Son Günlerin Popüler Konusu: Ünlüler Dünyasına Eleştiri Getiren Nepotizm ve "Nepo Baby" Kavramları Nelerdir?

Gün geçmiyor ki yeni kavramlarla karşılaşmayalım. Hepimizin bildiği ancak adını koyamadığı bazı kavramların tanımlanması ile aydınlanmalar yaşıyoruz. İşte bunun son örneği ünlüler dünyasındaki bir adaletsizliği anlatmak için geldi; nepotizm.

Son günlerde popüler sosyal medya platformlarında sıkça gündeme gelen bir konu var; nepotizm.

Akraba kayırma ve adam kayırma olarak dilimize çevrilen nepotizm, ünlüler dünyası için sıkça kullanılıyor.

Günümüz dünyasında ünlü isimlere baktığımızda önemli ölçüde çok ünlü veya zengin kişilerin akrabaları olduklarını görüyoruz.

Hollywood'da sıfırdan gelmiş kişi sayısı epey azaldı.

Bu durum her zaman vardı; ancak son yıllarda çıkış yapan neredeyse kime baksak varlıklı veya ünlü aileden çıkıyor.

Hem dünyada hem de ülkemizde durum farklı değil.

Özellikle pek çok ünlünün kızının son dönemde moda dünyasında popüler olması, "nepo baby", yani nepotizm bebeği kavramını gündeme getirdi.

Johnny Depp, Kate Moss, Madonna, Heidi Klum, Cindy Crawford ve daha nice ünlünün kızları şu an dünyanın en popüler modelleri arasında. Johnny Depp ve Vanessa Paradis'in kızı olan ve modellik kariyerinde zirveyi gören Lily-Rose Depp, bu konuda aldığı eleştirilere cevap vermiş ve doktorların da çocuklarının doktor olduğunu ama kimsenin buna bir şey demediğini örnek vermişti. Çünkü doktor olmak için tıp fakültesinde emek verdiklerini eklemişti. Kendisini de aynı durumda gören model, kendisine bazı kapıların açıldığını kabul etmiş ama gerisinin kendi çabasıyla olduğunu söylemişti.

Sıfırdan gelen bir model olan Vittoria Ceretti, Instagram'da uzun ve sitem dolu bir yazı yayınlayarak sektörün nepo bebeklerinin kendisi gibi olanlarda nasıl bir etkisi olduğunu anlattı.

Modellik çok zor bir meslek. Sıfırdan gelme modeller defalarca cast ve ajans görüşmelerine gidiyor, pek çok modelle aynı evi paylaşıyor, bir ülkeye gittiklerinde geri dönüş uçak bileti paralarını denkleştirip denkleştiremeyeceklerini düşünmek zorunda kalıyor. Kulislerde, provalarsa saatlerce ayakta bekliyorlar. Nepo bebek denilen ünlü çocukları ise özel uçaklarıyla malikanelerinden defileye gidiyor. Diğer modeller sıra beklerken onlar özel şoförlü araçlarında bekliyor ve tırnaklarıyla kazıyan modellerin önünden geçip hızlıca işlerini tamamlıyorlar. İşte ünlü model Vittiora Ceretti de bu konulara değindi ve sektördeki bu haksızlığa isyan etti.

Sadece moda dünyasında değil, aslında belli sektörlerde her zaman nepotizm var.

Eğlence, medya, reklam, moda ve son yıllarda internet sektörü çoğunlukla nepo bebeklerin yönetiminde. Sadece modellik değil, örneğin bir markada staj yapanlar dahi her yerde zengin çocuklarının olduğunu ve kendilerinin bir yere gelmesinin çok zor göründüğünü ifade ediyorlar. Son dönemde internet fenomenlerinin de bir kısmının ünlü veya zengin yakını olduğu ortada. Özellikle bu insanlar daha popüler oluyor.

Göz önünde oldukları için ünlüleri bilsek de, aslında adam kayırma ve aile torpili hayatın her yerinde.

Bu açıdan en küçük aile şirketinden en büyük holdinglere; iş dünyasında bu durum bariz şekilde ortadayken özellikle ünlülere yüklenilmesi de biraz anlamsız görünüyor.

Ayrıca bazen ünlü veya zengin aileden gelen çocuklar oldukça başarılı da oluyor.

Sırf aileleri önlerini açtı veya iyi koşullarda yetiştiler diye sınıf kini duymak yersiz olabilir. Diğer yandan bazen oldukça yeteneksiz veya kendini geliştirmemiş kişiler de sırf aileleri yüzünden gündemde olabiliyor; ki bu noktada aynı iş için gecesini gündüzüne katan yetenekli gençler de buna isyan ediyor.

Bu noktada insanların da durup neden nepo bebeklere daha çok ilgi gösterdiklerini sorgulaması gerekli.

Kendall Jenner, çok başarılı bir başka modelden çok daha çok ilgi görüyor. Sosyal medyada zengin veya ünlü birinin çocuğu, daha mütevazı birinden yüzlerce kat daha fazla takip edilip konuşuluyor. Neden bu insanlara daha fazla ilgi duyduğumuzu sorgularsak o zaman eleştiri hakkımız da olur.

Peki siz özellikle ünlüler dünyasındaki bu nepotizm, nesilden nesle geçiş konusunda ne düşünüyorsunuz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Sağlık, Güzellik, Profesyonel Mutluluk: Sosyal Medyanın Yeni Akımı "O Kız" Hakkında Konuşmamız Lazım!
Herkesin Ergenliğinde Bir Dönem Farklılık Peşinde Olduğunu Tarzlarıyla İspatlayan Ünlü Çocukları
Bu Çağdan Etimizle Kemiğimizle Nefret Ettik: Modern Dünyada En Rahatsız Oldukları Şeyleri Paylaşan Kişiler

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
21.11.2022

Para parayı çeker.

21.11.2022

Tırnaklarıyla kazıyarak gelmiş bak sen ...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ