Son Çalışmalara Göre Devasa Megalodonların Sonunu Büyük Beyaz Köpekbalıkları Getirmiş Olabilir!

Milyonlarca yıl boyunca megalodon köpek balıkları okyanusun en büyük yırtıcılarıydı ve ardından onların yerini  büyük beyazlar aldı. Bu canlıların dişlerinden alınan örnekler, büyük beyaz köpekbalıkları ve megalodonlar arasında yaşanan bir beslenme rekabetinin dev köpek balıklarının sonunu hızlandırdığını gösteriyor.

Yapılan çalışma, günümüzde ve çok eskiden yaşamış köpek balığı türlerinden alınan örneklerle mümkün kılındı.

Bilim insanları yaşayan 20 köpek balığı türü ve megalodonlar (Otodus megalodon) dahil 13 soyu tükenmiş türün dişlerindeki çinkoyu analiz ederek köpek balığı beslenme alışkanlıklarını yeniden yapılandırdı. Araştırmacılar, Nature Communications'da 31 Mayıs'ta yayınladıkları yazılara göre megalodonlar ve büyük beyazlar, balinalar ve foklar gibi hemen hemen aynı besin türlerinden yararlanıyorlardı.

Megalodon en az 14 metre uzunluğa ulaşan, yaşayan en büyük etoburlardan biriydi.

Bu dev yaratık, okyanuslarda yüzmeye yaklaşık 23 milyon yıl önce başladı. Ne zaman, ve neden soyunun tükendiği de henüz belli değil. Megalodonların yaklaşık 3 milyon yıl öncesine kadar yaşamış olduğuna dair güçlü birtakım bulgular var. Veya 3,5 milyon yıl kadar önce, büyük beyaz köpek balığı Carcharodon carcharias'ın ortaya çıktığı sıralarda da tür yok olmaya başlamış olabilir.

Araştırmada çinko elementinin rolü büyük.

Araştırmacılar, iki köpekbalığının benzer besinleri yiyip yemediğini anlamak için iki ana formu olan çinkoya yöneldi: çinko-66 ve çinko-64. Diş minesinde korunan bu izotopların bolluğu, bir hayvanın besin ağındaki konumunu gösterebilir. Bitkilerde - ve bitki yiyicilerde - çinko-66 oranı nispeten yüksektir. Besin zincirinin yukarısına doğru gittikçe 66'ya 64 oranı azalır.

Analizler, megalodon ve büyük beyaz'ın dişlerinde rastlanan çinko miktarının oldukça benzer olduğunu ortaya çıkardı.

Almanya, Leipzig'deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden yer bilimci Jeremy McCormack ve meslektaşları, bu bulgunun köpekbalıklarının diyetleriyle de örtüştüğünü öne sürüyor.

Yine de araştırmacılar, köpek balıklarının benzer avları tüketmelerinin rekabet halinde olduklarının kanıtı olmadığını söylüyor.

Ve megalodonların neslinin tükenmesine yol açmış olabilecek birçok faktör var. Bu faktörler arasında okyanus sirkülasyonu değişiklikleri, azalan av popülasyonları ve orkalar gibi diğer okyanus canlılarıyla yiyecek rekabeti yer alıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

İki Metre Uzunluğundaki Köpekbalığı Antalya'da Kıyıya Vurdu
Politika Denizinin Kan Kokusu Almış Köpekbalığı Frank Underwood'tan 23 Kışkırtıcı Aforizma
Köpekbalığı Saldırısından Mucizevi Şekilde Kurtulan Dalgıç

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı