Son Zamanlarda TikTok'ta Öne Çıkan Kadınların Kendilerini Aşağılama Akımıyla İlgili Söyleyeceklerimiz Var

Hiçbir erkeğin kolay kolay kendini ve erkek cinsiyetini aşağıladığını göremezsiniz. Ancak kadınlar sık sık bunu yapıyor. Nedeni de toplumda çok uzun süredir erkekler tarafından sürdürülen sistematik aşağılamanın kadınlar tarafından da içselleştirilmesi. İşte son dönemde popüler sosyal medya platformu TikTok'ta da benzer bir durum var. Bu konu hafife alınamayacak kadar ciddi.

Son günlerde TikTok'ta yayılan yeni bir akım var; kadınlar kendilerini ikinci el arabalara benzetiyor.

Marka, model yerine yaş, millet; sticker yerine dövme sayısı gibi şeyler yazılıyor. Kilometre olarak da sevgili veya cinsel ilişki sayısı ekleniyor.

Uzun yıllardır kadınlara yapılan araç benzetmesini duymuşsunuzdur. Yeni nesil şimdi bu aşağılayıcı tabiri kendi kullanarak ironi veya mizah yapıyor.

Kadınları objeleştirmenin en iğrenç yollarından biri olan 0 km veya ikinci el araç tabiri en modern erkekler tarafından bile kullanılıyor. Kadınlar bunu umursamadıklarını göstermek veya sadece dikkat çekmek için bunu kullanıyor.

Aslında kadınlar son dönemde TikTok'ta bu tür paylaşımları sıklıkla yapıyor.

'Bulaşık makinesi', 'Mutfağına dön', 'Kadınlar objedir' gibi şeyler diyen erkeklere 'tamam cüzdan' diyerek onlar da erkekleri objeleştirmeye çalışıyor.

Kadınlar böyle yaparak bu yaftaları umursamadıklarını mı ifade ediyor; yoksa gerçekten kendilerini aşağılamaya mı çalışıyor çözemedik.

Kimi zaman sadece daha fazla takipçi ve izlenme için yapıldığı da herkesin malumu.

Bahsettiğimiz kişilerin neredeyse tamamı 2000 sonrası doğumlu. Bu elbette bir bahane değil. 20'li yaşlar hayatı algılamak için çok da erken yaşlar değil.

Yine de hayat tecrübesizliği, 10'lu yaşların sonunda ve 20'lerin başında neyin doğru neyin yanlış olduğu konusunda idrak yeteneğinin geç oluşmasına sebep oluyor.

Bazı insanlar bazı davranışlarıyla kendilerine verdikleri zararın farkında bile olmuyor.

Doğdukları andan itibaren çevrelerinden hep aynı görüşleri, davranışları gören kadınlar içselleştirme ve erkek egemen görüşleri onaylama yoluna gidebiliyor.

Kadınları aşağılamanın erkekler tarafından onay ve değer görme yolu olduğunu düşünenler de var.

Kendilerini de aşağıladıklarının farkında olmayan kadınlar kendilerince kadınları gruplara ayırdıklarına ve bazı kadınların aşağılanmayı, kötü davranışları hak ettiği düşüncesine kapılıyor.

Bunların hiçbiri değil; kadınlar böyle yaparak aslında dalga geçiyor, ironi yapıyor dersek o da doğru bir yöntem değil.

Amerika'daki zencilerin aşağılayıcı zenci kelimesini kendi kendilerine kullanması ırkçılığı engellemedi. Kadınların kendilerini aşağılayan görüşlerle dalga geçmesi herkesin empati yapabildiği anlamına gelmiyor. Herkesin eğitimi, tecrübesi, empati yeteneği aynı değil. Bir kadın kendini aşağıladığında kadınları gerçekten aşağılık gören ve onlara zarar vermek için pusuda bekleyen insanlar ne yazık ki var.

Birkaç kadının saçma davranışının tüm kadınları kapsamadığını da söyleyebiliriz.

Yine de bu tür şeylerin 'trend' veya 'akım' haline gelmesi ve pek çok kadının takip etmesi, genellemeyi çok seven insanların tüm kadınları aynı kefeye koymasının kolaylaştırıyor.

Umarız bir yanda kadınların ölümüne, uğradıkları fiziksel ve psikolojik şiddete üzülür; yaşadıkları ayrımcılıkların sona ermesi için uğraşırken diğer yanda bu tür akımlar çoğalmaz. Kadınların bir an önce bilinçlenmesi dileğiyle.

Peki siz ne düşünüyorsunuz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Bu Çağa Adapte Olamıyoruz: Sosyal Medyaya Dair Çok Yaygın Olsa da Görmekten Kesinlikle Hoşlanmadığımız Şeyler
Suçlamadan Önce Bir Düşünün: Toplumun Kadınlarla İlgili Ne Kadar İkiyüzlü Olduğunun Farkında mıyız?
Tedavi Edilmesi Gereken Bir Hastalık! Kadın Nefretinin Evrensel Karşılığı Mizojini Nedir?
Nasıl Düştük Bu Tuzağa: Kadınların Birden Fazla İşi Aynı Anda Yapabilmeleri Doğal Bir Yetenek mi Yoksa Ataerkil Bir Tuzak mı?
İki Yüzlü Olduğumuzu Kabullenelim: Günümüzün Kalıplaşmış Güzellik Standartlarındaki Çelişkiler

Popüler İçerikler

Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
İsrail’de Türk Turist Öldürüldü İddiası: Polise Bıçakla Saldırmış!
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
YORUMLAR
31.08.2021

Okuduğum iğrenç şeyleri zihnimden silebilmek için beynimi çamaşır suyuna batırmak istiyorum.

20.09.2021

"tefa" larca yazık olmuş

31.08.2021

Ben kadınım. Ama bunun kadınlık erkeklik gibi cinsiyetle alakası yok.. YETİŞMEMİŞLİK bu demek. Bu kafa 20de de var, 40 da da, 60 da da.. Eğitimden ziyade, ahlak, terbiye kavramı oturmamışlık bu. Ailede almış olması gereken kavramların ailede hiç olmaması ve ya alınmamış (verilmemiş) (ilgilenilmemiş çocuk) olmasından kaynaklı… büyümek yemek yemeyle olmuyor maalesef

Sonuncusu nasıl iğrenç bir varlık ya.Hepsi öyle ama yani sonuncusunu 80 yıl düşünsem aklıma gelmez.Gerçekten midemi bulandırıyorlar.

TÜM YORUMLARI OKU (30)