Son Dönemde Ana Haber Bültenlerinde Sıkça Karşımıza Çıkan Yetenekli Gençlerin Haberleri Gerçeği Yansıtmıyor mu?

Keşke zehir gibi olan beyinlerini doğru işler için kullansalardı.

Ülkece adını dünyada duyuran yetenekli gençlerimizle gurur duyuyoruz.

Ana haber bültenlerimizde neredeyse her gün mutlaka genç bir bilim insanı adayı, müzikte harikalar yaratan ve önemli okullardan kabul alan gençlerimiz oluyor. Ana haber bültenleri bu tür haberleri çok seviyor.

Son dönemde neredeyse haftada bir karşımıza çıkan "Apple'ın açığını buldu" haberleri de bu kategoride.

Bilindiği üzere teknoloji devleri sistemlerinde açık bulan kişileri ödüllendiriyor. Ancak son dönemde bu haberler o kadar arttı ki; artık ya hiç ödül vermiyor veya teşekkür ediyorlar.

Peki son dönemde ne oldu da bu haberler arttı? Ya Apple sistem zafiyeti yaşıyor, ya da gençlerimiz cin gibi çalışıyor.

Gençlerin giderek daha fazla kodlama, yazılım ve bilişim ile ilgileniyorsa, bu durum oldukça sevindirici olur. Ancak ne yazık ki son dönemde bu tür haberlerin artışında sahtekarlık etkisini görüyoruz.

"İyi de bir insan niye ve nasıl böyle bir şey yapar?" diye düşünebilirsiniz.

Hemen açıklayalım; tek sebep sosyal medya. Günümüzde sosyal medya imajlarını gerçek kişiliklerinin, kariyerlerinin, hayatlarının önüne koymaktan kesinlikle çekinmeyen o kadar çok insan var ki, bu tür şeyler onlar için sorun olmuyor.

Daha fazla beğeni, daha fazla takipçi, mavi tik; kısacası sosyal medyada popüler olmak isteyen gençler ne yazık ki bu yöntemlere başvurabiliyor.

Bu işi nasıl yaptıklarını biraz daha detaylı anlatalım.

Facebook, Instagram ve Twitter'dan sonra şimdi TikTok'a da gelen mavi tiki almak çok önemli.

Kendisi de Apple'ın açığını bulma haberleriyle manşetlere çıkan bir sosyal medya kullanıcısı tanıtımını yaptığı internet sitesinde bu çok istenen ve sahip olanı direkt ünlü veya fenomen gibi gösteren mavi tik 'satışı' yapıyordu.

Mavi tik normalde sadece ünlüler ve kurumsal hesaplar için.

Mavi tikli hesaplar güvenilir ve hesap sahibinin gerçek olduğunu gösteriyor. Mavi tike sahip olmak için bir 'hile' yok; herkes başvurabiliyor. Eğer ünlü kriterlerine uygunsanız otomatik olarak başvurunuz kabul ediliyor.

İşte bu noktada Google'da isminiz aratıldığında çıkan sonuçlar önem taşıyor.

Bir kişinin haberi ajanslara düştüğü zaman, kişi televizyona çıktığı zaman hakkında yapılan aramalar ve sonuçlar da artıyor. Böylece ünlü gibi algılanarak mavi tik alması kolaylaşıyor.

Bu işin nasıl yapıldığı işin uzmanları tarafından Twitter'da sıklıkla dile getiriliyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Öyle ki iddialarını ispatlamak için özellikle sahte haber yaptıranlar bile var.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Peki bu kadar bariz bir durum neden araştırılmadan, teyit edilmeden haber yapılıyor?

Günümüzde habercilik tarihte hiçbir zaman olmadığı kadar hızlı yapılıyor. Zamanla yarışan habercilerin kotalarını dolduracak haberlere, insanların da iyi haberler duymaya ihtiyacı var. İşinde yeterli tecrübe sahibi olmayan, yabancı dil engeli olan veya bir haberi nasıl teyit edeceğini bilmeyen medya çalışanları bu haberlere kolayca düşebiliyor. Üstelik ülkenin en köklü ajanslarında yer aldıktan sonra medya kuruluşları bu haberleri bir daha araştırmaya gerek görmüyor. Kısacası iyi niyetin suistimali diyebiliriz.

Kafaları pırıl pırıl çalışan gençlerin gerçek başarılar dururken sahte olanlar ile bir şeyler başarmaya çalıştığını görmek üzücü.

Belki de verdikleri bu uğraşı faydalı şekilde kullansalar çok başka şeyleri konuşacağız. Takipçi ve beğeni satın alan fenomenlerin dünyaları kazandığı, ünlülerin sahte ürün reklamı yaptığı, her yıl onlarca sahte doktor ve öğretmen haberleri okuduğumuz ülkemizde gençleri kötü etkileyenin ne olduğunu görmek zor değil. 

Siz ne düşünüyorsunuz?

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
12.08.2020

Gençlerimiz fakir. Eğlenemeyen genc kendini nasıl tanitirim derdinde bana göre. Genç eğlenemez çünkü parası yok olanda bunu ayda 2 kere yapıyor. Kaldı ki eğlenmeyi kafede oturmak ya da cıs taklı müzikli yerlere gitmek sanan büyük çoğunluk varken, biz hiç bir halti çözemeyiz. Ama ana konu fakiriz ve kendimize para ayıramıyoruz. 40 yaşında daha yeni yeni diledigimi yapabiliyorum.

12.08.2020

Bu kadar haklı yazılar yazma mk fetöcü diye alırlar birader

Pasif Kullanıcı
12.08.2020

türkiyedeki ünlülerin çoğunluğu mal insanlardan oluşmaktadır. sizinde ünlü olmanız için mal bir insan olmanız yeterlidir.

ahhasdasd tüm bu ifadelerin içerik hırsızı bir platformda ifşalanmasıda ayrıca ironik :(

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ