Son Zamanlarda Herkesin Dilinde Olan Yapay Zeka Hangi Meslekleri Tehdit Ederken Hangilerini Etmiyor?

Gün geçtikçe gelişen yapay zekanın yetenekleri bizi bir yandan heyecanlandırırken bir yandan da korkutuyor. Ya yaptığımız işler tehlikeye girerse? Yapay zeka, işimizi elimizden alabilir mi? Yoksa yardımcı olmakla mı kalır? Bu soruların cevapları ve daha fazlası içeriğimizde👇

Son yıllarda oldukça gelişen AI yani yapay zeka, şimdilerde görsel çiziminden makale yazmaya kadar birçok alanda insanlara yardımcı oluyor.

Peki, yapay zekanın insanlara yardım eden bir araç olmasından öteye geçebileceği alanlar ve meslekler hangileri? 👇

İçerik Pazarlama Uzmanları👇

Dijital pazarlama sektörü; içerik üretimi, yönetimi ile büyük ve küçük işletmelere hizmet veren bir iş alanı. Ancak yapay zeka uygulamaları, içerik oluşturma ve yönetimini otomatikleştirebiliyor. Örneğin, Jasper adlı yapay zeka, hızlı bir şekilde makaleler, kişiselleştirilmiş e-postalar ve Twitter gönderileri üretebiliyor. Ayrıca içerik pazarlama kampanyalarının diğer görevlerini de otomatikleştiriyor. Yine de yapay zeka yalnızca var olan şeylerin varyasyonlarını üretebiliyor, bu yüzden yeni bir şey isteniyorsa hala bir insanın yardımına ihtiyaç duyuluyor.

Gazeteciler (belli alanlarda)👇

Yapay zeka, spor ve finansal gazetecilik gibi alanlarda haber yazımını otomatikleştiriyor. Algoritmalar, maç sonuçları veya finansal raporlar gibi verileri analiz ederek ilgi çekici makaleler oluşturabiliyor. Associated Press, 2014'ten beri bir yapay zeka platformu olan Automated Insights ile işbirliği yaparak gazeteciler olmadan binlerce kazanç raporu makalesi yayınlıyor. Bu, iş dünyası ile ilgili muhabirlere daha fazla zaman yaratıyor.  Ancak, yapay zeka tarafından üretilen makalelerde hatalar olduğu belirlendi.

Grafik Tasarımcılar👇

OpenAI'nin DALLE 2 adlı yapay zeka uygulaması, kullanıcı komutlarına göre görüntüler oluşturabiliyor. Bu, grafik tasarımcılar için hem bir tehdit hem de bir fırsat olabilir. Basit tasarımlar yapay zeka tarafından hızla yapılabilse de karmaşık işler için hala gerçek tasarımcılara ihtiyaç duyulmakta. Yapay zeka ile bir yarışma kazanan tasarımcı Jason Allen, yaratıcılığın hala insana özgü olduğunu belirtiyor.

Veri Analistleri👇

Şirketler ve kuruluşlar; satış rakamları, demografik veriler ve iklim modelleri gibi veri yığınları ile uğraşmak durumunda. Veri analistleri bu verileri inceleyip eğilimleri belirler ve önerilerde bulunur. Ancak bu süreç zaman alır ve genellikle verilerin seçilmesi, filtrelenmesi ve analiz edilmesi gerekir. Yapay zeka, bu zaman alıcı işlemlerin çoğunu yapabilir hale gelmiştir. Yine de üst düzey analiz ve karar verme işlemi hala gereklidir ve yapay zeka ancak düşük düzeyli veri analizlerini devralabilir.

Programcılar ve Kodcular👇

Yapay zeka araçları, yazılım geliştiricilere kodlama sürecini hızlandırma konusunda yardımcı oluyor. Örneğin, Copilot gibi bir araç, kullanıcının sadece bir komut girmesini sağlayarak birden fazla dilde kod üretebilir. Bu, geliştiricilerin kodlama hızını %56 artırabilir. Ancak, bu durum, teknoloji sektöründe işlerin yapay zeka tarafından alınacağı endişesini de beraberinde getiriyor. Bu nedenle, yazılımcıların çoğu, otomatik kodlama uygulamalarına en iyi komutları girebilen 'komut istemi mühendisleri' olarak yeni roller üstlenmeyi planlıyor.

Avukatlar👇

Yapay zekanın hukuk alanında büyük etkisi olacağını ve keşif, sözleşme oluşturma ve analiz süreci gibi işlemleri dönüştürebileceği belirtiliyor. Yapay zeka; düşük seviyeli yasal işleri otomatikleştirecek ve böylece avukatların büyük resmi düşünmeye daha fazla zaman ayırmasını sağlayacak. Ancak bu durumu eleştirenler, yapay zekanın avukatların çoğu işini yerine getiremeyeceğini savunuyor. Amerikan Barolar Birliği'ne göre ise otomatik hukuk hizmetleri düşük gelirli Amerikalılar için önemli bir kaynak olabilir.

Depo Çalışanları👇

Amazon, son on yılda 500.000'den fazla robotu 'sipariş karşılama merkezleri'ne yerleştirdi ve bir milyondan fazla insanı depo çalışanı olarak işe aldı. Şirket, insanların çevik işlerini yapabilen robotlara yatırım yaparken bu tür otomasyonun depolarda hızla ilerleyeceği ve beş yıl içinde çok daha az insan çalışanın olacağı tahmin ediliyor.

Radyologlar ve Tıbbi Teşhis Uzmanları👇

2016 yılında bilgisayar bilimci Goeffrey Hinton, radyoloji alanında yapay zekanın başarısını belirtmiş ve radyologların eğitimini durdurma çağrısında bulunmuştur. 2019'da ise yapay zeka, tıbbi görüntülerde kanseri insan doktorlardan daha iyi tanımlayarak daha fazla kanser tespit etmiş ve yanlış teşhisleri azaltmıştır. Bu durum, radyologların yerini yapay zekanın alacağına işaret etse de yapay zeka ile çalışmayı reddedenlerin işlerini kaybedeceği de birçok uzman tarafından öngörülmekte.

Peki, yapay zeka tarafından en az tehdit altında olan meslekler hangileri?

Yapay zekanın gelişmesine rağmen bazı işlerin otomatikleştirilmesi zordur. Özellikle yetenekli zanaatkârların işleri, her durumun getirdiği benzersiz fiziksel ve zihinsel zorlukların üstesinden gelmeyi gerektirir. Depo ve fabrika robotları bazı durumlarda yararlı olabilse de tesisatçı veya elektrikçinin yeteneklerini taklit etmek için bilim kurgu düzeyinde bir robot gereklidir.

İnşaat İşçileri👇

Yakın gelecekte binaların tasarımı ve mühendisliği büyük ölçüde yapay zeka tarafından yapılacak ancak inşaat işleri hala insan gücüne ihtiyaç duyacak. İnşaatlar giderek daha fazla modüler hale gelecek, parçalar fabrikalarda üretilecek ve yerinde monte edilecek.  2030'a kadar yeni inşaatların sadece %15-20'si bu şekilde olacak. Konuyla ilgili yayınlanan raporda, işçilerin makinelerle birlikte veya hibrit olarak çalışmayı öğrenmeleri gerektiğini belirtiliyor.

Aşçılar👇

Yayınlanan bir rapora göre, yemek pişirme ve servis etme işlerinin en az yarısının yapay zeka veya robotlar tarafından yapılamayacağını belirtiyor. Fast food zinciri White Castle, bazı yerlerde robotları hamburger ve patates kızartması yapmak için kullanıyor. Ancak, insanların lüks restoranlarda şefin bir robot olmasını istemeyeceği düşünülüyor.

Psikolojik Danışma👇

Yapay zeka sohbet robotlarının 2025 yılına kadar 1,25 milyar dolarlık bir pazar olması bekleniyor. Bu robotlar temel ruh sağlığı danışmanlığı yapabilir ve bilişsel davranışçı terapi gibi egzersizlere rehberlik edebilirler ancak insan terapistlerin yerini alamayacaklar. Derin insan etkileşimine sahip sağlık alanları, muhtemelen yapay zeka tarafından değiştirilmeyecek.

İlkokul Öğretmenleri👇

Teknolojinin ve yapay zekanın çevrimiçi öğrenme ve kişiye özel eğitim uygulamalarıyla eğitimi dönüştürdüğü bir dönemdeyiz. Ancak, yapay zekanın sınıf ortamında ve özellikle küçük çocukların eğitiminde sınırları bulunmakta. İnsan etkileşiminin okul öncesi ve ilkokul düzeyinde önemli olduğunu belirten uzmanlar, bu ihtiyacın öğrenciler büyüdükçe azaldığını belirtiyor. Lise ve üniversite seviyesinde yapay zeka eğitmenlerinin ise bir gün gerçek öğretmenlerin yeteneklerini aşacağını öngörüyor.

Sporcular👇

Profesyonel sporcuların yeteneklerini bir makineyle taklit etmek zor olsa da yapay zeka sporcular ve antrenörler tarafından kullanılıyor. Yapay zeka, oyuncuların hareketlerini takip ederek performansı artırmak ve sakatlıkları azaltmak için öneriler sunuyor. Gelecekte antrenörler yapay zekayı kullanarak en iyi oyuncuları belirleyecek, rakibin savunma stratejisini analiz edecek ve oyuncular için kişiselleştirilmiş antrenman önerileri sunacaklar. Ancak gerçek bir koçun yerini alamayacağı belirtiliyor.

Sürücüler (Şimdilik)👇

Sürücüsüz araçların yakın zamanda tüm taksicileri ve kamyon şoförlerini işsiz bırakacağı iddiası reddedildi. Waymo'nun sürücüsüz yolculukları sunmasına rağmen, bu teknolojinin yaygınlaşmaktan hala uzak olduğunu belirten uzmanlar bulunmakta. Bu uzmanlar, gerçek dünya sürüşünün öngörülemezliğini ve sürücüsüz otomobil şirketlerinin bu durumla başa çıkma zorluğunu da vurguluyor.

Yaratıcı Düşünce Gerektiren Her Meslek👇

Girişimciler, mucitler, yazarlar ve aktörler gibi yaratıcı alanlarda olan kişiler, yapay zekanın sınırlamaları nedeniyle güvende. Yapay zeka, ticari raporlar vb. belgeler üretmekte iyi olabilir ancak bunların anlamlarını analiz etmek veya yorumlamak hala bir insan gerektiriyor. İnsanlar, kendileri tarafından üretilen faaliyetlere değer vermeye devam edecekler.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Muhtemelen Daha Önce Hiç Duymadığınız Sizi Şaşkınlığa Boğacak Birbirinden Enteresan 27 Gerçek
Yapay Zekayla Oluşturulduklarına İnanamayacağınız Akıllara Durgunluk Verecek Görseller!
Yapay Zeka Uygulamasından Nasıl Ücretsiz Psikolojik Destek Alabileceğinizi Adım Adım Anlatıyoruz!

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi