Son 12 Ay İncelenecek: Dünya Sağlık Örgütü Oyun Bağımlığını 'Ruhsal Problem' Olarak Kabul Etti

Dünya Sağlık Örgütü, 11. kez yayınladığı 'Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması' raporunda bilgisayar oyunu bağımlılığının, resmen ruhsal sağlık problemi kategorisine alındığını açıkladı.

'Oyun Rahatsızlığı' olarak adlandırıldı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığı habere göre, pratisyen hekimlerin, dünya genelinde sağlık sorunlarını teşhis etmek için kullandığı Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması (ICD) tanı kılavuzunun 11'inci yeni versiyonunda, bilgisayar oyunları bağımlılığı resmen 'ruhsal sağlık problemi' olarak yer aldı. 

Bağımlılık, ICD kılavuzunda 'Oyun rahatsızlığı' olarak isimlendirildi.

'Sen Hâlâ Uyumadın mı?' Bilgisayar Oyunu Bağımlılığı Akıl Hastalığı Olarak Kabul Edilecek

Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın tanımını da yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), oyun rahatsızlığını kişinin ilgi alanı ve günlük aktivitelerini belirlemede sorun oluşturan ve sürekli tekrar eden ciddi bir bağımlılık ve şiddetli bir davranış modeli olarak nitelendirdi.

Hastalığın belirtileri de tanımlandı.

Hastalığın belirtileri arasında oyun oynama sıklığı, yoğunluğu ve süresi, diğer aktiviteler arasında oyuna verilen önceliğin seviyesi ve tüm olumsuzluklara rağmen artan sıklıkla oyun oynamaya devam edilmesi gösterildi.

WHO'nun çalışmalarına göre, "oyun rahatsızlığı", dijital veya video oyun aktiviteleriyle uğraşan dünya nüfusunun sadece yüzde 2-3'ünü etkiliyor.

Bu orana rağmen WHO, video oyunlarından zevk alan kişilerin, oyun etkinliklerine harcadıkları süreye, fiziksel, psikolojik ve sosyal durumlarındaki değişikliklere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunuyor.

Hastalığın teşhisi için kişinin son 12 ayına bakılıyor.

WHO, oyun rahatsızlığı teşhisi konusunda günlük veya haftalık limitler koymuyor. Hastalığın teşhisi için en az 12 aylık süreçte yaşanan kişisel, aile, sosyal, eğitim, mesleki ve diğer alanlardaki anormallikler teşhis için gerekli veri ve belirti olarak kabul ediliyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Kadın Voleybol'un Genç Yıldızı Duru Türknas'ı Yakından Tanıyalım!
Mert Hakan Yandaş'tan 'Korkak Herif' Diyen Kerem Aktürkoğlu'na Yanıt: "5'e 1 Dayak Yerken"
AK Parti'de Kritik Sokak Köpeği Zirvesi: Uyutulma Seçeneği de Gündemde!
YORUMLAR
21.06.2018

Hayattaki en güzel bağımlılığım. Kusura bakmayın da kimsenin tribini çekemem ben bu yaşta. Adam gelmiş "niye aramıyorsun beni?" diyor. Sen ara. Sen sor. Aradın da açmadım mı? Mesaj attın yazmadım mı? Çağırdın da gelmedim mi? Oyunlar içerisinde bu durum var mı? Yok. (Bioshock Infinite 'teki Elizabeth hariç. Tribal kadın!) Onun haricinde hayal gücünü inanılmaz etkiliyor. Üzerine müzik ufkunu genişletiyor. Bir de oyunlar içerisindeki sınırsız metin kaynakları var ki bazı oyunlar size fizik kanunlarını öğretiyor. Bahsettiğim şey single player oyunlardır. Online, konusuz ve amaçsız oyunların zaten bir halta yaradığı yok. Sevmem de. Hepsini toparlarsak diyeceğim şu ki; İyi ki böyle bir ruhsal problemim var. Asosyalim, hayal gücüm yüksek, kafam rahat. Size gri, soğuk ve boş dünyanızda başarılar diliyorum.

21.06.2018

hikigaya hachiman ?

21.06.2018

Türkiyedeki tv bağımlılığının yanında esamesi okunmaz. En azından oyunlar hayal gücünü geliştirir, hızlı düşünmeyi sağlar. Tv karşısında oturup saatlerce bön bön bakmaktan her türlü evladır. Peki medya oyunlara gösterdiği bu hassasiyeti neden tv programlarına, dizilere gösteremiyor? Çünkü ekmek yediği kabı pisletmek istemiyor. Daha önce söylediğim gibi medya ne zaman oyunlardan para kazanır,ne zaman ki reklam geliri elde eder işte o zaman böyle haberler yerine oyun güzellemeleri görürüz. O zaman oyunlar bağımlılık yapmaz.

21.06.2018

Ulan orospu çocukları bir eğlencemiz var bırakın da ağız tadıyla onu bari yapalım. İlla keyif kaçırtacaksınız.

TÜM YORUMLARI OKU (23)