Son Osmanlı Padişahı Kimdir?

Osmanlı, ilk başlarda Batı Anadolu'nun kuzeyinde bir Türkmen Beyliği iken, üç kıtaya yayılmış bir devlet haline gelmiştir. Kurucusu olan Osman Gazi'nin adıyla anılan bu devlet, Türk İslam dünyasında en uzun ömürlü devlet olarak bilinir. Osmanlı Devleti 600 yıl Kafkasya, Kuzey Afrika, Balkanlar ve Anadolu gibi birçok bölgede hakimiyet kurmuştur. Beylikten imparatorluğa kadarki süre de pek çok devletin yıkılmasına sebep olmuştur. Yıllar içerisinde sayısız antlaşmalar, savaşlar ve değişiklikler yaşanmıştır. Sadece bulunduğu bölgeyi değil, dünya tarihini de siyasi, ekonomik, kültürel gibi birçok açıdan etkilemiştir. Bunun en büyük nedeni ise devleti yöneten Osmanlı hanedanlarıdır. Peki, Osmanlı Devleti'nin son padişahı kimdir? İşte detaylar...

Osmanlı Hanedanları oldukça köklü bir hanedanlıktır. Osmanlılar, Âl-i Osman ya da Hanedan-ı Âl-i Osman olarak da bilinirler. Osmanlı Hanedanı'ndan yönetici olanlar, genellikle padişah ismiyle anılmıştır. Ancak kurulduğu ilk zamanlar hükümdarlara gazi ya da bey unvanı verilmiştir. Daha sonra ise han unvanı kullanılmıştır. Bu hanedanlıkta sultan unvanı da yaygın kullanılan bir tabirdi. Sadece padişahlar için değil, kadınlar içinde kullanılırdı. Unvanlar ise babadan oğula geçerdi. Şehzadelerin çocukları Osmanlı Hanedan üyesi sayılırken, sultanların çocukları ise hanedan üyesi sayılmazdı. Osman Hanedanı'nın yönetimi 1299 yılında başlamış, 1922 yılında saltanatın kaldırılması ile son bulmuştur. Osmanlı Hanedanı'nın son padişahı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Son Osmanlı Padişahı Kimdir?

Osmanlı Devleti'nin 36. ve son padişahı IV. Mehmet olarak da bilinen, Sultan Vahdettin'dir. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun 115. İslam halifesidir.

Vahdettin, Sultan Abdülmecid'in oğludur. Kendisinden önce tahta çıkan V. Murad'ın, II. Abdülhamid ve V. Mehmed'in kardeşidir. Küçük yaşta anne ve babasını kaybeden Vahdettin, babasının eşlerinden olan Şayeste Hanım tarafından büyütüldü. Çocukluk dönemlerinde medrese derslerine oldukça ilgi duydu ve hat, edebiyat gibi sanatlarla uğraştı. Abisi V. Mehmed'in ölümünden sonra 57 yaşında tahta çıktı. Ancak tahta geçtiği sürede I. Dünya Savaşı sürmekteydi. Ayrıca İttihat ve Terakki rejimine karşı da bir siyasi cephe oluşturmak istedi. Savaşın kaybedilmesine yakın, İttihat ve Terakki kabinesi istifasını verdi ve arkasından ise yeni bir kabine kuruldu.

Kurtuluş Savaşı sırasında yayın organları Vahdettin'e karşı bir kamuoyu oluşturmaya çalıştı. Vahdettin ise kendisine karşı olanları vatan haini olarak ilan etti ve ölüm fermanını imzaladı. Bu davranışında sonra halk arasında gruplaşmalar yaşandı. Kurtuluş Savaşı'nda zafer kazanılması ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti hilafet ve saltanatın kaldırdığını açıkladı. Vahdettin ve ailesi, ilk başta İngiltere'ye kaçmaya çalışsa da, ülke onları kabul etmedi ve Malta'ya gittiler. Daha sonra sırasıyla Mekke, İtalya, Hicaz ve en son yine İtalya'ya kaçtı. 1926 yılında ise İtalya'da öldü.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yavuz Sultan Selim Nereleri Fethetti?
Kanuni Sultan Süleyman'ın Kaç Çocuğu Oldu?

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!