Son Zamanlarda Her Yerde Gördüğümüz Ters Ayna Filtresinin Neden Bu Kadar Tuhaf Gözüktüğünü Açıklıyoruz

Bundan daha henüz 10 yıl öncesine kadar güzellik algımız bir hayli farklıydı hatırlarsanız. Renkli gözler, kısacık saçlar ve şu andakinden fazlasıyla farklı burunlar.

Bunları değiştirmek için de fotoşop konusunda baya bilgili olmak gerekliydi. Ancak şu anda özellikle de Instagram ve TikTok filtrelerinin de hayatımıza girmesiyle birlikte gerçeği algılayışımız ve güzeli tanımlayışımız değişti. Kim Kardashian gibi mi gözükmek istiyorsunuz? Hemen bir filtre indirin yeter. Hangi ünlüye benzediğinizi mi bulmak istiyorsunuz? Muhtemelen bunun için de bir filtre halihazırda vardır.

Özellikle de son dönemde her yerde yüzü 'ters döndüren' ve hatta simetrik misiniz değil misiniz görebileceğiniz birçok filtre revaçta.

Öyle ki sosyal medyada birçok insan ters ayna efekti kullanarak insanların kendilerini nasıl gördüklerini görme şansı bile yakalıyorlar.

Hatırlarsanız eskiden bunu bir aynaya başka bir ayna tutarak yapabiliyorduk ama her şey tabii ki artık çok daha kolay.

Peki bunu öğrenmek bu kadar önemli mi gerçekten? Yani başkalarının sizi nasıl gördüğü bu denli önem arz ediyor mu?

www.tiktok.com

Önem arz ediyor olacak ki özellikle de TikTok'ta bu bir akım haline dönüştü diyebiliriz. Ancak bu filtreler bizi epeyce farklı ve tuhaf gösteriyor. Peki bunun nedeni ne?

Bunun nedeni aslında aynaya baktığımızda teknik olarak görüntümüz ters çevrilmiş olarak bize yansır. Buna da 'ayna efekti' diyoruz.

www.tiktok.com

Bu yüzden görmeye alışkın olduğumuz şey, teknik olarak insanların bize baktıklarında gördüklerinin tam tersidir. Ancak telefonda fotoğrafımızı çekerken bu durumun tam tersi yaşanır. Yani kısmi bir illüzyona kapılırız ve yüzümüzün gerçekte böyle olduğuna alışmaya başlarız.

The Atlantic'e konuşan ve Chicago Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde davranış bilimi profesörü olan Nicholas Epley 'Tuhaftır ki birçok insan aslında nasıl göründüğünü bilmiyor' diyor.

www.tiktok.com

'Zihninizdeki kendinizle ilgili oluşturduğunuz görünümünüz gerçekte var olanla tam olarak aynı değildir.' 

Epley, özellikle zihnimizdeki kendimize ait görünümümüzün daha çekici bir versiyon olduğunu ve bu yüzden de selfielerimizin bazen kendimize bile tuhaf göründüğünü söylüyor. 2008 yılında Kişilik ve Sosyal Psikoloji Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre kişilere kendilerine ait bir fotoğrafın farklı versiyonları gösterildiğinde ve hangisinin kendileri olduğu sorulduğunda birçok insan daha çekici olarak addettiğine yöneliyor.

Vice editörlerinden biri de bu filtreyi denemiş ve bizlerle bu deneyim şu şekilde paylaşmış:

www.tiktok.com

'Ters ayna filtresini denedim ve sonuçlar karşısında gözlerime inanamadım. Ben gerçekten böyle mi görünüyor muşum?! Kendimi yalnızca aynada bu şekilde görmeye alışkın olduğumdan dolayı bu filtrede kendimi insanların beni gördükleri şekliyle görmek epey tuhaf bir deneyim oldu.'

"Ben yüzümü hiç böyle görmemiştim." Tabii bu cümle akımın aslında ne denli problemli olabileceğini bizlere gösteriyor da olabilir.

Bu filtrelerde kendimize bakmak aslında kendi görünüşümüzü eleştirmek ve tabir-i caizse aşağılamaktan başka bir şey değil. Bir görünüşümüzün diğerinden üstün ya da daha iyi bir tarafı olmamalı. Kendi görünüşümüze bakıp 'tuhaf' bulmamalıyız. Şaşırıyor olabiliriz ama kendimizi bu bağlamda kısıtlamamalıyız.

Salgının en kötü yanlarından biri de her zamankinden daha az kişiyi yüz yüze görmemize rağmen görünüşe olması gerekenden fazla ve hatta aşırı odaklanmak oldu diyebiliriz.

Aniden gelen Zoom görüşmeleri, görüntülü konuşmalar ve hatta TikTok veya Instagram filtrelerinin kendileri bizi hep şu soruya itiyor: 'Gerçekte nasıl görünüyorum?' ve 'Görünüşümü nasıl daha iyi bir hale getirebilirim?'. Uzmanlar kısa süre önce New York Times'ta, gençler arasında yeme bozukluklarında bir patlama olduğunu açıkladılar. Bunun bir nedeni elbette ki pandemi dönemindeki yeme alışkanlıklarımızın bozulması ancak büyük bir çoğunluğu gençlerin görünüşlerini bir türlü beğenemiyor olmaları. Bu da elbette ki kendini aşağılamayı doğuruyor.

Yani anlayacağınız evet, elbette ki bu filtreler bize çok tuhaf geliyor ancak bundan daha fazlası ya da eksiği değil.

Kulağa her ne kadar korkunç gelse de evet, herkes sizi bu şekilde görüyor ancak unutmayın herkes sizi bu şekilde sevip kabul ediyor. ❤️

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Evliliklerinde 10. Yıllarını Kutlayan Kate Middleton ve Prens William'ın Dillere Destan Aşk Hikayesi
Tam Kapanmada Zamanın Nasıl Geçtiğini Anlayamayacağınız Tüm Dönemlerin En Sürükleyici 52 Dizisi
Tarihteki İlk Aşı Nasıl Bulundu?

Popüler İçerikler

Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR
10.10.2022

Yukarıdaki resimlere bile tekrar bakıyorum. Aynalayınca çirkinleştiği falan yok ki. Şunu da unutmuşum, söyleyeyim: 2014 model telefonum özçekimleri ters göstermiyor, olduğu gibi yapıyordu. Şimdiki telefonumda ise özçekimi aynalı mı yapayım aynasız mı diye özelliği var. Ve ben aynasız seçeneğini tercih ediyorum, fotoğrafta sol elim, sağ elimmiş gibi gözüksün istemiyorum. Bütün özçekimlerim orjinal görüntüm. Yıllardır bana niye tuhaf gelmedi. İşin ilginci daha geçen gün, Instagram'da "inverted" adı, öyle bir filtreye denk geldim. Hiç tuhaf gelmedi.

22.05.2021

Modifiye edilebilir her şeyin müptelasısınız.

10.10.2022

Şunu tek farkeden ben miyim?: Tamam, aynada ters gözüküyoruz da, ters çevirince niye değişelim ki. Esas diyeceğim; ne demek kendimizi hiç görmedik? Tamam aynada ters gördüysek bile hiç mi fotoğrafımız yoktu albümlerimizde. Küçükken dijital fotoğraf yoksa bile; onlar da hayatımıza girince çektiğimiz, sosyal medyamızda paylaştığımız fotoğraflar neyin nesiydi. Selfie olanlardan bahsetmiyorum. Telefonu, kamerayı karşımızdakine verip: "Beni bi çeksene?" dediklerimizden bahsediyorum. Kaçırdığım bir nokta mı var, yoksa o filtreler bizi biraz değiştiriyor sadece, ve bu kadar insan bunu yedi mi? Aydınlatın beni lütfen.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ