Son 24 Saatte Neler Yaşandı? 11 Madde ile Türkiye ve Hollanda Arasındaki Diplomatik Kriz

Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasında yaşanan gerilim sürüyor. Almanya ile başladı, Hollanda ile büyüdü, Belçika da eklendi derken bir yasak da Avusturya'dan geldi. Ancak diplomatik krizin en derin yaşandığı ülke hepimizin bildiği üzere Hollanda.

Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan, tarihin en büyük siyasi krizinde 4 günü geride bıraktık. Karşılıklı açıklamalar peşi sıra gelmeye devam ediyor ve giderek takip etmesi güçleşiyor. 

Son 24 saatte yaşanan gelişmeleri kaçıranlar, artık takip etmekte zorlananlar ve bir kez daha okumak isteyenler için derledik, toparladık...

Karadan ve Havadan 'Yollar Kapandı': Yaşanan Tüm Gelişmeler ile Türkiye - Hollanda Krizi

1. AB'den Türkiye’nin "ölçüsüz açıklamalardan kaçınması" için çağrı geldi.

Avrupa Birliği komiserleri Federica Mogherini ve Johannes Hahn yaptıkları açıklamada Hollanda ile durumu daha da kötüleştirecek aşırı yorumlardan kaçınılması çağrısında bulundu. 

Mogherini ve Hahn, 'Türkiye ve bazı AB üyesi ülkeler arasında son günlerde yaşanan tansiyonun ardından, konunun daha fazla tırmandırılmasından kaçınmak ve durumun sakinleşmesi için yollar bulmak gerekmektedir' dedi. 

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Margritis Schinas da Almanya'nın başkenti Berlin'de yaptığı açıklamada 'Türkiye'den gelen açıklamalar utanç verici' diye konuştu.

Referanduma 40 Gün Kala Gündemimiz Türkiye-Almanya Krizi: İşte Bir Yılda Yaşanan 10 Gerilim

2. Hollanda ile üst düzey ilişkiler askıya alındı: Hollanda'ya 4 yaptırım

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Hollanda'yla tüm üst düzey diplomatik ilişkilerin askıya alındığını duyurdu.

Kurtulmuş alınan önlemleri şöyle sıraladı:

'İzinli olarak yurtdışında bulunan Hollanda Büyükelçisi'nin bizim söylediğimiz hususlar yerine getirilene kadar Türkiye'ye dönmesinin yasaklanması ve Hollanda yaptıklarını telafi edene kadar üst düzey ilişkilerin askıya alınması kararlaştırıldı.

Resmi ziyaretler için Türkiye'ye gelecek diplomatların gelmesi engellenecektir. Türkiye, Hollanda'nın yaptıklarını telafi edene kadar diplomatik uçuşlara izin vermeyecek.

Ayrıca TBMM ile Hollanda parlamentosu arasındaki dostluk grubunun Türkiye kısmının lağvedilmesinin TBMM'ye tavsiye edilmesi kararı alındı.'

3. Hollanda'da seçim yarışının gündemi Türkiye krizi

Hollanda Televizyonu tarafından yayınlanan açık oturumda iki lider ilk kez karşı karşıya geldi. Başbakan Rutte, hafta sonu Türkiye ile yaşanan ziyaret krizi konusunda, hükümetin sergilediği tutumu savundu ve attıkları adımların doğru olduğunu söyledi.

Wilders ise, hükümetin Türk bakanlara yönelik uçuş izni vermeme ve sınır dışı kararlarını desteklediğini belirterek, bunun yeterli olmadığını, daha sert önlemler alınması gerektiğini savundu.

Wilders'in, televizyon tartışmasına gelirken lacivert ceketin içine siyah bir çelik yelek giydiği ortaya çıktı.

Bu durum sosyal medyada yoğunu bir tartışmaya neden oldu. Kimileri güvenlik için bunun gerekli olduğunu savunurken, bir başka kesim de Wilders'i 'korkuları istismar etmekle' suçladı.

4. Dışişleri Bakanlığı, Hollanda ile krizin ardından AB'nin yaptığı açıklamalara yanıt verdi: "Basiretsiz açıklamalar"

Yanıtta, 'AB'nin basiretsiz açıklamaları bir değer taşımıyor. AB'nin, insan haklarını ve Avrupa değerlerini ihlal eden Hollanda'nın arkasında durması vahim.' ifadelerine yer verildi.

Yanıtta, "AB'nin basiretsiz açıklamaları bir değer taşımıyor. AB'nin, insan haklarını ve Avrupa değerlerini ihlal eden Hollanda'nın arkasında durması vahim." ifadelerine yer verildi 👇

5. Hollanda Başbakanı: Türkiye'nin açıkladığı yaptırımlar "çok kötü değil"

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye ile yaşanan diplomatik gerilimin ardından Türk hükümetinin uyguladığı yaptırımların çok kötü olmadığını' fakat Hollandalıların öfkelenecek daha çok nedeni olmasından dolayı tuhaf olduğunu belirtti.

Ankara, Türk bakanların iç siyasi propagandayla ilgili toplantılarını engelleyen Hollanda'ya bir dizi siyasi yaptırım kararı alırken; bu kararlar arasında izinde bulunan Hollanda'nın Ankara büyükelçisinin Türkiye'ye girişinin yasaklanması ve iki ülke arasında üst düzey temasların durdurulması da bulunuyor. bütün diplomatik iletişimin dondurulmasını içerirken, herhangi bir ekonomik önlem içermiyor.

Rutte, 'Diğer taraftan, hafta sonu olanlarla ilgili bizim çok öfkeli olmak için nedenlerimiz varken Türkiye'nin yaptırımlardan bahsetmesini tuhaf buluyorum' dedi.

6. Rotterdam Belediye Başkanı: "Özel Tim'e ateş izni verilmişti"

Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, kamu yayın kuruluşu NOS TV'te yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın yanında 'geniş omuzlu' 12 kişinin bulunduğunu ve o kişilerin silahlı olup olmadığını bilmediklerini ifade ederek 'Bu durum korkutucuydu' dedi.

Özel timin sadece korumalar için gönderildiğini söyleyen Aboutaleb, 'Bakanın korumalarının polisin teslim ol uyarısına uymayıp ellerini kemerlerine doğru götürmeleri durumunda Hollanda Özel Timi'ne ateş etme izni verilmişti' diye konuştu.

7. Almanya ve Hollanda ile yaşanan diplomatik krizlerin ardından Belçika'dan sonra bir yasak da Avusturya'dan geldi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
Kriz Ardından Almanya ile Bakan Düzeyinde İlk Temas: 'İlişkilerimizin Kötü Olmasının İki Ülkeye de Faydası Yok'

8. Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Biz Hollanda'yı Srebrenitsa katliamından tanırız"

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törende konuşan Erdoğan, Hollanda'ya yönelik tepkisini sürdürdü. 

'Biz Hollanda'yı ve Hollandalıları Srebrenitsa Katliamı'ndan tanırız' diyen Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

'Savaşta bile sağlık ekiplerine ateş açılmaz. Ha, Hollandalı gibi olursa açar, onu da söyleyeyim. Çünkü biz Hollanda'yı ve Hollandalıları Srebrenitsa katliamından tanırız. Onların cibilliyetinin, karakterinin ne kadar bozuk olduğunu 8 bin Boşnağı orada nasıl katlettiklerinden tanırız. Bunları iyi biliriz. Kimse bize medeniyet, medenilik dersi vermesin, bu milletin alnı aktır ama onların alnı kapkaradır.'

Hollanda'ya desteğini açıklayan Almanya Başbakanı Merkel'e dün 'Yazıklar olsun diyen' Erdoğan bugün de tepkisini sürdürdü. 

Erdoğan, ayrıca bu ülkelerde yaşayan yabancılar ve Müslümanlara 'Sakın ha bu ikiliye oy vermeyin' çağrısı yaptı.

9. Bakan Tüfenkci, Hollanda'ya ekonomik yaptırım düşünmediklerini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 'Üreten Türkiye Konuşuyor' adlı toplantı sonrası gazetecilerin Hollanda ile ilgili sorularını cevapladı. Tüfenkçi Hollanda'ya ekonomik anlamda bir yaptırım düşünmediklerini anlatırken, 'Bakanlar Kurulu'nda almış olduğumuz siyasi ve hukuki yaptırımların dışında şu anda bir yaptırım uygulamıyoruz. Ama ileriki zamanlarda ekonomik yaptırımlar da gündeme gelebilir' dedi.

Bir Çiçekle Başladı ve 405 Yılı Geride Bıraktı: 9 Maddede Türkiye ile Hollanda Arasındaki Ekonomik İlişkiler

10. Hollanda gerilimi sürerken Türkiye'ye sürpriz destek

Yunanistan'ın Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Vekili Yorgos Katrougalos, başta Almanya ve Hollanda olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde yaşadığı gerginlikler konusunda Türkiye'ye destek veren bir açıklama yaptı.

Katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtlayan Katrougalos, 'Türk yetkililer, seçim dönemlerinde daha önce Trakya'ya ziyaretlerde bulundu. Onların bu iletişimini engellemek için herhangi bir sebep yok' dedi.

'Gerginlik körüklenmemeli'

Bakan vekili Katrougalos ayrıca, 'Avrupa'da ilişkilerimizde sorunlara sebep olabilecek gerginliklerin körüklenmemesi gerekir. Ben diğer ülkelerin iç siyasi kararlarını yargılayamam ancak Avrupa'da kural, bu tür toplantıların gerçekleşmesidir. Bu konuda tek sorun kamu güvenliğidir,' şeklinde konuştu.

11. Bu gelişmeler de gözden kaçmasın: "Çifte vatandaşlık sona ersin" talebi ve Avrupa Adalet Divanı'nın "İşveren başörtüsünü yasaklayabilir" kararı

Ankara-Berlin hattında da gerginlik sürüyor. Ve bu gerilim çifte vatandaşlık tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Muhafazakar politikacılar çifte vatandaşlığın sonlandırılmasını istiyor.

Hristiyan Demokrat Birlik üyesi ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Günter Krings, Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada, şu andaki düzenlemenin uyuma katkı sağlamadığını belirterek yasada değişiklik yapılması gerektiğini savundu.

Öte yandan Avrupa Adalet Divanı, çalışanların iş yerinde görünür dini semboller takmalarına dair işverenlerin kurum içi yasaklarının ayrımcılığa neden olmayacağına hükmetti.

Avrupa Adalet Divanı'nın skandal başörtüsü kararına ilk tepki Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'den geldi. Tüfenkci, 'Olay İslam'a karşı Haçlı saldırısına dönüşüyor' dedi.

Kaynaklar: Reuters, BBC Türkçe, AA ve DHA

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR

barzanin partisinin evet çalışması başlattığı ve pyd nin suriyede özertlik ilan edeceği hollanda sayesinde perdelenmiş oldu valli güzel senaryo imdb 10/9.1 verir buna

14.03.2017

Türkiye'nin geleceği için evet diyenler burada mı adamların 14 senede sorun yaşamadığı bi Çekoslovakya kaldı. Bilmeyen evetçiler için bir dip not:çekoslovakya 1993'te Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olmak üzere ayrılmıştır

14.03.2017

hassiktir asdhkjasd istemsizce " 14 senede sorun yaşamadığı bi Çekoslovakya kaldı." şuna çok güldüm ya helal et :D

Pasif Kullanıcı
14.03.2017

Türkleri de, müslümanları da sevmiyorlar bu bir gerçek. Korkuyor olabilirler, geçerli bir sebep aslında. Geçmiş yıllardan günümüze kadar bu böyle sürmüştür. Şimdi sen sırf Erdoğan'ın değişik davranışlarına, bakanların tutumuna bakarak Avrupa'nın böyle bir tavır sergilediğini düşünüyorsan, yazık. Sen hiçbir zaman Avrupa ülkesi olamayacaksın aynı şekilde Asya ülkesi de. Neden Avrupa'nın kapısında beklediğimize dair mutlaka bilmediğimiz bir şeyler var. Bu söylediklerim Erdoğan'ı destekleyen şeyler değil, aksine politikasını hiç beğenmiyorum. Fakat gerçekler bu, istenmiyorsun.

Kardeşim tek bir lafın hariç hepsine katiliyorum. Hollanda Başbakaninin özgüvenine bakarsan Hollanda nin Türkiyeden zerre korkmadigini görürsün. Diger Avrupa devletleri içinde geçerli. Adamlar bizim Konya kadar ama Ekonomide bizi sollamişlar ayrica her hangi bir savas durumunda Hollandayi destekleyecek sayisiz ülke var. Neden korksunlar ki ?

TÜM YORUMLARI OKU (21)