Son Çalışmalarla Birlikte Satürn'ün Uydusu Enceladus'ta Yaşanabilirliğe Dair Yeni İpuçları Bulundu

Yeni araştırma, Satürn'ün uydusu Enceladus'un yeraltı okyanusunda yaşamın önemli bir bileşenine dair kanıtlar sundu. Yeni modeller, Enceladus'un okyanusunun yaşam için gerekli bir bileşen olan çözünmüş fosfor açısından nispeten zengin olduğunu gösteriyor. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

Enceladus Satürn'ün en büyük altıncı uydusudur.

Enceladus'un kabuğunun altında yeraltı okyanusları bulunduğu için, bu küçük uydu bilim insanları için oldukça merak uyandırıcıdır. Bu uydu üzerinde yapılan çalışmayı belgeleyen araştırma makalesi 'Proceedings of the National Academy of Sciences' dergisinde yayınlandı. Dünya dışı oşinografi uzmanı Christopher Glein, 'Enceladus, insanlığın Güneş Sistemimizde yaşam arayışındaki ana hedeflerden birisidir. NASA'nın Cassini uzay aracının Satürn sistemini ziyaret etmesinden bu yana geçen yıllarda, toplanan verilerin mümkün kıldığı keşifler bizleri hayrete düşürmeye devam ediyor' diyor.

NASA'nın Cassini uzay aracı, Enceladus'un yüzeyinin altında sıvı su keşfetti ve uydudan uzaya fırlayan buz tanesi örneklerini analiz etti.

Glein, “Öğrendiğimiz şey, uydunun altındaki suların yaşam için neredeyse tüm temel gereksinimleri içerdiği. Biyo-temel element fosfor henüz doğrudan tanımlanmasa da ekibimiz, ayın buzlu kabuğunun altındaki okyanuslarda bulunabilirliğine dair kanıtlar keşfetti” diye ekliyor.

Bir buz örtüsünün altında saklı yatan okyanusları olan gezegenler, Güneş Sistemimizde nadir değildir.

Europa, Titan ve Enceladus gibi gaz devlerinin buzlu uyduları bu kategoriye girer. Plüton bile benzer bir buzlu yeraltı okyanusuna sahiptir. Okyanusların Dünya'da olduğu gibi yüzeyde var olabilmeleri için gezegenlerin, suyun donmadığı veya kaynamadığı bir sıcaklığın olacağı ince bir mesafe içinde olmaları gerekir (Güneş'e oranla). Ancak iç okyanus dünyaları çok daha geniş bir mesafe aralığında var olabilir.

Glein, "Güneş Sisteminde dünya dışı yaşanabilirlik arayışı odağını biraz değiştirdi; artık organik moleküller, amonyak, kükürt içeren bileşikler gibi yaşamın yapı taşlarını arıyoruz" diyor.

'Fosfor ilginç bir durum sunuyor çünkü önceki çalışmalar, Enceladus'un okyanusunda bu elementin kıt olabileceğini ve bu durumun yaşam beklentilerini azaltabileceğini öne sürmüştü” sözleriyle açıklamasına devam ediyor Glein.

Fosfat formundaki fosfor, RNA ve DNA'dan enerji taşıyan moleküllere, hücre zarlarına, kemiklere ve dişlere kadar birçok önemli organik bileşenin oluşturulması için gereklidir.

Cassini sondasından gelen Enceladus'taki okyanus sistemi hakkındaki verilere dayanarak, araştırma ekibinin üyeleri fosforun jeokimyasını simüle eden termodinamik ve kinetik modeller yarattı. Fosfat minerallerinin orada alışılmadık şekilde çözünür olması gerektiğini buldular. Glein'a göre işin jeokimyası, çözünmüş fosfor varlığını kaçınılmaz kılıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Venüs'ün Neden Güneş Sisteminde Bulunan En Sıcak Gezegen Olduğunu Biliyor muydunuz?
Beklenmedik Şekilde Meydana Gelen Güneş Patlaması Dünya'ya Çarparak Radyo Kesintilerine Sebep Oldu
İçinde Yaşadığımız Uçsuz Bucaksız Evrenin Yaşını Nasıl Öğrendiğimizi Biliyor muydunuz?

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı'dan 'Yatırım Tavsiyesi Olmayan' Açıklama: "Araba ve Konut Almayın. Fiyatlar Düşecek"
Özel Okulda Silahla Vurulmuştu: Hastaneye Kaldırılan Okul Müdürü Hayatını Kaybetti
Ortalık Fena Gerildi: Seyircisinin Taşkınlığına Katlanamayan Cem Yılmaz Sahneyi Terk Etti!