Son Çalışmalara Göre Mars Kabuğunun Altı Oldukça Aktif ve Hareketli Olabilir!

Tüm Güneş Sistemimizde bulunan gezegenler ve uydularından jeolojik olarak aktif olan sadece iki gezegen vardır; Dünya ve Venüs. Yeni çalışmalara göre bu özel gruba artık Kızıl Gezegen de dahil edilebilir. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

Mars geçmişte jeolojik olarak çok aktif bir gezegendi.

Valles Marineris, Güneş Sistemindeki en büyük kanyondur ve Everest'in üç katından daha uzun olan Olympus Mons, en yüksek yanardağdır. Bu faaliyetlerin çoğu zamanla sadece Mars depremlerine dönüşerek geride çok daha hareketsiz bir gezegen bırakmıştır. Ancak son araştırmalara göre Kızıl Gezegenin içi henüz ölmemiş.

Araştırmacılar, Mars'ın jeolojik aktiviteleri için Elysium Planitia bölgesini kapsamlıca incelediler.

NASA'nın InSight aracı tarafından tespit edilen depremlerin çoğu, yaklaşık 53 bin yıl önce Mars'taki en son volkanik aktivitenin yeri olan Cerberus Fossae adlı geniş ovadaki bir bölgeden geliyordu. InSight'ın tespitlerini açıklamak için, çoğunlukla kalınlaşmış bir kabuğun manto konveksiyonu nedeniyle erimesi veya litosferin genişlemesi nedeniyle gerçekleşen bir patlama gibi pasif mekanizmaları içeren çeşitli senaryolar öne sürülmüştü.

Ancak bu yeni çalışmanın yazarları A. Broquet ve J. C. Andrews-Hanna, bu açıklamaları tatmin edici bulmuyor.

Onların hipotezleri ise, tüm ovanın 4 bin kilometre çapında geniş bir manto yükseltisinin tepesinde olduğu. Arizona Üniversitesi'nden araştırmacılar, 'Devam eden sismisite ve son zamanlardaki volkan-tektonik aktivite göz önüne alındığında, Elysium Planitia'nın günümüzün aktif bir manto yükseltisinin üstünde olup olamayacağını düşünüyoruz. Manto yükseltileri, genel konvektif dolaşımdan büyük ölçüde bağımsız olan, derin manto veya çekirdek-manto sınırından kaynaklanan anormal derecede sıcak malzemenin yükselen gövdeleridir' diye açıklıyorlar.

Ekip, alanların fiziksel özelliklerinin yanı sıra jeolojik yapıları da inceledi ve gözlemlenen sarsıntıları açıklamak için bunları modellerle birleştirdi.

Araştırmacılar, InSight tarafından tespit edilen Mars depremlerinin yanı sıra Cerberus Fossae'nin altındaki kabuğun yavaşça açılmasının arkasındaki en iyi açıklamanın bir manto yükseltisi olduğu sonucuna vardılar. Çalışmalara göre manto yükseltisinin tepesi, o bölgede yaklaşık 10 kilometre kalınlığında olduğu tahmin edilen üzerindeki kabuktan 95 ila 285°C daha sıcak.

Bu bulgu gerçekten doğrulanırsa Mars, Güneş Sisteminde aktif bir kabuğun var olduğu üçüncü obje olacak ve şu anda sadece Dünya ve Venüs'ü içeren çok özel bir kulübe katılacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Araştırmalara Göre Devasa Bir Asteroit Geçmişte Mars'a Çarpıp Megatsunamilere Neden Olmuş Olabilir!
Mars'ta Bulunan Jezero Krateri'nin Bir Zamanlar Göl Olduğu Kesinleşti!
Mars'ın Phobos İsimli Uydusunun Üzerinde Bulunan İlginç Çizgilerin Gizemine Işık Tutuldu

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu