Son 5 Yılın En Yüksek Seviyesine Varan İşsizlik Rakamları Ne Mesaj Veriyor?

TÜİK'in geçtiğimiz hafta açıkladığı 2015 yılı İşgücü İstatistikleri'ne göre; Türkiye genelinde 15 yaşın üzerindeki nüfus için işsizlik rakamları 2015 yılında bir önceki yıla göre 204 bin kişi artarak 3 milyon 57 bin kişi oldu. 

İşsizlik oranı ise % 10,3 seviyesinde gerçekleşti. Bu rakamlar, Türkiye'nin son 5 yılında görülen en yüksek işsizlik oranları. Peki bu rakamlar ne mesaj veriyor? 

Turkey Data Monitor'un grafikleri ve BusinessHT'nin konuyla ilgili haberinden yola çıkarak, almamız gereken mesajlara bakalım...

İşsizlik 5 Yılın Zirvesinde

1. İşsizlik oranındaki artışın en önemli nedeni büyümedeki yavaşlama.

Türkiye ekonomisi küresel krizi takip eden 2 yılda (2010-2011) güçlü büyüme rakamları yakaladı, ancak 2012 yılı itibariyle daha düşük bir büyüme patikasına oturdu. Bu durum işsizlik rakamlarına da yansıyor.

2. Genç nüfustaki işsizlik 2013 yılından bu yana kesintisiz artıyor; ve ortalama işsizliğin neredeyse iki katı düzeyinde.

2015 yılında genç nüfusun işsizlik oranı, üst üste üçüncü yıl arttı ve % 18,5’e yükseldi. 

Genç işsiz sayısı 2015 yılında 920 bin kişiye yükselerek, 2009 krizinden sonra görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

3. Kadın iş gücüne katılım oranının halen çok düşük olması da önemli bir faktör.

2015 verilerine göre kadınlarda iş gücüne katılım oranı %31,5 seviyesinde; yani erkeklerin yarısından daha az. 26,6 milyon olan toplam çalışan sayısının yalnızca %30,3’ü kadın.

4. İstihdam büyümesinde sanayinin katkısı gitgide azalıyor.

Türkiye sanayisinin istihdam büyümesine katkısı ve toplam istihdamdaki payının yıllar içerisinde gerilediği, ve hizmetler ile inşaat istihdamının gittikçe belirleyici hale geldiği net şekilde görülebiliyor.

5. Trakya Bölgesi %53,2 ile istihdam oranının en yüksek olduğu bölge.

Onu %52 ile Doğu Anadolu'da Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan takip ediyor.

İstanbul'da istihdam oranı ise 2015'te %47,4'e bir yükselişle Türkiye ortalamasına (%46) yakın bir düzeyde seyrediyor.

İstihdam oranının en düşük olduğu bölge ise, %28,7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt bölgesi oldu ki bu, bölgesel farklılığın oldukça yüksek olduğuna işaret ediyor.

6. Son olarak, üretkenlik yerinde sayıyor.

Üretimin kişi sayısına oranı olarak tanımlanan üretkenliğin son 4 yılda yerinde saydığını da ekleyelim.

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
YORUMLAR
31.03.2016

Soruya bak ne mesaj veriyomuşmuş. Aklı olan herkes ne mesaj verdiğini anlar zaten. Herşeyi sat yabancı devletlere, peşkeş çek. Çalışacak eğitimli personel yetiştirme. Eğitim seviyesini düşür. Milleti cahil bırak, uyut veya cahil akrabanı torpille işe sok. Sonra kadro kalmasın, okuyan adamın da hakkı yensin. Senin cebin dolu zaten napıcan işsizleri düşünüp aq.

31.03.2016

Arkadaşım kitaplara yasak mı geldi? İnternet sitelerine telefonundan bile ulaşabiliyor insanlar kim kimi cahil bırakıyor. Okumak isteyen, eğitim isteyen her türlü kendini eğitir. Muhalefet olacaz diye boş boş konuşmayın.

31.03.2016

Isverenin, becerisi dusuk olan isciye ayrimcilik yapmasi kanunen yasal hale getirilmis. Demek istedigim sey asgari ucret. Turkiye'de 5milyon asgari ucretli var fakat bunun en az 2 kati kadarda asgari ucret almaya kapasitesi yetmeyen becerisi dusuk insan var,ve bunlarin neredeyse hepsi issiz. Yani devlet sistematik olarak uretimi olmayan ve yatirim yapilmayan ulkede verdigi egitim kalitesizligi ile fakirlik yaratiyor.

31.03.2016

Kalifiye eleman yok. Çıraklıktan başla usta ol diyorsun beğenmiyor. Lise mezunu elinde sanatı yok işsizim diye ağlıyor. Üniversite mezunu okuldan mezun piyasaya ve yapacağı işe dair doğru düzgün bilgisi, ustalığı yok 3500 TL maaş istiyor gel 1500'e başla sonra yükselirsin diyorsun beğenmiyor. Üniversite/lise mezunu adam kültür yok, okurken kendini geliştirmemiş, bugüne kadar Allah'a emanet gelmiş, iş aramak yerine kahvede oturuyor ya da arkadaşlarıyla kafede takılıyor para eziyor o arada da hükümeti eleştiriyor işsizim devlet bana bakmıyor deyip küfrediyor. Devlet herkese iş bulmak zorunda değil arkadaşım kişi bulacak işi. Her yerde iş ilanı var kaçını değerlendiriyor millet?

31.03.2016

söylediklerinin çoğuna katılıyorum da, aga hakkaten biz arıyoruz da bulamıyoruz la. herkes okuyunca da sıkıntı. çok fazla mezun var ama o kadar iş yok cidden.

TÜM YORUMLARI OKU (21)