruyabilmişti.

2020'de koronavirüs ortaya çıkmadan önce Çin'le ilgili haberler hep şu tip görsellerle servis edilirdi. 👇

Çin ya robottan bir ordu kuruyor ya da robotları işçi olarak çalıştırmaya hazırlanıyordu. Teknolojinin yeni devi Çin'e dair çıkan haberlerde ipin ucu kaçalı çok olduğu için bazılarının gerçek olup olmadığını kontrol etme ihtiyacı bile hissetmemeye başladık.

Bu iddialı iddialardan biri geçen hafta doğduğu gibi hızla yayılmaya başladı.

Birçok açıdan bizim için vazgeçilmez olan güneşe bir alternatif olarak Çin'in yapay bir güneş yarattığı, yılda üç ay çalışması için dünya yörüngesine bu 'sahte güneşi' yerleştirdiği söyleniyordu.

Aslında bu tip haberleri gördüğümüzde şaşırmıyoruz, gerçekleşme olasılığından pek şüphe duymuyoruz.

Bunda Çin'in teknoloji konusundaki muktedirliğinin etkisi büyük. Peki, tüm dünyaya teknoloji satan bir ülke kendi çıkarlarını korumak için bir güneş de yaratabilir mi?

Yani evrenin ve insanlığın vazgeçilmez bir parçasını üretmek milyarlarca mobil telefonu bir çırpıda üretmek kadar kolay mı?

Gezegenimizin uzun süre önce tehlikeli bir biçimde ısınmaya başladığını, son yıllarda da bunun önü alınamaz bir biçimde gerçekleştiğini biliyoruz.

İkinci bir güneşi yörüngeye oturtma fikri ardındaki mantısı düşünmek gerek, bir yandan da güneş fabrikalarda ya da insan eliyle üretilebilecek kadar basit formülü olan bir 'şey' mi? Gördüğünüz üzere iddianın kendisinden önce varoluşuna dair birçok soru işaretimiz var.

Paylaşımlarda "yapay güneş" olarak geçen şey henüz aktif bile olmayan bir nükleer füzyon reaktörü.

Nükleer ve reaktör sözcüklerini duyunca hemen korkuya kapılmayın, işin aslını anlatalım.

HL-2M Tokamak adlı bu reaktörün amacı yeni ve çok daha temiz bir enerji üretme yolunu bulmak. Detaylandıracak olursak bu reaktörlerin herhangi bir patlama riski ya da tehlikeli atık üretme olasılığı yok.

Radyoaktif olmaları da şart değil, büyük bir kısmı hidrojenle çalışıyor.

Bu kadar açıklamayla siz de ikna oldunuz diye düşünüyoruz.

Şimdi bu çalışma güneşe benzemese de neden güneş yakıştırması yapıldığını da aydınlatalım. Bu reaktör üç ay önce yapılan deneyde 150 milyon dereceye ulaşabilmiş ancak bunu sadece on saniye koruyabilmişti. Güneş 4 milyar yıldan daha uzun süredir yerinde duruyor, yapay bile olsa bu reaktöre güneş yakıştırması yapmak yersiz.

Yukarıda gördüğünüzün güneşe benzer bir yanı olmadığını anlamışsınızdır, o halde yayılan görsel neyin nesi?

Bu güneşe benzeyen turuncu şey bir sanat eseri. Herhangi bir işlevi yok.

2013'te Lumiere Festivali gerçekleştirilmiş ve Rafael Lozano-Hemmer bu eseri oluşturmuştu. Zaten dikkat ettiyseniz altındaki bina yörüngeye pek benzemiyor. Güneş etkisine sahip bir cisim bu yakınlıkta olsaydı yok olmamız birkaç saniye bile sürmezdi. 

Kaynaklar: 1, 2, 3

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
YORUMLAR
03.02.2021

Çin teknoloji devi filan değil, başka ülkelerin teknolojilerini kopyalayan bir ülke sadece. Kopyacılıkta o kadar iyiler ki F-35 tasarımlarını çalıp Avrupa'dan devşirdikleri teknolojiyle J-20 yaptılar. Adamlar hiç bir teknolojiyi sıfırdan geliştiremiyorken nasıl yapay güneş yapsınlar :D

03.02.2021

en azindan temel seviyede bilimsel okur yazarlik bu sebebden onemli. size soylenenleri olcup tartip dogrulugunu sorgulayabilecek bir altyapinin olmasi gerekli. yoksa komplo teorilerinin, paranoyalarin sonu yok.

Pasif Kullanıcı
03.02.2021

Teknoloji devri çin mis mis. Üretim yapilabiliyor sadece fikir baska yerlerden calinti yine. Allahin kopyacilari

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ