Son Dönemin Popüler Konusu Olan Kuşaklara Güncelleme Geldi: Geriatrik Milenyal, Alfa ve Beta Kuşağı Nedir?

Bu kuşak işleri iyice karıştı.

Dünyada şu an yaşayan etkin kuşakları ayırt etmek için kullanılan kuşak isimleri son dönemde gündemde.

Aslında her zaman kuşaklara isim verilirdi, ancak son dönemde kuşak farklılıkları iyice konuşulmaya başlandı.

Hala kafası karışık olanlar için hızlıca bir kez daha kuşakları açıklayalım.

1946-1964 yılları arasında doğanlara savaş sonrası nesil patlamasının bir parçası oldukları için 'Boomer kuşağı' deniyor. Onlardan önceki kuşak yok sayılsa da, onların da adı 'sessiz kuşak'.

1965-1980 arasında doğanlara 'X kuşağı' deniyor. Bu kuşak, disiplinli ve çalışkan yönüyle öne çıkıyor. 

1980-1996 (kimilerine göre de 2000) yılları arasında doğanlara 'Y kuşağı (milenyal)* deniyor. Bu kuşak günümüzün genç yetişkinlerini oluşturuyor. Teknoloji kuşağı olarak biliniyorlar. 

1997 ve sonrasına ise 'Z kuşağı' deniyor. Günümüz dünya nüfusunun büyük bölümünü oluşturan Z kuşağı teknoloji öncesi dönemi hatırlamayan ilk kuşak.

Genel olarak kuşaklar böyle olsa da, yıllar zaman geçtikçe değişebiliyor.

Şu an 1997 sonrası olarak tanımlanan Z kuşağı muhtemelen yıllar sonra 2000'e kayacak. Z kuşağından sonra gelen kuşaklardan da bahsedelim. 2010 (kimilerine göre de 2015) yıllarından sonra doğanlara 'Alfa kuşağı' deniyor. Bu kuşak Y kuşağının çocuklarından oluşuyor. Z kuşağının çocuklarına da 'Beta kuşağı' denecek. 2025 ve 2039 yılları arasında doğacaklar. Daha doğmadan isimleri belli kısaca.

Daha bu kuşak isimlerini tam öğrenememişken bir de başımıza mikro jenerasyonlar çıktı.

Son günlerin popüler tartışma konusu olan jenerasyonlarda yeni tanımlamalar yapılıyor. Örneğin 'geriatrik milenyal' adlı bir mikro jenerasyondan bahsediliyor. Geriatri tıpta yaşlı demek ve 65 yaş üstüne özgür rahatsızlıklarla ilgileniyor. Y kuşağının daha yaşlı olan kesimini anlatmak için kullanılan bu tabir 1980-1985 arası doğanları kapsıyor. 1993-1998 arasında doğanlara da Z kuşağına yakınlıkları nedeniyle 'zilenyal' diyenler var.

Bu kadar nesil varken neden Y kuşağını bölmeye çalışıyorlar? Sebebi oldukça basit.

Şu an en çok konuşulan topluluk kuşkusuz Z kuşağı. Onların ne yaptığı, ne yapmadığı, gelecekte yapacakları sürekli gündemde. Çünkü en genç ve potansiyel sahibi nesil o. Diğer kuşaklar da bir zamanlar gençti, ancak artık onların zamanı geçti.

Kuşak çatışması denen şey belki de insanlık tarihi kadar eski bir kavram. Her nesil kendisinden öncekilerle çatışır.

Ancak bu konuda bir yanlış anlaşılmayı açıklığa kavuşturmakta fayda var. Her kuşak kendisinden bir önceki veya sonraki kuşakla değil; iki kuşak ötesiyle çatışır. Boomer kuşağı Y kuşağını yetiştirdi, X kuşağı da Z kuşağını. Y kuşağı alfa kuşağına ebeveynlik yapıyor, Z kuşağı da beta kuşağına yapacak. Arada istisnalar olabilir; ancak genel durum böyle. Herkes kendi çocuğu veya ebeveyniyle anlaşamama eğilimindedir, zaman geçtikçe kuşaklar arasındaki fark artar.

Ancak şu an sosyal medyadaki tartışmalara bakacak olursak kuşak çatışmaları özellikle Y ve Z kuşağı arasında gerçekleşiyor.

Y kuşağının çok küçük bir kısmı Z kuşağının ebeveyni. Birbirine çok yakın bu iki kuşağın çatışması kuşaklar hakkında bildiğimiz genellemeleri de bozmuş oldu. Bunun sebeplerini açıklamak oldukça kolay. Y kuşağı teknolojiyle büyüyen ilk kuşak; dolayısıyla adaptasyonları çok daha yüksek oldu.

İnternet ve sosyal medya kullanımında aktif yaşlara baktığımızda hep aynı dönemi görüyoruz.

Günümüzde küçücük çocuklardan nine ve dedelerimize kadar herkes internet kullanımında aktif olabilir; yine de en aktif olunan yaşlar belli. Bundan 20 yıl önce de, 10 yıl önce de internette aktif olan kesim gençlerdi. Bugün de bu durumda bir değişiklik yok. En aktif, en takipçili, en popüler isimlere bakarsanız anlayacaksınız. İnsanlar nedense yaşlandıkça sosyal medya kullanımını ya azaltıyor, ya da farklı bir şekle dönüştürüyor.

X kuşağı internette Y ve Z kuşağı kadar aktif değil. Y kuşağı ise artık yaşlandığını kabul edemiyor.

Y kuşağının bir kısmı sosyal medyadan çekilmeye başladı ama büyük kısmı hala aktif. Çünkü onlar da tıpkı Z jenerasyonu gibi teknolojiye entegre bir hayat yaşıyorlar. Yaşlanmaya başladığını kabul edemeyen Y kuşağı, Z kuşağını da en çok eleştiren kuşak. Çünkü her iki kuşak da sosyal medyayı aktif kullanıyor, Y kuşağı Z kuşağını kendi gençliğiyle kıyaslıyor.

Z kuşağı da bu eleştirilere karşılık vermek için Y kuşağının yaşlandığını, eski kafalı kaldığını söylüyor.

Bu durum Y kuşağını iyice kızdırıyor haliyle. Olaya Z kuşağının gözünden bakınca, onlar da haklı. Öncelikle kendilerine muhatap bulabildikleri tek büyükler Y kuşağı mensupları. Herkes 15 yaşındayken 30'un hayli ileri bir yaş olduğunu düşünür. Genç Z kuşağı da 40 yaşında birinin milenyal olarak tanımlanmasını anlamadığı için geriatric milenyal kavramını ortaya atıyor.

Gençler yaşlıları, yaşlılar gençleri beğenmez. İnsanlık tarihi sürdükçe bu çatışmalar bitmez.

'Bizimkiler izleyip Pazar banyosu yaptıktan sonra uyumak gibisi yoktu' diyenlerdenseniz, tebrikler; siz de bir geriatrik milenyalsınız. 😊Yeni kuşağınız hayırlı olsun.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Baby Boomers, X, Y, Z: Şu An Hayatta Olan Kuşakların Özelliklerini Açıklıyoruz!
Değişen Pek Bir Şey Yok: Henüz Z Kuşağı Kavramı Yokken Y Kuşağı Hakkında Neler Düşünülüp Söyleniyordu?
Bir Zamanlar Y Kuşağının Kulaktan Kulağa Yaydığı Birbirinden Garip 16 Efsane Bilgi
Yeni Nesil Gümbür Gümbür: Z Kuşağının Şu Anki Yetişkinler İçin Yaptıkları Eleştirileri Öğrenmeye Hazır mısınız?
Bir Dönemin Efsanesi Olan Bu İsimleri Yalnızca 'Y Kuşağı' Olanlar Tanıyabilecek!
Kim Bu Z Kuşağı? "Teknolojiyle Büyüdüler" Klişesini Bırakıp Onları Anlamaya Çalışsanız Hiç Fena Olmaz

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR
27.05.2021

O kuşak yada bu kuşak.Ben hiçbirinin içinde yer almak istemiyorum.Bir salın yaa

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ