Biletlerin Yok Sattığı, Kış Seyahati Denince Akla İlk Gelen Doğu Ekspresiyle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Türkiye'nin en sıra dışı yolculuğuna hazır mısınız? Şimdiden söyleyelim yapabileceğiniz en güzel yolculuklardan biri olacak! İç Anadolu'dan başlayarak Doğu'ya kadar adım adım değişen coğrafyamızı gözlemleme fırsatını bulabileceğiniz şahane bir rota düşünün. Yataklı vagonda kendinize özel bir konsept hazırlayıp keyifli bir vakit geçirebilirsiniz. Kış aylarında dışarıda yağan karı izleyerek; muhteşem dağlardan, tünellerden geçip, nehir kenarlarının muhteşem manzarası eşliğinde seyahat etmek muhteşem bir şans, evet şans diyorum çünkü ne kadar isteseniz de bilet bulmakta zorluk çekebilirsiniz. Özellikle son dönemlerde popüler olan Doğu Ekspresi'nde biletler, marketten ekmek alır gibi yok satıyor. Hadi bilet buldunuz diyelim. İşte o zaman bu içeriğimizi okumadan Doğu Ekspresi’yle yolculuğa çıkmayın!

Bu eşsiz deneyimi rahatlıkla yaşamak ve manzaranın tadını doyasıya çıkarmak için en iyisi yataklı vagon!

Doğu Ekspresi’nde dört tip vagon bulunuyor: Pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli. 

  • Pulman: Her trende olduğu gibi, koltuklu ve normal olan vagondur. Bir tarafta çift kişilik, diğer tarafta ise tek kişilik koltuk bulunur. Geniş olan bu koltuklar her ne kadar rahat olsa da, mevzu bahis yirmi dört süren bir yolculuksa tercih sebebi değildir. Bu rotayı takip etmeyecek ve kısa bir süre seyahat edecekseniz bu vagonu tercih edebilirsiniz.  

  • Örtülü Kuşetli: Dört kişilik koltukların bulunduğu bu vagonda, koltuklar rahatça uyuyabileceğiniz yataklara dönüşebiliyor. TCDD tarafından verilen ve gayet temiz olan çarşafı serdikten sonra yolculuğunuzun bir kısmını uyuyarak geçirebilirsiniz. 

  • Yataklı: İşte bu rotayı eşsiz hale getiren ve tercih edilmesi elzem olan vagon! Biri üstte biri altta olmak üzere iki kişilik yatak, mini buzdolabı (çikolata, meyve suyu, çubuk kraker ve su var), priz, masa ve lavabonun bulunduğu yataklı vagonda seyahatinizin keyfini sürebilirsiniz.  

  • Yemekli: Fiyatların uygun olduğu ve dört kişilik masaların bulunduğu bu vagonda elbette yolculuğunuzun tamamını geçiremezsiniz. Ama lezzetli yemekler yiyip, harika manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Bir öneri: Sigara böreği yemeden bu yolculuğunu sonlandırmayın!

İki farklı Doğu Ekspresi var.

TCDD 2019 yılında Doğu Ekspresini, Turistik Doğu Ekspres ve Doğu Ekspres  Ana Hat Treni olarak ikiye ayırdı. Bunun nedeni ise Doğu Ekspresine olan yoğun talepten dolayı oldu. TCDD çözüm yolunu iki ayrı trene ayırmakta bulmuş. Peki bu ikisinin farkı nedir?

En büyük farklarından biri vagonlarıdır.

  • Turistlik Doğu Ekspresinde; 2 hizmet, 1 yemekli ve 6 yataklı vagon vardır. Toplam 9 vagondan oluşur. Tren toplam 120 kişi kapasitelidir. Tamamı çekince yatak olan iki koltuklu vagondan oluşmaktadır. İçinde tabi ki lavabosu, masası ve mini bir buzdolabı vardır.

  • Doğu Ekspresi Ana Hat Treninde ise; örtülü kuşetli, puman ve yemekli vagon vardır. Maalesef yataklı vagonu bulunmamaktadır.

Bir diğer büyük farkı da durakları ve bu duraklardaki süreleri farklıdır.

  • Turistlik Doğu Ekspresinde; 29 durak bulunuyor. Gidiş ve geliş yönlerinde farklı olmak üzere 2 durakta insanlar gezsin diye birkaç saatlik molalar veriyor.

  • Doğu Ekspresi Ana Hattında; 50'den fazla durağı bulunan tren bu duraklarda sadece yolcu indir-bindiri yapar. Duraklarda sadece sigara içebilecek kadar zaman bulabilirsiniz.

Eğer tercihiniz Turistik Doğu Ekspresinden yanaysa;

Ankara-Kars istikameti 1 gün 7,5 saat sürüyor. Bu güzergahta; Erzincan'da 2 saat 20 dakika, İliç'te ve Erzurum'da da 3 saat duruyor. Kars-Ankara dönüş güzergahı ise 1 gün 5,5 saat sürüyor. Ama tabi ki bu saatlerde birazcık uzamalar olabiliyor. Dönüş yolunda ise Erzincan'da 3 saat, Divriği'de 2,5 saat ve Bostankaya'da 3,5 saat duruyor.

Doğu Ekspresi Ana Hattında seyahat edecekseniz;

Doğu Ekspresi küçük istasyonlarda iki ila üç dakika arasında duruyor. Yalnızca yolcuların indiği ya da bindiği bu kısacık süre için trenden inmemenizi öneriyoruz. İller bağlı büyük istasyonlarda ise beş ila altı dakikanız var, rahatlıkla inebilir ve hava alabilirsiniz. 

Irmak’tan bindiğiniz trende toplamda elli üç istasyon göreceksiniz: Kırıkkale, Çerikli, Yerköy, Şefaatli, Sarıkent, Yenifakılı, Boğazköprü, Kayseri, Gömeç, Yenibuçuk, Şarkışla, Hanlı, Bedirli, Kalın, Sivas, Bostankaya, Yenikangal, Çetinkaya, Avşar, Güneş, Göcentaşı, Cürek, Demirdağ, Divriği, Kemaliye Çaltı, Adatepe, Bağıştaş, İliç, Güllübağ, Yahşiler, Eriç, Kemah, Erzincan, Tanyeri, Demirkapı, Mercan, Çadırkaya, Erbaş, Karasu, Aşkale, Kandilli, Ilıca, Erzurum, Hasankale, Köprüköy, Horasan, Süngütaşı, Karaurgan, Topdağı, Sarıkamış ve Kars.

Fiyatların konusunu gelecek olursak;

Turistik Doğu Ekspresinde; yataklı vagon, 2022 yılı tek yön iki kişi fiyatı 1300 TL'dir. Kişi başı 650 TL'ye gelmiş oluyor. Doğu Ekspresi Ana Hat Treninde; pulman 82,50 TL, örtülü kuşetli 132,50 TL'dir

Öğrenciler ve memurlar yüzde yirmi, çocuk ve engelliler ise yüzde elli indirimden faydalanabilirler. Evcil hayvanla yolculuk etmek isteyenler için de iyi bir haberimiz var! Kedinizden, köpeğinizden ya da diğer evcil hayvanlarınızdan ayrı kalamıyorsanız, biletin yüzde ellisini ödeyerek yalnızca pulmanda seyahat edebilirsiniz.

Doğu Ekspresi’yle yolculuk yapabilmek için artık bir bilete ihtiyacınız var!

Her gün işleyen ve Ankara’dan 18.00’da çıkıp, yaklaşık 24 saatlik yolculuğun ardından 18.30’da Kars’a varan Doğu Ekspresi için TCDD’nin online bilet sayfasından ya da gar gişelerinden biletinizi alabilirsiniz. 

Biletinizi internetten satın aldıysanız, hem mail hem de mesajla bilgileriniz size ulaşacak. İyi haber, biletinizin çıktısını almanıza gerek yok; size ulaşan bu bilgileri trene binmeden önce görevlilere göstermeniz yeterli…

Bilet almanız muhtemelen kolay olmadı ama sonunda başardınız. Sıra hazırlıklarda…

Doğu Ekspresi’yle bu uzun ama çok keyifli deneyim için yola çıkmadan önce şunları göz önüne alın:

  • Kars, özellikle kış mevsiminde gündüzleri -10, geceleri ise -40 dereceyi bulabiliyor. Dolayısıyla, gitmeden önce bu havalara uygun kıyafetler edinin. İçlik ve su geçirmeyen bot çok işinize yarayacak.

  • Pulmanda seyahat etmeyi tercih ediyorsanız, bir süre sonra ağrıdan kıvranmamak için yanınıza mutlaka boyun yastığı alın. Yataklı ya da örtülü kuşetli vagonlarda yolculuk evinizdeki konforu sağlayamasa da dinlenmiş bir şekilde trenden inersiniz.

  • Yataklı vagonda priz mevcut ancak birkaç kişi kullanacaksanız mutlaka yanınıza üçlü ya da dörtlü priz alın. 

  • Kış aylarında hava sıcaklığı sıfırın altına düştüğü için trende sular donabiliyor. Yanınıza alacağınız ıslak mendiller hayat kurtarıcı olacaktır. 

  • Tuvalet kağıdı, atıştırmalıklar ve su olmazsa olmaz…

Trene bindiniz ve her şey yolunda… Artık yolculuğun tadını çıkarmanın zamanı :)

Kars’a en çok kar yakışır, bu konuda herkes hemfikirse bu rotanın en güzel zamanı ocak ve şubat ayları. Karın eridiği ve sularının göletler oluşturduğu nisan ve mayıs aylarını da tercih edebilirsiniz tabii…

Yemekli vagonda sigara böreğini tatmadan bu yolculuğu sonlandırmayın demiştik...

Karnınız acıkınca yemekli vagon kurtarıcınız olacak! Kahvaltıdan sandiviçe, mezelerden paketli ürünlere kadar geniş bir yelpaze sunan restoranın dışında, yanınıza koyacağınız basit şeylerle de yolculuğunuzu geçirebilirsiniz. Yataklı vagonlarda bulunan mini buzdolapları sayesinde enikonu yemek bile götürebilirsiniz!

Sosyal medyayı aktif kullananlar ve her anını Instagram’da paylaşmak isteyenler için güzel bir haberimiz var! Yolculuğun büyük bir kısmında -hızlı olmasa da- internet çekiyor.

Ankara-Kars hattında seyahat ediyorsanız, mutlaka sabah güneş doğmadan uyanın ve eşsiz manzaranın tadına varın. En güzel yerleri bu saatlerde görebilirsiniz. Fotoğraf makineniz ya da akıllı telefonunuzla çekeceğiniz fotoğraflarla sosyal medyada düşman çatlatabilirsiniz!

Hijyenikler, sizin için de söyleyeceklerimiz var!

Her vagon seferlerden önce büyük bir özenle temizleniyor. Kondüktörler tarafından kuşetli vagonlara getirilen yıkanmış, ütülenmiş ve paketlenmiş kar beyazı çarşafları görünce siz de ikna olacaksınız. Tuvaletler seferlerden önce tabii ki temizleniyor. Herkes temiz bıraktığı sürece, burada da sıkıntı oluşmuyor. Trenin sıcak olduğunu da aklınızdan çıkarmayın!

Dönüş için ise sabahın erken saatlerinde uyanıp, bembeyaz karlarla kaplı Kars’a veda etmelisiniz.

Sabah saat 08.00’da Kars’tan hareket edecek ve ertesi gün saat 08.30’da Ankara’ya varacaksınız. Ancak sonuç olarak bu rotanın paha biçilmez tarafı; dağların ve derelerin arasından geçerek, alabildiğine beyaz karlarla kaplı manzaraları seyretmek olacak...

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz

Hayran Olunası Doğası, Uçsuz Bucaksız Tarlaları ve Ani Harabeleri ile Adeta Uzak Bir Masal Ülkesi: Kars
Doğu Ekspresi Biletleri Nereden, Nasıl Alınır? Doğu Ekspresi Kaç Gün Sürüyor? Doğu Ekspresi Durakları
Farklı Bir Deneyim Yaşamak İsteyenler Buraya! Turistik Doğu Ekspresi Yeni Dönem Detayları Belli Oldu

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
08.11.2022

Keşke birileri bu içerikleri gözden geçirse. “24 süren” ne? Kendi görece zaman dilimimizi mi belirlemeliyiz?

07.11.2022

daha önce yaptım, mükemmel bir deneyimdi. gidiş-dönüş yaptım toplamda 53-55 saat sürdü. mutlaka yapın arkadaşlar :)

10.11.2022

ben asla alamıyorum ya nasıl alabiliyorsunuz

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ