Sonsuza Kadar Çalışabilecek Atom Lazeri Üretildi

Bilim insanları, sonsuza kadar dayanabilen atom lazeri geliştirdi ve yeni nesil teknolojinin ticari uygulamalardaki kullanım potansiyelini ortaya koydu. Fizikçiler yeni geliştirilen atom lazerlerinin optik lazerler gibi teknolojik bir devrimi tetikleyebileceğini iddia etti.

Araştırmacılar, tanıtılmasından bu yana 30 yıl geçen atom lazerlerinin temel konseptiyle ilgili bir sorunu çözdü.

Atom lazerleri, sıradan optik lazerlerden farklı olarak, madde ışınları yayan atomların Bose-Einstein yoğunlaşması (BEC) adı verilen bir olgudan oluşturuluyor.

Bu lazerlerin dayanması için çok fazla enerji ve varlığını sürdürmesi için de süper-soğutulmuş durumda olması gerekiyor. Bu yüzden şimdiye kadar ancak çok kısa süreliğine çalışmaları mümkün oluyordu.

Araştırmayı yöneten Profesör Florian Schreck, "Önceki deneylerde atomların kademeli soğuması tek bir yerde yapılmıştı" dedi.

'Bizim kurulumumuzda ise soğutma adımlarını zamana değil, uzaya yaymaya karar verdik: Atomların birbirini izleyen soğutma adımlarından geçerken hareket etmesini sağlıyoruz. Nihayetinde, ultra-soğuk atomlar deneyin kalbine ulaşıyor ve burada bir BEC içinde tutarlı madde dalgaları üretmek için kullanılabiliyor.

Ancak bu atomlar kullanılırken, yeni atomlar da BEC'i yenilemek için çoktan yola çıkmış oluyor. Bu şekilde süreci, esasen sonsuza kadar devam ettirebiliriz.'

Optik lazerler 1950'lerde icat edildiğinde olası uygulama alanlarının kapsamı bilinmiyordu. Aynı şey atom lazerleri için de geçerli olabilir.

Bazı bilim insanları bunların atom optiklerinde, hassas atom saatlerinde ve temel standartlara dair diğer ölçümlerde benzer bir devrimi tetiklemesini umuyor. Bunun bir örneği, artırılmış veya sanal gerçekliğin, gerçeklikten ayırt edilemez hale gelmesini sağlayacak ultra-yüksek çözünürlüklü holografik görüntüler olabilir.

Süreklilik arz eden bir atom lazeri yaratma sorununu çözen araştırmacılar, şimdi teknik uygulamaların önündeki her türlü engeli ortadan kaldıracak kararlı bir madde ışını çıktısı elde etmek için bunu kullanmayı planlıyor.

Araştırma, bu ay hakemli bilimsel dergi Nature'da yayımlanan 'Sürekli Bose-Einstein yoğunlaşması' başlıklı çalışmada detaylandırıldı.

İlginizi çekebilir 👇

Gemiden Lazerle İHA Düşürüldü! ABD Donanması’nın Yeni Silahı İlki Gerçekleştirdi!
Uzaylılardan Gelen Lazerleri Yakalamak İçin Bir Ağ İnşa Ediliyor!

Popüler İçerikler

Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
YORUMLAR
27.06.2022

Bilim nerelere gidiyor böyle ama olsun bir zamanda geri gitmeyi başaramıyorlar onu da biz başarıyoruz

27.06.2022

Parçacığı kademeli soğutmak daha maliyetli olmuyor mu? Sonuçta her kademede sırayla soğutma mekanizmalarını çalıltırmayacaklar, hepsi aynı anda çalışıyor olacak değil mi? Öyle yada böyle, adamlara helal olsun.

28.06.2022

E bu ilk değil ki, soğuk savaş döneminde prototipi yapılmış denenmiş çalışmış, rusyaya satılma düşüncesi yüzünden yasaklanmıştı. Huzur içinde yat tesla reis

28.06.2022

Adı ölüm ışınıymış, araştırmak isteyen araştırabilir. Salak tesla bunun da patentini almamış

TÜM YORUMLARI OKU (8)