Son 6 Yılda 3 Kat Arttı: Sabah Programlarının Ritüeli Haline Gelen Babalık Testlerinde Patlama

Acaba çocuğumun gerçek babası mıyım?” sorusu, son yıllarda binlerce kişinin hastane ve laboratuvarların kapısını aşındırmasına neden oldu. DNA ve babalık testi yapan özel merkezlerin açıklamasına göre ise babalık testleri 6 yılda yaklaşık 3 kat arttı. Artışta, gündüz kuşağı programları ile dizilerin etkisinin olduğu belirtiliyor.

'Eşinin çamaşırını getiren bile var'

Merkezden verilen bilgiye göre, test talebindeki artışta gündüz kuşağı programları ve dizilerin etkisi oldu. Babalık testleri üzerine ilk resmi tez çalışmasını yapan İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’nden Doç. Dr. Emel Hülya Yükseloğlu da haber ve gündüz kuşağı programlarının artıştaki etkisine dikkat çekerken “Son 10 yılda farkındalık arttı. Birçoğu özel merkezlerde yaptırıyor çünkü deşifre olmak istemiyor. Bu artışta nüfus kayıtlarında yapılan hataların ve miras davalarının da etkisi var. İnsanlarda şüphe arttı, eşinin iç çamaşırını getirip test yaptırmak isteyenler var. Biz bunu etik bulmuyoruz” dedi.

'Hekimler bu testleri yapmaktan kaçınıyor'

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genetik Bölümü Öğretim Üyesi ve Tıbbi Genetik Derneği Başkanı Prof. Mehmet Ali Ergün, babalık testi taleplerinde önemli bir artış olduğunu söyledi. Babalık testinin yanı sıra en fazla genetik testi başvurusunun hastanede karıştığı düşünülen çocuklar için yapıldığını belirten Ergün, üniversite ve devlet hastanelerindeki hekimlerin bu testleri yapmaktan kaçındığını ifade etti.

"Elleri silahlı insanlar ‘Sen bu sonucu nasıl verirsin?’ diye tehdit edebiliyor"

Ergün ayrıca: “Biz bölümümüzde uygulamak istemiyoruz çünkü etik bulmuyoruz. İnanılmaz facialar olduğunu duyuyoruz. Hekimin dikkatli olması lazım. Elleri silahlı insanlar ‘Sen bu sonucu nasıl verirsin?’ diye tehdit edebiliyor. Bunun dışında, test için gelen ailenin gözlerindeki ifadeyle baş etmek çok zor. Türkiye’de neler olduğunu gördüğümüz için bu testleri yapmıyoruz.” açıklamasını yaptı.

Tv programlarının etkisi var

Uzmanlar ayrıca babalık testi için yapılan başvurulardaki artışında, diziler ve gündüz kuşağı programlarının etkisi olduğuna vurgu yapıyor. Babalık testinin fiyatı bin ile 5 bin TL arasında değişiyor. Adli vakalar dışında devlet test masrafını karşılamıyor. Yasal olarak özel hastanelerde de yapılabiliyor ancak mahkemeler devlet kurumlarında yapılanları kabul ediyor.

Sosyal medyadan da tepkiler geldi...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

15 Temmuz Darbe Girişimi: Yargıtay 31 Er Hakkında Verilen Müebbet Hapis Cezasını Bozdu
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
26.02.2018

youtube da amerikadaki reality showları seyrediyorum. adamlarda çiftleri yalan makinesine sokmalar mı dersin, aldatanları ifşa edip yüzüne çemkirmek mi dersin, başka adamdan hamile kalıp kocasına kakalayan mı dersin.. hele ki bir couples court diye bi program var gerçek mahkeme ortamında canlı yayın mı yapıyorlar yoksa kurgu mu anlayamadım, olaylar olaylar..

26.02.2018

Bak merak ettirdin, bakacağım şimdi

26.02.2018

Yalnız burada şöyle bir durum da var ki, bu testlerin tahminimce ciddi bir kısmı da eşlerin birbirine olan güvensizliğinden ziyade, doğum yaptırdıkları hastanelere güvenmemeleri ile alakalı olabilir bence. Bazı hastaneler bu tür konularda çok hassas oluyorlar. Bizim doğum yaptırdığımız hastane bunlardan biriydi. O anlamda şahsen bizim kafamız rahat. Ama o programlarda bebeklerin değiştirilmesinden tutun da, öldü denilerek satılmasına kadar neler neler anlatılıyor. Yani olaya sadece kadın erkek güvensizliği olarak bakmamak lazım...

26.02.2018

Babalık testi biraz ifade olarak genel kullanımdan kaynaklanıyor. Özünde yapılan şey DNA testi. Hatta en kesin sonuç için hem anneden hem babadan alınan örnekler çocukla karşılaştırılır. İstenirse sadece bir ebeveynin çocukla olan gen ilişkisine de bakılabilir. Hemen hemen her ebeveyn'in aklındaki soru işaretlerinden biridir bu konu. İmkanlar dahilinde önlemler almak lazım tabii ki. En doğrusu da doğum yapılacak hastanedeki uygulamaları önceden öğrenmek aslında. İmkan varsa aklınızda soru işareti bırakmayacak bir hastane tercih edersiniz. Bizim ufaklık sezeryanle doğdu. Doğduğunda annesinin kucağına verildi, (doğduğu anı görmek istedi eşim, o yüzden lokal anestezi tercih ettik) sonrasında hasta bakıcı dışarı çıkardığında ben kapıdaydım, beraber asansöre binip odaya çıktık. Yani hastane personeli ile hiç yalnız kalmadı ufaklık. O programlarda anlatılanları yaşayan insanların yerinde olmayı kimse istemez. Allah kimsenin başına vermesin...

26.02.2018

Bir ülkede eşler arasında güven problemi olmamıştı, bunun da, aile kavramının da içine ettiniz bravo... Başka ne kaldı acaba yitip gitmeyen ?

TÜM YORUMLARI OKU (27)