Son Günlerde Oldukça Artan Uyuşturucu Kullanımından Çocuklarımızı Nasıl Koruruz?

Son zamanlarda artan uyuşturucu kullanımı ve kullanımın çok küçük yaşlara kadar düşmesi aileleri haklı bir telaşa sürüklüyor. Peki çocuklarımızı uyuşturucu gibi zararlı maddelerden korumak için ne yapmalıyız? 

Not: Çocuklarınızla konuşmadan önce bir uzmana danışmak veya uzmandan yardım almak en doğrusudur.

Uyuşturucu, sigara gibi maddelerden çocuğunuzu uzak tutmanın en temel yolu onlarla konuşmak.

Çok küçük yaşlardan beri çocuklarınıza verdiğiniz eğitimler aslında bu tarz kullanımların temelini oluşturuyor.

Siz anlamıyor zannetseniz de konuştuğunuz ve yaptığınız her şey onun gelecekteki davranışlarını oluşturuyor.

Tabii ki sorduğu sorular ve verilmesi gereken cevaplar da yaşa göre değişiklik gösteriyor.

1. Okul öncesi çağdaki çocuklarla uyuşturucu hakkında nasıl konuşmalıyız? (2-4 yaş)

Okul öncesi yıllarda beslenme, diş fırçalamaya kadar tüm sağlıklı alışkanlıklarının temeli atılmış olduğundan, bu yaşlar uyuşturucusuz bir yaşama zemin hazırlamak için harika bir zamandır.

Çocuğunuzla, doktorun önerdiği günlük vitamin ya da şuruplarını verirken ya da ilgi duyduğu ilaç şişeleriyle ilgili konuşun:

'Vitaminler vücudumuzun büyümesine yardımcı olur. Onları her gün almalısın, böylece anne ve baba gibi büyüyüp güçleneceksin ama sadece sana verdiğim ilaçları almalısın. Çok fazla vitamin hepimize zarar verebilir ve bizi hasta edebilir.'

'Sadece üzerinde isminin olduğu veya doktorunun senin için seçtiği ilaçları almalısın. Başka birine ait ilaç alırsan bu tehlikeli olabilir ve seni hasta edebilir.'

2. İlköğretim Çağı 5-8 yaş

Bu yaştaki çocuklar hala aileye bağlı olmakla birlikte aynı zamanda bireyselliklerini de keşfetmeye çalışırlar.

Onları dinlemek de konuşmak kadar önemli.

  • Çocuklarınızla reklamlar, haberler ve eğlence kaynakları yoluyla aldıkları uyuşturucuyla ilgili mesajlar hakkında konuşun. Çocuklarınıza duydukları şeyler hakkında nasıl hissettiklerini sorun böylece düşünceleri hakkında çok şey öğreneceksiniz.

  • Zararlı maddelerle ilgili tartışmalarınızı sürdürün. Uzun vadeli sonuçlar onlar için herhangi bir anlam ifade etmeyecektir. Bu yüzden gereksiz ilaç ve zararlı madde kullanımının çocukları ve ailelerini kötü şekilde etkilediğinden bahsedin.

Net kurallar belirleyin ve kurallarınızın nedenlerini açıklayın. Tütün veya alkol kullanıyorsanız, çocuklarınıza gönderdiğiniz mesaja dikkat edin.

  • Çocuklarınıza kendilerini kötü hissettiren durumlardan kaçma gücü verin. Kendilerini rahatsız veya kötü hissetmelerini sağlayacak bir yerde kalmamaları gerektiğini bildiklerinden emin olun. Ayrıca, onları desteklemeyen arkadaşlarıyla ilişkilerine devam etmek zorunda olmadıklarını anlatın.

  • Çocuğunuzun arkadaşlarını ve arkadaşlarının ebeveynlerini tanıyın. Çocuklarına verdiğiniz mesajların aynısını verdiklerinden emin olmak için ailelerle iletişime geçin.

3. 9-12 yaş

Bu yaş gurubu görünüşlerine oldukça fazla önem verirken aynı zamanda ebeveynlerinin görüş ve mesajlarını da sorgulamaya başlıyorlar.

Bu yaşlar çevreden zararlı madde kullanımıyla ilgili teklif gelme olasılığının yüksek olduğu dönemler.

  • Çocuğunuzun kurallarınızı bildiğinden ve kurallar çiğnenirse sonuçlarını uygulayacağınızdan emin olmasını sağlayın. Doğru, zorlayıcı sonuçlar onları bundan uzak tutabilir.

  • Birisi onlara uyuşturucu sunduğunda ne diyeceğini bilmeyen çocukların akran baskısına daha yatkın olduğu görülmüş. Bu yüzden ona verilen herhangi bir ilacı ne şekilde ve neden geri çevirmesi gerektiğini anlatın.

Bu yaştaki çocuklar sigara alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin gelecekteki sağlık etkileriyle pek ilgilenmezler ancak görünüşleri hakkında endişe duyarlar.

  • Bu yüzden onlara sigaranın neden olduğu kötü kokulu saç ve ciltteki hasarı hakkında bilgi verin.

  • Çocuğunuzun arkadaşlarını ve arkadaşlarının ebeveynlerini tanıyın. Özellikle birbirlerinde kalan arkadaşların aileleriyle iletişim halinde olun.

  • Çocukların gerçeği kurgudan ayırmasına yardımcı olun. Onlarla TV ve film izleyin ve gerçekle arasındaki farkı güçlendirmek için birçok soru sorun. Tartışmalarınıza reklam eklemeyi unutmayın, çünkü bu mesajlar onlar için güçlüdür.

4. Önemli zamanlar: 13-18 yaş

66.media.tumblr.com

Bu, ebeveynlerin, çocukların uyuşturucu ve alkolle karşılaştıklarında olumlu seçimler yapmalarına yardımcı olmaları için çok önemli bir zamandır. Bu konu söz konusu olduğunda gençler, sizden detaylı ve gerçekliğe dayalı mesajlara ihtiyaç duyarlar.

Çocuğunuz tanımadığınız kişilerle vakit geçirmeye başlayıp arkadaş gurubunu değiştirdiyse bunu sorgulamakta fayda var.

'Görünüşe göre geçmişte olduğundan farklı bir gurupla birliktesin. Diğer arkadaşlarınla bir şeyler mi oldu? Bana yeni arkadaşlarından bahset. Nasıl insanlar? Ne yapmaktan hoşlanırlar? Onlarla ilgili en çok neyi seviyorsun?' gibi sorular yöneltin.

Lise çağındaki çocuğunu eve ilk kez sigara ve alkol kokarak geldiyse, ciddi olun ve sakince onunla konuşun:

Yanıt ölçülmeli, sessiz ve ciddi olmalı... Bağırmamalı veya aşırı duygusal olunmamalı. Çocuğunuz, bunun sadece küçük,sinir bozucu bir an olmadığını fark etmeli.

 “Sigara içtiğin için gerçekten üzgünüm. Bunun ne sıklıkta gerçekleştiğini ve şimdiye kadar neler olduğunu öğrenmem gerekiyor. Merak edip denediğini biliyorum. Seni seviyorum ve seni önemsiyorum. Sağlığın ve iyiliğin benim için çok önemli. Bunun hakkında konuşalım. Bana karşı dürüst olmana ihtiyacım var. Bana bu gün neler olduğunu dürüstçe anlat. ” sözleriyle başlayıp devam eden bir konuşma yapabilirsiniz örneğin.

  • Çocuğunuza okuldaki uyuşturucular hakkında ne öğrendiğini sorun ve kimyasal bağımlılığın nasıl ve neden oluştuğu gibi ek konular üzerine bunu geliştirin; bağımlılığın öngörülemeyen doğası ve bunun kişiden kişiye nasıl değiştiği; madde kullanımının sağlıklı bir yaşam tarzının sürdürülmesi üzerindeki kötü etkisi üzerine cümleler kurun.

  • Çocuğunuzu, uyuşturucuların toplumunuz üzerindeki etkisini görebileceği bir yere gönüllü olmaya teşvik edin. Gençler idealist olma eğilimindedir ve bir etki yaratmaya yardımcı olabilecekleri yolları duymaktan hoşlanırlar. Yerel evsiz barınaklarında, hastanelerde veya kurban hizmetleri merkezlerinde gençlerin araştırma gönüllülük fırsatlarına yardımcı olun.

5. Çocuğunuz artık bir yetişkin ama sizin hala her şeyiniz... 19-25 yaş

Onu hayata hazırlarken bağımsızlığını desteklemek, onu sağlıklı bir deneyime yönlendirmenize yardımcı olabilir.

Yetişkin çocuğunuz kendi dairesine veya bir üniversite yurduna taşınıyor ve sardığı tek şeyin zeytinyağlı sarma olmasını istiyorsunuz...

O zaman ona güveninizi açık bir dille belli edin: 'Kendi hayatına başlamaya hazır olduğunu biliyorum ama lütfen hep senin için burada olduğumu bil. Kendi seçimlerini yapacak yaşta olmana saygı duyuyorum ama farklı bakış açıları için benimle her zaman konuşabilirsin. Hayatta güvenebileceğin bazı şeyler var ve bunlardan birinin de ben olduğumu unutma.'

Onlarla birlikte madde kullanımı içeren bir film izleyin ve fikirlerini sorup kendi fikirlerinizi anlatın.

'Aşırı koruyucu veya karışık olduğumu düşüneceğini biliyorum ama bu film beni gerçekten rahatsız etti ve merak ediyorum: Üniversitenizde / yeni şehrinizde çok fazla uyuşturucu kullanımı var mı? Yakınında madde kullanan kişiler var mı? Onun hakkında ne düşünüyorsun?

  • Çocuğunuzun herhangi bir sorun veya zor durumu ortaya çıkarsa yardım için size başvurabileceğini bilmesi gerekir. Üniversite çağındaki çocuğunuz için evde bir kaynak olun.

  • Olası akıl sağlığı sorunlarına karşı tetikte olun. Zihinsel ve fiziksel sağlık sorunları (stres dahil) ile uyuşturucu ve alkol kullanımı arasında güçlü bir bağlantı vardır. 

  • Üniversite kampüslerinde yalnızca bilinen zararlı madde kullanımı değil ağrı kesicilerin ve sakinleştiricilerin tıbbi olmayan kullanımları artıyor. Reçeteli ilaçların bir doktor tarafından verilmesi önemli olmasına rağmen, gözetimsiz kullanımı son derece zararlı olabilir.

Kaynak

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
10.02.2020

Kocaman başlık açmış maddeler sıralamışsın anlatılan tek şey konuşun, konuşun. Anladık diyalog önemli. Halbuki çok basit birkaç püf nokta var bunlardan biri rol model olmak, senin kıç kadar çocuğu karşına alıp saatlerce konuşman, konuşman bittikten sonra gidip yaktığın tek bir sigarayla yalan olur. Önce kendini düzelteceksin, çocuk senden örnek alır zaten. Ondan sonra çocuk büyüdükçe ona ilgi alanı doğrultusunda meşguliyet yaratacaksın elin piçleriyle sokak köşelerinde takılacak boş vakit bulamayacak. Spora ilgisi varsa spora, sanata ilgisi varsa yeteneği üzerine cesaretlendirip yön vereceksin. Bırak çocuğu hiçbir insan evladını karşına alıp da nutuk atarak hizaya getiremezsin. Diyalog çocuğu tanımanı sağlar sonrasında yönlendirmedikten sonra diyaloglar "he anne he" "he baba he"nin ötesine hayatta geçmez. Sonuç itibariyle bomboş bir başlık olmuş, neyse..

10.02.2020

kesinlikle katılıyorum, bomboş laf kalabalığı olsun diye yazılmış hiçbir öğreticiliği olmayan bir yazı olmuş...

10.02.2020

yalnız kaynağından okudum metni ingilizcesi daha rezilmiş, sanki formül vermiş mkmun kekoları. Şöyle olursa şunu diyin böyle olursa bunu diyin... Ne güzel hayat o kadar basitti çünkü, sihirli sözcükleri söyle geç asdf

11.02.2020

Ebeveynlerin çocuklarını eğitmeden önce kendilerini eğitmesi gerekir. Armut dibine düştüğü için, ağacın sorunu, düşen armutta değil kendisinde araması lazım. En önemlisi de sevgi ve ilgi, çocuk gereken ilgiyi ve sevgiyi ailesinden göremezse bunu dışarıda aramaya başlıyor, arkadaş çevresi gibi. Sanırım günümüz ailelerinin en büyük problemi, çocuğunu anlamaya çalışmamak, onu dinlememek ve ciddiye almamak.

TÜM YORUMLARI OKU (11)