Son Dönemin Diyet Trendi Intermittent Fasting, Yani Aralıklı Oruç Nedir ve Sağlıklı mıdır?

Dönem dönem insanlar topluca benzer diyetler uyguluyor. Dukan diyeti, Karatay diyeti derken şimdi de intermittent fasting, yani Türkçesi ile aralıklı oruç çıktı. Son dönemin diyet trendini masaya yatırıyoruz.

Intermittent fasting, yani aralıklı oruç adından anlaşılabileceği üzere belli zamanlarda aç ve tok kalmanın kilo verdirdiğini iddia eden bir diyet yöntemi.

Son dönemde dünyada inanılmaz popüler.

Popüler olma sebebi yediğiniz hiçbir yiyeceğe engel konulmuyor oluşu.

Yani tok kalmanız gereken sürede istediğiniz her şeyi yiyebiliyorsunuz.

Ancak aç kalmanız gereken sürelerde orucu bozmamanız şartıyla.

Yıllardır tavsiye edilen az az, sık sık yemek yeme prensibinin tam karşıtında bulunan aralıklı oruç; sürekli yemek yiyen ve bunu kontrolsüz bir rutine çevirenler için ideal. 12-12, 16-8, 24-24 gibi farklı yöntemleri var. Örneğin sadece öğlen 12 ve akşam 8 arasında yemek yiyebiliyorsunuz, ya da bir gün oruç tutup bir gün istediğinizi yemeniz de mümkün.

Bu yöntemin tarihten beri uygulandığı, vücudu düzene soktuğu söyleniyor ve yabancı kaynaklarda Müslümanlar örnek gösteriliyor.

Müslümanların yılda bir ay yaptığı oruç tutma ibadetini günlük yaşama adapte etmenin sağlıksız bir yanı olmadığı savunuluyor.

Bilimsel olarak aralıklı oruç, sirkadiyen ritmine dayanıyor.

Sirkadiyen ritm, vücudumuzun hormon salınımındaki zaman ritmi. Gece uyku hormonu salınması bunun en iyi örneği. Vücudumuzun bir saati var ve her saat salgıladığımız kimyasallar farklı. Bu sisteme göre spor yapılınca da alınan fayda artıyor.

Aynı yiyecekler yenilse bile bu sistemle bir yılda vücut ağırlığının yüzde 3'ü ila 8'inin kaybedileceği söyleniyor.

Henüz insanlarda başarıya ulaşmış insanlar dışında bilimsel bir kanıt olmasa da meyve sinekleri ve farelerde yapılan deneyler olumlu sonuçlar vermiş. Sınırsız yağlı ve kalorili yiyecek erişim olan farelerin şiştiği ve hastalandığı görülürken, tamamen aynı yiyecekleri belli zamanlarda yiyen farelerde bir sorun gözlenmemiş.

Peki aynı yemeği yeseniz bile nasıl kilo veriyorsunuz?

Uzun saatler süren oruç sırasında vücut enerjiye ihtiyaç duyduğunda vücuttaki yağlardan kullanmaya başlıyor. Özellikle kahvaltının atlanmasının bu anlamda önemli olduğu söyleniyor.

Ancak şeker probleminiz varsa, bu diyet size uygun olmayabilir.

Açıkça diyabet hastası olmasanız bile kan şekerinizdeki problemler oruç süresinde rahatsızlanmanıza sebep olabilir. Elbette oruç tutmaya engel tüm rahatsızlıklar aralıklı oruca da engel. Bu sebeple başlamadan önce bir doktora danışmak en doğrusu.

Bir sağlık sorununuz olmadığını düşünüyorsanız, en azından deneyebilirsiniz.

Aralıklı oruç aslında bir diyetten ziyade yemek yeme şeklinizi disipline sokan bir yaşam biçimi. Bir süre uygulayanlar tatlı krizlerinin sona erdiğini ve artık eskisi kadar çok yemek istemediklerini belirtiyorlar.

Chris Pratt, Hugh Jackman, Halle Berry, Kourtney Kardashian, Jimmy Kimmel gibi pek çok ünlünün beslenme düzeni olan aralıklı oruç hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Denemeyi düşünür müsünüz?

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
24.03.2019

senin icin mal mulk, banka hesabi, kenarda kotu zamanlar icin sakladigin yatirim neyse vucud icinde yag odur. sen guzel ve seksi gorunecem kilo vermeliyim diye dusunebilirsin ama vucudun tum otomatik mekanizmalari yasanacak muhtemel bir kitlikda hayatta kalabilmek icin o kotu gun yatirimini kenarda tutmak ister. bu yuzden dietle kalici kilo verebileni kolay kolay goremezsiniz. diete basladiginizda basta kilo verirsiniz ama yag kaybi basladiginda vucud dusuk enerji moduna gecer, enerji tuketimini ciddi oranda azaltir, saldigi hormonlarla beyne yuksek kalorili seyler yemesi icin baska yapar ve sonradan dieti birakip eski kilonunuzu geri aldiginizda bile bu dusuk enerji modu devam eder. takribi 1 seneden uzun bu modda kalir. o sirada yeniden diete baslarsaniz ayni kiloyu veremediginizi saskinlikla gorursunuz. sizin icin kilo sadece bir estetik meselesi olabilir ama eski caglarda felaketler ve kitliklarla terbiye olmus vucud mekanizmalari icin kilo yasamla olum arasindaki fark demektir.

24.03.2019

eee ben nasil kilolardan kurtulacam diyorsaniz, bunun kolay yolu yok. yasam ve yiyecek aliskanliklarinizi kokunden degistirmeniz gerekir. sevdiginiz pek cok seye kalici olarak veda etmelisiniz, sevmediklerinizi sevmeye alismalisiniz. kalici olarak.

24.03.2019

İnsanlar, kilo vermede ve sağlıklı yaşamada bağırsağı önemini anlayabilseler bir sorun kalmayacak aslında.

24.03.2019

Bence saçma. Ne zaman ne yediğin pek önemli değil. Yediğinden fazla kalori yak. Olay bu. Bazı şeyler (protein, sebze, vesaire) fast food'dan daha sağlıklı ama mesela günde 2000 kalori yakıyorsan 1500 kalori döner/pizza/hamburger yiyipde kilo verirsin

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ