Son 17 Yıl İncelendi: Bazı Göllerdeki Ani Su Artışları Deprem Habercisi Olabilir

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, ülkemizde yaşanan bazı büyük depremler öncesi bölgedeki tektonik göllerde yaşanan ani su artışlarının olduğunu ifade etti.

Deprem kuşağında bulunan ülkemizde, hemen hemen her il yıkıcı depremle karşı karıya kalabilir.

Hatırlanacağı gibi en son 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta üst üste iki büyük deprem meydana gelmiş ve resmi açıklamalara göre 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmişti.

Son yapılan bir çalışma, tektonik göllerde yaşanan su değişimlerinin deprem habercisi olabileceğini ortaya çıkardı.

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, AA muhabirine, Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü verilerine göre bölgede yağışların son birkaç yılda azalması ve kuraklığa rağmen, Elazığ'ın Sivrice ilçesindeki Hazar Gölü'nün su seviyesinin 24 Ocak 2020'deki depremin öncesinden itibaren yükselmeye başladığını söyledi.

Bu yükselmenin Doğu Anadolu Fay Zonu'ndaki tektonik hareketle bağlantısı olup olmadığını anlamak için Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğünden, Hazar Gölü'nde son 17 yılda ölçülen su seviyesine ilişkin detaylı bilgi alarak inceleme yaptığını belirten Aksoy, şöyle konuştu:

'Göl seviyesinin 1990'ların sonlarına doğru 1241 metre civarında olduğunu görüyoruz. Daha sonra bir HES firması tarafından enerji üretimine başlanmasıyla bir miktar düşüş görüyoruz. 2006'da enerji amaçlı su kullanımı durdurulduğunda göl seviyesinde yeniden bir toparlanma olduğunu görüyoruz. 24 Ocak 2020'deki 6,8 büyüklüğündeki depremle göl seviyesinde hızlı bir yükselme görülüyor ve bu yükselme 1241 kotuna ulaşıyor. Bunu göl çevresinde yaşayanlar ve ziyaretçiler de fark ediyor. Bir zamanlar gölgesinde piknik yaptıkları ağaçlar şu an suların altında.'

Ercan Aksoy, "Doğrultu atımlı (çok az düşey hareket bileşenine sahip) karakterdeki Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde yer alan Hazar Gölü, Adıyaman'daki Gölbaşı ile Azaplı ve İnekli gölleri ile Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde yer alan Bolu'daki Yeniçağa Gölü var. Ancak fay zonu sadece göllerle sınırlı değil, kuzeydoğuya ve güneybatıya doğru yer altı su seviyesindeki değişimlerin de hassas şekilde izlenmesinde yarar görüyorum. Sivrice'ye bağlı Kürkköy'de de bazı kuyularda deprem öncesinde su seviyesinin yükseldiği, suyun bulanıklaştığı bilgisini aldık." ifadelerini kullandı.

Aksoy, fay hareketlerinden direkt etkilenen Hazar, Gölbaşı, Azaplı, İnekli ve Yeniçağa gölleri gibi doğrultu atımlı fay hatları üzerinde yer almamakla beraber diğer fay hatlarına yakın bölgelerde bulunan Bursa'daki İznik, Kocaeli ve Sakarya sınırlarındaki Sapanca, Konya ve Isparta arasındaki Beyşehir, Afyonkarahisar'daki Eber gibi tektonik kökenli göllerin de fay hareketliliğine bağlı olarak olası su seviyesi değişimi, göl suyunda fiziksel veya kimyasal değişim, radon gazı çıkışı gibi farklı parametrelerle çok disiplinli olarak araştırılmasının yararlı olacağını dile getirerek, "Tektonik göllerde su seviyesinde ani artış bir depremin habercisi olabilir." dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Naci Görür'den Doğu Anadolu İçin Deprem Uyarısı: ''Bayağı Sıkıştı''
AFAD Duyurdu: Van’da 4.7 Büyüklüğünde Deprem
Ahmet Ercan Açıkladı: Silivri'deki Deprem Beklenen Büyük Marmara Depremi İçin Öncü Olabilir mi?

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
14.10.2023

Gelsin valla inceldiği yerden kopsun artik. deprem mi sel mi kiyametmi pandemi mi geliyor savaş mi geliyor uzayli istilasimi geliyor gelmezse amna koyim. birde ne kadar arap yalayici varsa onlarinda a.koyim.

birşey olmaz deprem yönetmeliği var bu ülkede yeaaağhh

14.10.2023

zaten saadece sifat olarak yönetmeliği var bir masa birde sandalyesi. icraati yok bir boka yaradigida yok. hem depremde toplanan parayi bile yemiş gavatlar 😀

14.10.2023

99 Depremi'nden önce Yalova Termal'de su sıcaklığında ani değişimler olduğunu ve suyun renginin değiştiğini söylüyordu insanlar. hatta deprem günü Japon bilim insanları termaldeydi bu durumu incelemek için.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ