Son Dönemde Yapılan Deneylerde Kadın Rahminin Hafızayla Bağlantısı Olduğu Ortaya Çıktı

Rahim, bebek gelişiminin gerçekleştiği yer olarak bilinir. Fakat fareler üzerinde yapılan çalışmada kadın rahminin hafıza için önemli rol oynayabileceği görüldü. Rahim ameliyatı olan kadınları da ilgilendiren bu haberi Science News'den sizler için derledik.

6 Aralık'ta Endocrinology'de yayınlanan sonuçlar, gebe olmayan rahmin ikincil organ olduğu fikrine karşı çıkıyor.

Veriler Amerika'daki yaklaşık 20 milyon kadının rahim ameliyatı olduğunu söylüyor.

Çalışmada rahimleri, yumurtalıkları ve her iki organı alınan dişi fareler kullanıldı.

Ameliyattan 6 hafta sonra Arizona Devlet Üniversitesi'ndeki davranışsal nörobilimci Heather Bimonte-Nelson önderliğindeki grup, yüzeyin altında gizlenmiş su labirentleri şeklindeki platformda deneylerine başladı.

Rahimleri alınan dişi fareler, diğer farelere göre labirentte belirli bir süreden sonra yollarını bulmakta zorlandılar.

Sonuç ise rahimden beyne giden sinyallerin aynı anda birden fazla bilgiyi hatırlamayı sağladığını gösterdi.

Sadece rahmi olmayan farelerin hormon seviyelerinde farklılıklar gözlemlense de yumurtalıklardaki hormon düzeylerinde değişme olmadı.

Araştırmacılar, yumurtalıklar tarafından salınan hormonların beyni etkileyebileceğini yıllardır biliyorlardı.

Fakat Hunter College of the City University of New York nöroendokrinoloji bölümünden Victoria Luine, rahmin tek başına hafızayı etkilediğini bulmanın sürpriz olduğunu söyledi. Birçok kadın yumurtalıklarına dokunmadan rahimlerini aldırıyor. Bu durum ilginç sorular ortaya çıkarıyor.

Yine de sonuçlar, klinik uygulamayı değiştirmek için başlangıç niteliğindeler. Stanford Üniversitesi'nden nörolog ve endokrinolog Natalie Rasgon, çalışmada kullanılan farelerin hamile olmadığını, sonuçların doğum yapmış kadınlar için geçerli olup olmayacağının bilinmediğini söyledi.

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR
16.12.2018

erkeklerin niye herşeyi unuttukları ortaya çıktı işte.

17.12.2018

Galiba önümüzdeki yıllarda her organın kendi beyni olduğu tespit edilecek. Son yıllarda bağırsak duvarlarımızda yer alan sinir hücrelerinin bağırsak salgılarını kontrol etmekten çok daha karmaşık görevleri olduğu tespit edildi. Aldığımız gıdalardaki toksinleri tespit edip bertaraf eden bağırsakların bu görevlerini sürdürebilmek için bilgiyi kaydedip işlemeleri gerektiği, yani ayrı bir karar mekanizmaları olması gerektiği tespit edilmiş. Psikolojimize etki eden bir takım hormonların kaynağının bu sinir hücreleri olduğu düşünülüyor. Teoriye göre sevgi, aşk, endişe korku gibi içgüdüsel kararlarda bu bölge etkin. Bir takım psikolojik rahatsızlık ve ve fobilerden de sorumlu. Solar pleksus isimli karın boşluğumuz bu sinir ağının merkezi ve bir çok çakramızın bulunduğu bir bölge. Tüm vücuda dağılıyor ve beyincikten daha fazla sinir hücresi barındırıyor. İkinci beyin ismi verilen bu ağ bazı konularda neredeyse kafamızın içindeki beyinden daha etkin rol oynayabiliyor. Muhtemelen rahimle ilgili olan bu araştırmaya konu olan sinirler de bu sinir yumağıyla alakalı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ