Hoş sonsuza kadar yaşamak ister miyiz orası meçhul ama en azından tercih hakkımız olması güzel olurdu.
Hoş sonsuza kadar yaşamak ister miyiz orası meçhul ama en azından tercih hakkımız olması güzel olurdu.
Peki neden bitiyor bizim yolumuz? Bir noktada ayrılmamızın, kalmamızın sebebi nedir? Belki de o bitmeyen yolda yürümeye devam edebiliriz? İşte size bunun mümkün olmasının önündeki engeli anlatacağız. Belki bir gün engeller ortadan kalkar kim bilir...
Kendisi bu yaptığı deneyde 'Herhangi bir hücre ölmeden önce sınırlı sayıda bölünebilir' sonucuna varıyor. Bu deneyde elde edilen sonuçtan önce hücrelerin sınırsız çoğalma özelliği olduğuna inanılıyordu o nedenle sonuç bir hayli önem teşkil ediyor. Bu sonuç da 'Hayflick limiti' olarak literatüre geçiyor.
Genel olarak insanlar için 70 yıl kaplumbağalar içinse 200 yıl gibi.
Ne kadar uzun telomer o çok nefes...
Pek siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım👇
Uzaydan donen astronotlar uzerine yapilan bir deneyde, uzayda telomerlerin uzadigini bulmuslardi. Belkide dunya sartlari, hava yercekimi vs etmenler etkiliyordur.
allahım şükürler olsun kaliteli bir içeriğe denk geldim ONEDIO'da. Belki biraz daha detaylandırılabilirdi ama yine de olsun.. benim puanım 10/10...
sorun dna nin her kopyalanisinda uc kisimlarinin kopyalanmamasi yani kisalmasi. telomer bu yuzden var, en uctaki bos kod icermeyen kisim. telomer kisala kisala en sonunda onemli dna kodlarinin oldugu kisma geldiginde dna zarar goruyor, en iyi ihtimal hucre oluyor islevsiz kaliyor, en kotu ihtimal kansere neden oluyor. telomeri tamir edip uzatan mekanizmalar var, telomeraz enzimi tam olarak bu isi yapiyor. uzun yasiyan kaplumbag, mersin baligi gibi turlerde telomeraz enzimi yuksektir. teoride insandada telomerleri tamir edip bolunme limitini kaldirmak mumkun ama bu sefer kontrolsuz hucre bolunmesini engellemek zorlasiyorki tam olarak kanser hastaliginin tanimi bu. oyle gozukuyorki olumsuzlugun sirri buyuk oranda kanseri yenmede sakli.