Sonbahar Geldiğinde İçi Sıkılanlar Hatta Bunalıma Girenler Buraya! Sonbahar Kaygısı Nedir?

Sıcak ve cıvıl cıvıl yaz ayları sona erdi ve sonbaharın gelmesiyle herkes yavaş yavaş evlerine çekildi. Pek çok insan sararan yapraklar, serinleyen havalar ve yağmurdan hoşlansa da, sonbahar mevsimi birçok insana kaygı da yaşatabiliyor. Sonbahar kaygısının ne olduğunu ve sebeplerini öğrenmek için...👇

Sonbahar kaygısı nedir onunla başlayalım.

Sonbahar kaygısı, bazı insanların sonbahar aylarında hissetmeye başladığı ve her yıl tekrarlayan kaygı olarak adlandırılıyor. Uzmanlar, bu kaygının bazı birçok farklı nedenden kaynaklanabileceğini söylüyor.

Diğer kaygıların aksine, sonbahar kaygısını tetikleyen genellikle belirgin bir dış etken yoktur ve her yıl tekrarlama eğilimindedir.

Sonbahar kaygısının belirtileri ise şunlardır:

  • Düşük ruh hali ve depresyon 

  • Kaygı ve aşırı endişe 

  • Sinirlilik 

  • Uyuşukluk, uyku hali ve yorgunluk 

  • Günlük aktivitelere ilgi kaybı

Bu kaygının başlıca sebeplerinden biri güneş ışığının azalması ve bu da serotonin seviyelerinin düşmesine yol açmasıdır.

Bu önemli hormon ruh halini, iştahı ve uyku düzenini büyük ölçüde etkiler. Ayrıca, kişinin uykulu ve depresif hissetmesine neden olan melatonin hormonunda da bir artış yaşanır.

Daha az güneş ışığına maruz kalmanın akabinde gerçekleşen D vitamini eksikliği de depresyonla bağlantılıdır.

Günlerin kısalması ve gecelerin uzaması sinir bozmaya yeterliyken, bir yandan da havalar soğuyor.

Malumunuz sonbahar demek okulların açılması demek. Sonbaharın gelmesi size okula geri dönmeyi, akademik olarak ve sosyal olarak başarılı olma baskısı hissettiriyor olabilir.

Mevsimin değişimiyle hayatınızda yaşanacak değişiklikler de kaygıya neden olabilecek bir diğer neden.

Yaşam koşullarındaki herhangi bir değişiklik endişe yaratıyor olabilir. Örneğin artık daha erken kalkmanız gerekiyor olabilir ve bu da daha az uyku anlamına gelir. Eğer az uyumak kişiye kaygı veriyorsa sonbahar mevsiminin üzerlerinde kaygı yaratması oldukça muhtemel.

Sonbahardaki olumsuz duyguların bir başka açıklaması da "yıldönümü tepkisi" olarak adlandırılan durum olabilir.

Örneğin, daha soğuk aylara girip daha az güneş ışığı almak, size kışın ne kadar zor geçeceğini hatırlatıyor olabilir. Bu, genellikle olayların yıldönümlerinde meydana gelen bir olgudur. Bazen ölüm veya saldırı gibi travmatik olaylarken, bazen sadece size sıkıntı veren dönem geldiğinde yaşadığınız duyguların hatırlanmasıdır. O dönem tekrar geldiği için farkında olmadan endişeli veya depresif hissedebilirsiniz.

Yaz aylarının sona ermesi, yaz aylarında yaşamayı veya başarmayı planladığınız her şeyi yapmadığınız için pişmanlık duygularını da beraberinde getirebilir.

Ya da harika bir yaz geçirdiyseniz, artık bitmesi moralinizi bozuyor olabilir. 

Hayatınızda yapacağınız ufak tefek değişikler ile üzerinizdeki kara bulutları dağıtmak ise tabii ki mümkün. Neler yapabileceğinize gelin birlikte bakalım.

Daha fazla gün ışığına maruz kalmaya çalışın.

İşe güneş ışığından en iyi şekilde yararlanmak için dışarıda daha fazla zaman geçirerek başlayın. Sabah güneşini almak için kalkma saatinizi erkene çekmeyi düşünebilirsiniz.

Her gün egzersiz yapın.

Günlük en az 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Aşırı sıcak yaz havalarından dolayı yapamadığınız aktiviteleri yapmak için sonbahar harika bir zamandır. Uzun yürüyüşler yapabilir veya bisiklet sürebilirsiniz. Alternatif olarak, yeni bir spora başlayabilir ya da spor salonuna kaydolabilirsiniz.

Size iyi gelecek yeni bir şeye başlayın.

Sonbahar yeni bir başlangıç olduğu için siz de bayatınızda yeni başlangıçlara adım atabilirsiniz. Örneğin, evinizde yeni düzenlemeler yapabilirsiniz. İmajınızda veya tarzınızda değişiklik yapabilir hatta uzun zamandır ertelediğiniz hobiye artık başlayabilirsiniz.

Son olarak, sonbahara olan bakış açınızı yeniden şekillendirmeye çalışın.

Olumsuz deneyimlerle ilişkilendirmek yerine, yeni bir çerçeveye oturtarak sonbahara farklı açıdan bakmayı deneyin. Havalar soğudu diye evden dışarı çıkmadığınıza odaklanmak yerine bunu nasıl değerlendirebileceğinize odaklanın. Bunu yapmanın en iyi yolu, evinizi de sonbahar moduna sokmaktır. Evinizi bir battaniye veya sonbahar tonlarında yastıklarla evinizi dekor edebilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Sonbahar Mevsiminin En Güzel Tonlarını Görebileceğiniz Birbirinden Güzel Rotalar
Sonunda Sonbahar Geldi Dedirten 14 Şey
Sadece Sonbahar Mevsimine Has Yaşanılan ve Rastlanılan, Olmazsa Olmaz 15 Şey

Popüler İçerikler

Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
Narin Güran Cinayetinde Yeni İddialar Yeni Detaylar: 'Eczaneden Ertesi Gün Hapı Aldılar' İddiası!
YORUMLAR
16.10.2022

Manik depresif olma fırsatını yakaladık kaçırır mıyız hiç efenim sonbahar geldi diye böleyim ya cnm 😅😅

Bizim ülke kriter değil ama dünya genelinde yapılan araştırmalar özellikle nörolojik rahatsızlıklari olan kişilerin atak diye tabir edilen hareketlerinin yoğunlaştığı dönem sonbaharmis. Türkiye'yi baz alırsak tabii bize her mevsim sonbahar diyebiliriz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ