Son Zamanların En Popüler Ev Aleti Airfryer Zararlı mı? İşte Airfryer Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Son zamanların en popüler mutfak aleti Airfryer'lar, satışa çıktığı ilk günden bu yana rekor üstüne rekor kırıyor. Pek çok markanın çıkarttığı hava fritözü hakkında ise sıklıkla merak edilen birkaç soru var. 'Airfryer'ler sağlıklı mı? Airfryer kanser yapar mı? Airfryer fritöz kanserojen mi? Airfryer radyasyon yayıyor mu?' gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsanız; sizler için airfryer'lar hakkında bilmeniz gerekenleri yazdık...

Airfryer, yiyecekleri kızartmak için kullanılan ve bu işlemi minimum yağ kullanarak gerçekleştiren bir mutfak aletidir. Airfryer, hava dolaşımı prensibine dayanır. Cihaz, yiyecekleri çevreleyen sıcak hava dolaşımı oluşturarak onları kızartır.

Airfryer'ın en büyük avantajı, yiyecekleri kızartırken minimum yağ kullanmasıdır. Bu, daha az kalori almanızı ve daha sağlıklı bir diyet sürdürmenizi sağlar.

Peki Airfryer sağlıklı mı? Airfryer, yiyecekleri kızartmak için az yağ kullanır. Bu, kalori alımını azaltır ve sağlıklı bir diyet sürdürmeyi kolaylaştırır.

Airfryer, geleneksel kızartma yöntemlerine göre daha sağlıklıdır. Ancak, buharlama veya haşlama gibi diğer pişirme yöntemleri Airfryer'dan daha sağlıklı olabilir.

Peki Airfryer'ın dezavantajları nelerdir?

Yavaş pişen gıdalar her zaman hızlı pişen gıdalardan daha sağlıklıdır. Tencere, yemekleri her zaman en sağlıklı alternatiftir.

Karbonhidrat bakımından zengin gıdaların, yüksek ısıya maruz kalmasıyla birlikte ortaya çıkan Akrilamid isimli kanserojen madde, her ne kadar derin yağda kızartılmış bir yiyecekte olduğu kadar olmasa da, Airfryer'larda da oluşur.

Peki Airfryer'larda oluşabilecek zararları nasıl en aza indirebiliriz?

Sıcaklığı arttırmayın: Gıdalarınızı en fazla 175 derecede pişirin.

Kaynak: 1

Eğer sebze pişiriyorsanız, sıcaklığı maksimum 140 derecede tutun.

Airfryer'da kullanacağınız yağların tereyağı ve zeytinyağı yanma derecesi yüksek yağlar olmasına dikkat edin.

Airfryer alırken dikkat etmeniz bir diğer konu ise, içerisindeki teflon tabaka. İçi teflon olan airfryerleri almamaya özen gösterin. Eğer teflon yüzey varsa, yiyeceği direkt temas ettirmeyin.

Asla ve asla airfryerın içine aluminyum folyo koymayın. Alüminyum kaplardan uzak durun.

Bir de uzman görüşü dinlemek istiyorsanız; Doç. Dr. Muhammed Keskin'in (twitter.com/kardiyobey) airfryerla ilgili çektiği bu videoyu da izleyebilirsiniz:

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

İlgili içerikler:

2023'ün En İyi Airfryer Marka ve Model Tavsiyeleri
Son Dönemin Favori Mutfak Ürünü Air Fryer ile Yapabileceğiniz 12 Pratik Öneri
Çıtır Çıtır ve Sulu: Sağlıklı Yemekler İçin Airfryer Kullanım İpuçları

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!