762 yılındaki bu Lo-yang seferinin en mühim sonuçlarından birisi de Bögü Kağan'ın Manihezm ile tanışmasıdır. Tibetli rahiplerden bu inanışı öğrenen Kağan, buradan 4 rahibi kendi ülkesine götürdü. Bunların içerisinde en etkili olan Juei-hsi adlı rahipti. Bögü Kağan Manihezm öğretilerini benimsemişti. Amacı, halka bu dini kabul ettirerek onları yerleşik ve refah seviyesi yüksek bir hayata alıştırmaktı.
Fakat bu inanış, aynı Göktürklerin Budizm'e meyletmesi gibiydi. Uygur Kağanı, dini halkına kabul ettirmekle kalmadı, Çin içerisinde de yaymak istedi. 768 yılında Çin'de bir tapınak yaptırmak istedi. Kağan'ın bu isteği hemen kabul edildi. 769 yılında bir Çin prensesiyle evlenme isteği de yerine getirildi. Çinliler şu anda gücü elinde bulunduran Uygurların bir dediğini iki etmiyordu. 778 yılına gelindiğinde ise roller değişmişti. Çin artık güçlenmiş vaziyetteydi, Bögü Kağan bir yenilgi aldıktan sonra kızmış olacak ki Çin üzerine büyük bir sefer hazırlığına başlanmıştı. O sırada vezir Tun Baga Tarkan, bu seferin yapılmasının uygun olmadığını söylüyordu. Fakat Kağan, vezirini dinlemedi. Bunun sonucunda Tun Baga Tarkan, Bögü Kağan'ı ve onun bütün ailesini öldürerek kanlı bir ihtilal ile başa geçti.
Günümüze çokça eser bırakan bir Türk devleti. Kaynaklar içinde teşekkürler.
Onedionun en iyi editörü olduğunuzu düşünüyorum, kaynaklı bilgileriniz var kaynaklarınız kaliteli, ancak Uygur tarihinde Uygur Kağanlığı sonrası bölümü hakkında çok bilgi yok, ben de bir ekleme yapayım, 844 yılında Ötüken'deki Kağanlıkların yıkılmasıyla, Uygurlar kitleler halinde hanedan ailesinden tiğinlerini izleyerek başlıca üç bölgeye yerleştiler. Bunlardan biri, bugün Çin'in Gansu eyaletine gelip tarihte Gansu Uygur Krallığı adıyla bilinen bir devlet kurdu... İkinci bir grup Taklamakan Çölü'nün kuzey sınırında bulunan Turfan merkezli olmak üzere yerleştiler ve tarihte "Uygur İdikut Devleti" diye bildiğimiz devleti kurdular. Üçüncü grup ise çölün ötesine geçip Kaşgar. Aksu, Kızılsu, hatta İli Vadisi'e yerleşip daha önceki müttefikleri Karluklarla birleşerek Karahanlı Devleti'ni kurdular.... kaynağım Mehmet Levent Kaya hocanın Çölde Dor adlı tarihi romanı
Bu siteye sizin gibi işinin ehli, oturaklı bir editör lâzımdı zaten. Devamını bekleriz güzel içeriklerin...