Sonsuzluğuyla Bizleri Dipsiz Kuyulara Sürükleyen Uzay Hakkında Bilmeniz Gereken 36 Şey

Evren garip şey sevgili dostlar... Bugün çok gelişmiş bir teknolojiye sahip olduğumuzu düşünsek de, henüz kendi galaksimizin bile tüm sırlarına vâkıf değiliz. Ancak her gün yeni bir şeyler öğreniyor, evrenimizin büyüklüğüyle her gün biraz daha fazla büyüleniyoruz. İşte uzay hakkında, yetersiz olsa da sindirmemizin en azından birkaç yıl alacağı 36 ilginç bilgi:

1. Güneş sistemimiz yaklaşık olarak 4,6 milyar yaşındadır ve bilim insanlarınca önümüzdeki 5 milyar yıl boyunca varlığını sürdürecektir.

2. Güneş sistemimizde yer alan en sıcak gezegen Venüs'tür. Venüs'ün Güneş'e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegen olmasının sebebi ise atmosferinde yer alan gazların yoğunluğudur.

3. Bilinen en yüksek dağ, Mars'ın yüzeyinde yer alan 24 kilometrelik Olympus Mons'dır. Bu yükseklik, Everest Dağı'nın yaklaşık olarak üç katına eşittir.

4. Samanyolu Galaksisi yaklaşık olarak 100.000 ışık yılı uzunluğundadır.

5. Güneş, Dünya'nın 300.000 katı büyüklüktedir.

6. Jupiter gezegeninin bilindiği kadarıyla 67 adet uydusu vardır.

7. Satürn'ün uydusu Titan, atmosferinde pek çok organik kimyasal barındırmaktadır.

8. Gözlemleyebildiğimiz en uzak galaksiler, ışık hızının %90'ı kadar bir hızla bizden uzaklaşmaktadır.

9. Uzayda kara deliklerin tam tersi olan, dışarı durmaksızın madde ve ışık yayan beyaz deliklerin var olabileceği düşünülmektedir.

10. Mars'ın kırmızı renkte olmasının sebebi, toprağında oksitlenmiş (paslanmış) demir bulunmasıdır.

11. Gezegenlerin manyetik alana sahip olmalarının sebebi, çekirdeklerinde yer alan sıvı demirdir.

12. Dünya'nın atmosferi, volkanlardan salınan gazlarla oluşmuştur.

13. Satürn gezegeni neredeyse tamamen gazdan oluşmaktadır ve bunun büyük çoğunluğu sıvı hidrojen ve helyumdur. Katı olan tek kısmı oldukça küçük çekirdeğidir.

14. Bugün sahip olduğumuz gelişmiş teleskoplarla, 2 milyar ışık yılı uzaklıktaki galaksileri görebilmekteyiz. Kısacası onların, Dünya üzerinde yalnızca tek hücreli canlıların yaşamakta olduğu zamanki hallerine bakıyoruz.

15. Evrende en hızlı dönen gök cisimleri nötron yıldızlarıdır. Kendi çevrelerinde saniyede 600 kez dönebilirler.

16. Güneş patlamaları 10 milyon °C'ye varabilen sıcaklığa ve bir milyon atom bombası gücünde enerjiye sahiptir.

17. Ceres, 940 kilometrelik çevresiyle, Güneş sisteminin bilinen en büyük asteroididir.

18. Güneş orta büyüklükte bir yıldızdır ve bu tür yıldızlar yaklaşık 10 milyar yıllık bir yaşama sahiptir. Kısacası 5 milyar yaşındaki Güneş, yaşamının yarısını geride bırakmıştır.

19. Neptün'ün uydusu Triton, -236 °C'lik yüzey sıcaklığıyla Güneş sisteminde yer alan en soğuk yerdir.

20. Pioneer 10 ve 11 isimli uzay araçları, uzaylılara insanoğlunu anlatan kayıtların yüklendiği metal plaklar barındırmaktadır.

21. Bir yıldızın merkezindeki sıcaklık 16 milyon °C'yi bulabilmektedir. Bu sıcaklığa sahip bir kum tanesi Dünya'ya koyulsaydı, 150 kilometre çapındaki bir alanda yaşamı sonlandırabilirdi.

22. Ay, Dünya dışında insanoğlunun ayak bastığı tek yerdir. Bir atmosferi olmadığı için rüzgâra da sahip olmayan Ay'daki ayak izlerimiz, Ay var oldukça ilk günkü gibi korunacaktır.

23. Jüpiter'in uydusu Europa'nın yüzeyinin altında sudan oluşan okyanusların var olabileceği düşünüldüğünden, yaşama dair kanıtların araştırılmasının planlandığı bir yerdir.

24. Gözlemlenebilir evrende 20 trilyon kadar galaksi olabileceği düşünülmektedir.

25. Galaksiler, kümeler halinde bulunmaktadır ve Samanyolu galaksisi "Yerel Grup" adı verilen otuz galaksilik bir kümenin içindedir. Yerel Grup'un bir ucundan diğer ucuna olan uzaklık ise 7 milyon ışık yılıdır.

26. Satürn'ün halkaları, gezegenin yörüngesine oturmuş ince buz halkalarından, tozdan ve küçük kayalardan oluşmuştur.

27. Dünya'nın Güneş etrafındaki dönüşü tam olarak 365.24219 günde gerçekleşir. Şubat ayını dört yılda bir 29 gün yaşamamız bu durumu tam olarak telafi etmediği için, her dört asırda bir üç günlük bir kayıp oluşmaktadır.

28. Güneş'te de sıcaklık farkları vardır. Üzerinde yer alan koyu noktalar, yüzeyin diğer kısımlarından 2000°C daha soğuktur.

29. Kozmik mikrodalga arkaplanı adı verilen termal radyasyon, bugün hala Büyük Patlama'nın izlerini incelememizi mümkün kılmaktadır.

30. Andromeda galaksisi, 2.2 milyon ışık yılı uzaklıkla Dünya'ya en yakın galaksidir ve çıplak gözle bile görülebilmektedir.

31. Evrenimizde bulunan kara maddenin miktarı, evrenimizin yarınını belirleyebilir. Eğer bu miktar çok fazlaysa, onun kütleçekimi evrenin genişlemesini durdurarak küçülmeye başlamasına sebep olabilir.

32. Sahip olduğu eğim sebebiyle Uranüs'te bir gece yaklaşık olarak 21 yıl sürmektedir.

33. Gözlemlenebilen en büyük yıldız, R136a1 isimli yıldızdır ve Güneş'in 265-320 katı kütleye sahiptir.

34. Gözlemleyebildiğimiz en uzak galaksi GRB 090423'tür ve Dünya'ya 13.6 milyar ışık yılı uzaklıktadır. Bunun anlamı, bize ulaşan ışığın evren henüz 600.000 yaşındayken yola çıkmış olduğudur.

35. 3.75 milyar yıl içerisinde Samanyolu ve Andromeda galaksilerinin çarpışması beklenmektedir.

36. Gözlemlenebilir evrenin yalnızca %5'lik kısmı bildiğimiz anlamdaki maddeden oluşur. Kalanın %25'ini karanlık madde, %75'ini ise karanlık enerji oluşturur.

BONUS: Uzay hakkında bildiklerimiz, Dünya'nın okyanusları hakkında bildiklerimizden daha fazladır.

Artık sen hatırlamak zorunda değilsin.

img.onedio.com

Q senin yerine bankacılık işlemlerini takip eder, tek bir onayınla işlemleri halleder. Önemli konularda bildirim göndererek seni uyarır. 

Q her zaman yanında.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
13.06.2021

insanoğlunun ne kadar ufak ve aciz oldugunu gösteriyor her bir bilgi

Güneş dünyanın 1.300.000 katıdir.300bin değil.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ