Son 20 Yılda İnanılmaz Derecede Gelişen Bankacılık Teknolojisinde Meydana Gelen Değişimler

Bankacılık sektöründe teknolojinin de gelişmesiyle birlikte özellikle son yıllarda inanılmaz değişimler meydana geldi. İlerleyen teknoloji ekonomi için de biçilmiş kaftan oluyor haliyle. Peki son 20 yılda ne gibi değişiklikler yaşandı? Birlikte inceleyelim.

Dünya hızla dijitalleşmekte ve bu dijital iklimden etkilenen sektörlerin başında da bankacılık sektörü gelmektedir. İnternetin ve akıllı telefon kullanımının her geçen gün yaygınlaşması ve buna bağlı olarak müşterilerin talep ve beklentilerinin çeşitlilik göstermesi bankacılık sektöründe kullanılan teknolojilerin gelişiminde önemli bir rol oynadı.

FinTech'ler ve onun beraberinde getirdiği yeni iş modelleri.

Öncelikle FinTech'in tanımına bakalım. Nedir bu FinTech? Fintech (Finansal Teknoloji), sözlük tanımıyla finansal hizmetleri iyileştirmek adına teknolojiden yararlanan yeni finans endüstrisidir. Bu endüstrinin de gelmesiyle sektörde çok önemli değişiklikler oluştu. Teknolojinin gücünü arkasına alan FinTech’ler bankalar ile anlaşmalar imzalayarak, hem teslimatı hem de kişiselleştirmeyi bir adım öne taşımak için yeni mobil uygulamalar ve artırılmış gerçeklik ve ses özellikli çözümler deniyorlar.

Geleneksel bankaların dijitalleşme yoluna gitmesi.

Teknolojinin de ilerlemesiyle birlikte eski usul bankacılık yerini daha modern ve hızlı çözümler geliştiren dijital bankacılığa bıraktı. Bankaya gidip sıra beklemek resmen tarihe karıştı diyebiliriz.

Yapay zekanın da inanılmaz bir düzeyde ilerlemesiyle makine öğrenimi de orantısal olarak artış gösterdi.

Bankaların milyonlarca veriyi doğru sınıflandırmasını ve değerlendirmesini sağlayan yapay zeka teknolojisi günümüzde en çok kullanılan yöntemlerden biri haline geldi. Veri analizlerinin doğru yapılabilmesinin ilk yolu buradan geçmekte.

Biyometrik kimlik doğrulama sistemleri ile en ufak işlem bile daha güvenilir hale geldi.

Retina taraması ve parmak izi sensörü kullanarak güvenli bankacılık işlemleri yapılabiliyor.

Robotlar ve sesli asistanların kullanılması bankaların müşteri memnuniyeti oranlarını da artırdı.

Müşteriler artık sorularına cevap almak için telefonda beklemek istemiyor. Çağrı merkezlerinin işini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilen robotlar hem efektif hem de personel çalıştırmaya göre daha az maliyetli.

API kullanımı bir sunucunun üzerindeki uygulamaya farklı platformlardan ulaşılmasını ve response dönmesine olanak sağlar.

QR kod kullanımının yaygınlaşma artık müşterilerin cüzdanlarını yanlarında taşımasının da önüne geçti. Sadece mobil üzerinden tüm işlemler halledilebiliyor.

Popüler İçerikler

Şova Devam! Dilan Polat Kocası Engin Polat'ın Namaz Kılmaktan Moraran Dizlerini Gösterdi
Resmen Dalga Geçti: MasterChef Deniz, Başını Örtüp Ayşe'yi Taklit Etti!
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu