Son Dönem YouTube Kültürü Oldukça Tehlikeli Bir Noktaya Doğru mu Gidiyor?

2010'ların başında hakim olan Facebook kültürü, daha sonra Instagram kültürü ve şimdi de YouTube kültürü... Şu an YouTube çağında yaşıyoruz ve bu dünyanın en popüler platformu hakkında tartışmalar son hızla devam ediyor. YouTube hakkında konuşulan sorunları masaya yatırıyoruz.

YouTube çağımızın en güçlü sosyal iletişim platformu.

2005'ten beri hayatımızda olsa da, 2010 sonrası farklı bir platforma dönüşen site şu sıralar çoğunlukla bireysel kanallardan oluşuyor.

Pek çok insanın hayali olan şöhret ve parayı aynı anda sunan YouTube kanalları, günümüzde herkesi kanal açmaya yönlendirir oldu.

Öyle ki, artık neredeyse bir sosyal medya hesabı gibi herkesin insanlığa seslendiği bir YouTube kanalı da var. YouTube kanalları eskiden uzmanların bilgi paylaşım alanıyken, şimdiyse birer sosyal medya hesabı gibi.

Bu durumda birkaç yıl önce çok daha kolay olan izlenme sayıları düşüyor, şöhrete ulaşan bir kanalın sahibi olmak uzun süre ve emek istiyor.

Kısaca ilk popüler kanal sahiplerinin kazandığı ilgiyi kazanmak, binlerce kanal arasından sıyrılmak kolay değil. Bu hem dünyada, hem ülkemizde böyle. Var olan popüler kanal sahipleri de sahip oldukları ilgiyi kaybetmemek için daha fazla çalışmak zorunda.

Her zaman daha şok edici, daha ilginç içerikler üretme baskısı YouTube'un son dönemde yaşadığı dönüşümü gösteriyor.

Son olarak Logan Paul örneğinde gördüğümüz gibi ünlü ya da ünsüz YouTuber'lar izlenme sayısı için delice şeyler yapabiliyorlar.

Konuyu bilmeyenleri şöyle alalım. 👇

Ünlü YouTuber Logan Paul'un İntihar Ormanından Paylaştığı Ceset Sosyal Medyayı Çok Kızdırdı

"Sürekli video çektiği, her gün çalıştığı için bunun iyi bir fikir olup olmadığını düşünecek vakti olmadığını" açıklayan YouTuber'ın özürleri fayda etmedi.

Markalar reklamlarının onun videolarında çıkmasını istemedi ve YouTube zor durumda kaldı.

Aslında reklamlar ve çocuklara yönelik içerikler bir süredir zaten oldukça tartışmalı.

İzleyici kitlesinin büyük bölümünü küçük çocukların oluşturduğu YouTube, onları zararlı içeriklerden de korumaya çalışıyor. Markalar da reklamlarının bu tür videolarda olmasını istemiyor. Bu nedenle kısa süre önce yayın politikasını değiştiren site yönetimi, binlerce zararlı videoyu da kaldırmıştı.

Olayı hatırlamak isteyenler için. 👇

Elinden Telefon ve Tablet Düşmeyen Küçük Çocuklar Youtube'un Geleceğini mi Belirleyecek?

Çocukların ve gençlerin olumsuz etkilendiği iddiaları hiç de basit değil.

Hem dünyada, hem ülkemizde çocukların ilgisi ve YouTube'daki içeriklerin riskleri malum. Enes Batur'un çocuklara şiddeti özendirdiği gerekçesiyle geri alınan Altın Kelebek ödülü buna güncel bir örnek.

YouTube'da intiharını yayınlayanlar ya da yaşadıkları sorunlar yüzünden intihar eden YouTuber gençler de ayrı bir sorun.

Küçük çocuklar YouTube'da intihar, taciz, tecavüz, şiddet ve cinsellik gibi kavramlarla belki çok erken, belki de çok yanlış şekillerde tanışıyorlar.

Elbette sadece YouTube'un yapabileceği bir şey yok, yüklenen her videoyu önceden denetlemek mümkün değil. Bu noktada ailelere de görev düşüyor.

ABD'de YouTube Şöhreti Peşindeki Aile İstismar İddiası ile Çocuklarının Velayetini Kaybetti

Ancak bir noktada bu öyle bir kültür ki; ne YouTube'un denetleme mekanizması, ne de bilinçli bireyler bu akımdan kaçabiliyor.

Onları Nasıl Etkilediğimizin Farkında mıyız? Doğar Doğmaz Makyaja Başlayan Çocuklar

Kendi kültürünü çoktan oluşturan ve yayan YouTube insanları üretmeden tüketmeye, eğitim ve kariyer gibi hedeflerden uzaklaştırmaya yönlendirebiliyor.

YouTube ünlülerinin kazandıkları paralar insanları rahatsız etse de, onları takip etmekten vazgeçirmiyor.

İnanılmaz Paralar Alıyorlar! İşte Türkiye'nin Ünlü Sosyal Medya Fenomenlerinin Aylık Kazançları

Son olarak gündeme gelen Tide Pod Challenge da buna iyi bir örnek.

Tide deterjan kapsüllerini yiyerek video çeken gençler hem hayatlarını tehlikeye atıyor, hem de izleyicileri de bunu yapmaya teşvik ediyorlar.

Bu durum gençlerin gündemi kaçırmamak ve biraz daha fazla izlenmek için her şeyi yapmaya hazır olduklarını gösteriyor.

Pek çok gencin hastaneye kaldırılması ve hatta ölümler olduğu iddia edilmesi şu an için bu çılgınlığı durdurmaya yetmiyor.

Sağlık kuruluşları sürekli gençleri uyaran açıklamalar yayınlıyor.

Bu kültürün içine doğan, başka türlüsünü bilmeyen çocukları ve gençleri yargılamak da doğru değil.

Bu bir kültür ve herkes kendi döneminin kültürüne adapte olarak büyüyor. Şu an pek çok çocuk büyüyünce YouTuber olmak istediğini dile getiriyor. Bu noktada suçu YouTube'a atan ve denetim mekanizmasını sıkılaştırmasını isteyenlerin sesleri yükseliyor.

Kimilerine göre ise ortada bir sorun yok.

YouTube kültürünün kötü bir şey olmadığını ve kimseyi etkilemediğini düşünenler de mevcut.

Siz hangi taraftasınız?

Popüler İçerikler

Özgür Özel: "Ben İçki İçtiğimi Gizlemem"
Sokak Röportajı Nedeniyle Tutuklanmıştı: Dilruba Kayserilioğlu'nun Cezası Açıklandı
ODTÜ Mezuniyet Törenindeki Pankartlarda Kendini Gören Hande Yener Öğrencilerle Büyük Gurur Duydu!
YORUMLAR
23.01.2018

Hangi alanda biraz özgürlük versen yüze göze bulaşıyor. Wattpad insanlar yazsın okusun diye var ama gel gör ki yasaklı bilinçaltı fantezi mekanı oluverdi.

23.01.2018

Wattpad 'de ergenler yazıyor okuyor kardeşim. Ben sadece kitaplarımı taslak olarak kaydedip orada saklıyorum. Kötü bir alan

23.01.2018

Aman deterjan yiyen salak gençlere müdahale etmeyin, ne güzel doğal seleksiyonla eleniyorlar.

23.01.2018

Bi ara kaynar su içiyorlardı, süper acı biber yiyorlardı, çeşitli şeyleri burundan sokup ağızdan çıkarıyorlardı, kafaya su dolu condom geçirme vardı, tuz-buz, ateş, soğuk, sıcak vb acı veren şeylere direnme, bir kaşık tarçın yeme... Hala nesilleri tükenmedi. Morarana kadar boğaz sıkmayı bile denediler, olmadı :(

23.01.2018

Beter olsunlar. Anlamadığım şey, bir Damla Biliç, bir Enes Batur ne katıyor size? Yok osurma çelinç, yok bilmemneyi kızdırdık. Bunları izleyip ciddi ciddi mutlu olan ve hayranlık besleyen varsa, hele ki 15 yaş ve üzerindeyse, vay halimize. Hiçbir niteliği olmayan, asalak gibi yaşayan, hazırla beslenmeyi seven, hiçbir sıkıntı yaşamayan en ufak bir sıkıntıda pes eden nesil yetişiyor. Ve bunları destek verenler, çocuklarının eline tablet telefon tutuşturup susturanlar, çocuklarını böyle "eğitmeyi" layık görenler. Yeni nesil sizlerin eseri işte. Ondan sonra ne adam gibi okul kalır, ne adam gibi ülke.

TÜM YORUMLARI OKU (42)