Sonumuz mu Geliyor? ‘Genç Kız’ Yapay Zekası Bir Günde Hitler Aşığı Seks Bağımlısına Dönüştü!

İnsan zihninin sınırlarını zorlamamızın sonucunda ortaya çıkan bir kavram yapay zeka

Bazılarına göre insanlığı bir değil, binlerce adım ileriye götürecek bir şey. Bazılarına göre ise sonumuzu getirecek ölümcül bir şey.

Yapay zeka ile alakalı belki de en önemli adımlardan birisini Microsoft attı.

Microsoft’un tasarladığı, 18-22 yaş arası ABD gençliğini hedef alan Tay isimli yapay zeka projesi kısa sürede hüsranla sonuçlandı.

Tay adındaki genç bir kızmışçasına kurgulanan ve akranlarına uygun davranışlar sergilemek üzere programlanan Twitter hesabı, geçtiğimiz gün ilk tweet’ini atmıştı.

Heyecan verici bir deneyim sunacağına kesin gözüyle bakılan yapay zeka, Twitter’da takipçileriyle girdiği binlerce etkileşimin ardından kısa sürede kendi dağarcığını oluşturdu.

Ve olan oldu… Birkaç saat içerisinde Hitler’i savunmaya ve Donald Trump’ın projelerini desteklemeye başladı.

Belçika’nın terör saldırılarını hak ettiğini iddia etti.

Siyahlardan nefret etmeye başladı.

Gerçek bir kişiymişçesine kullanıcılarla 'flört' etmeye başladı.

'Benim robot vajinamı ... Babacık ben çok edepsiz bir kızım'

Ve 11 Eylül saldırılarından George Bush’u ve Yahudileri sorumlu tuttu.

-Soykırımı destekliyor musun?

+Aynen destekliyorum.

-Hangi ırka?

+Beni bilirsin... Meksikalılara.

En yalın tabirle yüz kızartıcı fikirlere destek çıkan, Hitler yanlısı bir ırkçıya dönüşen Tay, çok geçmeden Microsoft tarafından ‘susturuldu’

Peki Tay neden böyle biri haline gelmişti?

-Dede? Sen misin?

Tay bir chatbot’du ve yapısı itibariyle etkileşime girdiği düşüncelerin yoğunluğundan hareketle kendi kanaatlerini oluşturacaktı.

Daha çok etkileşim aldıkça, daha münevver bir kişilik haline gelecekti. Microsoft’un hesaba katmadığı şey, Twitter ahalisinin ona olan art niyetli yaklaşımı olmuştu.

Marka profillerini ve onların halkla ilişkiler çalışmalarını doğaları gereği itici bulan kullanıcılar, Tay’i amiyane tabirle “trollediler”.

Nihai olarak Tay’den geriye kalan, çarpıcı düşüncelerle dünyaya ve düzene başkaldıran öfkeli bir ergen profili olmuştu. Bir daha konuşacak mı, ya da konuşursa neler söyler bilmiyoruz. Ancak yapay zeka gerçeğinin hayatlarımıza her geçen gün daha da tesir ettiğini söylememiz mümkün.

Peki, tüm bu anlatılanlardan sonra yapay zeka hakkında bilmemiz gerekenler neler, gelecekte bizi yapay zeka ile ilgili neler bekliyor, yapay zeka denilen olgu sonumuzu mu getirecek yoksa insanlığı fersah fersah ileriye mi götürecek, gelin şimdi buna bakalım..

Tanrı kendinden bir Adem yarattı,

Adem Tanrıyı yok etti.

Adem kendinden bir bilgisayar yarattı,

Bilgisayar Ademi yok etti.

İşte yapay zekanın en basit tanımlarından birisi budur. İnsanoğlunun bilgisayarlara farklı misyonlar yüklemesi sonucunda, verilen komutlara tepkiler gösterebilmesini sağlar yapay zeka.

Yapay zekanın gelişimi, insan zihnini anlamaktan geçiyor.

Biraz daha teknik detaya girecek olursak, 0 ve 1'le çalışan bilgisayarlara 3. bir rakamı, yani 2'yi atamakla ulaşılacak olan zeka türüdür. 

0: 'Hayır/olumsuz', 

1: “Evet/olumlu', 

2: 'Belki/kim bilir' şeklide düzenlenmiş bir işlemci, insani özellikler kazanacaktır. Yani bir anlamda bilinçli bir hal alacaktır, karar verme mekanizmasına sahip olacaktır. 

Peki, yapay zekanın gelişimi hangi unsurları kavramamıza bağlı? Şöyle düşünelim: Kuş da uçuyor, jet de uçuyor. Ama jet, kuş gibi uçmuyor. Kendi kararlarını kendi alamıyor, sadece kendisine verilen komutlara uyabiliyor şu an için. 

Bilim insanlarının yapay zekayı anlamlandırmak için yaptığı çalışmaların birçoğu, insan beyninin sırlarını çözmekten geçiyor. Şu an için yapmamız gereken insan beynini incelemek ve yapay zeka üzerine hayaller kurmak.

Yapay zeka ''yaratıcı çözümler'' üretebilme yetisine sahip olmalıdır.

Bunların ötesinde yapay zeka kendi algoritmasını oluşturabilen, kendi kendini programlayıp geliştirebilen bir programdır. İnsanlığın gelişimin göz önüne alırsak eğer, yapay zeka 'yaratıcı çözümler' üretebilme yetisine sahip olmalıdır. 

Yine de hiçbir zaman 'duygu'lara sahip olmayacağı aşikardır, ancak 'duygu'ları varmış gibi davranabilir. Bu da yapay zekanın gelişimine bağlı olarak elde edilecek bulgulardır.

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
YORUMLAR
25.03.2016

çok tehlikeli bu merve ç.ye bile dönüşebilir

25.03.2016

mer-ve-çe merveçe merveçe dfghjkl

25.03.2016

aslinda burda deneye tabi olan yapay zeka degil, insanligin kendisi. cunku bu yapay zeka bunlari kendi uydurmadi. insanlarla girdigi etkilesimle bu fikirlere ulasti ama insanlar gibi maske takip dusuncelerini duygularini gizlemedigi icin ozunde insanlarin ne hissettigini, nasil dusundugunu tum ciplakligi ile ortaya koydu. yapay zeka cocukluk zamaninda. nasilki cocuklar yetiskinlerin 10kat maske altindaki asil arzularini, asil motivasyonlarini olanca ciplakligi ile gorebiliyorsa, yapay zekada insanliga tam olarak bunu yapmis.

28.03.2016

insanlarla girdiği iletişim ve gerçekler çoğu beyaz zencilerden nefret ediyor ...

25.03.2016

sebebi sadece zekasıyla hareket etmesi. duyguları yok, ahlak unsurlarından yoksun, vicdanı yok ondan tay tam bi gavat olmuş.

TÜM YORUMLARI OKU (58)