Somatoform Bozukluklar Nelerdir?

Somatoform bozukluk, aşırı duygusal sıkıntıya ve işlevsellik problemlerine sebep olan ağrı ve yorgunluk gibi fiziksel belirtilere yoğun bir biçimde odaklanma olarak tanımlanır. Kişilerin tanı konmuş tıbbi bir hastalığı bulunamamasına rağmen yaşadıkları ruhsal problemler bedensel yakınmalara neden olur. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen somatoform bozukluk; farklı düşünce, duygu ve eylemlerle birbirinden ayırt edici çeşitlere ayrılır. Peki, somatoform bozukluklar nelerdir? İşte bu sorunun cevapları…

Somatoform bozukluğu olan kişiler vücudunun farklı bölgelerinde ağrı hissederler, ancak bu ağrıların herhangi bir hastalıkla ilişkisi bulunmaz. Bu nokta da Somatoform hastalığının temel nedeninin psikolojik olduğunu belirtmek mümkündür. Genel olarak hastalar stresli bir süreçten geçtiklerinde, bir travma ile karşı karşıya kaldıklarında, ruhsal problemleri baskıladıklarında veya yaşadığı sorunla baş etmekte zorlandıklarında bu durumla karşı karşıya kalırlar. Peki, somatoform bozuklar nelerdir? Konuyla ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde…

Somatoform Bozuklukların Türleri

Somatoform bozukluğu bulunan bir kişi yaşadığı belirtiler hakkında en kötüsünü düşünür ve çoğu zaman doktor doktor dolaşır. Sağlıkla alakalı endişeler hayatın adate merkezi haline geldiğinden günlük işleyişte ciddi sorunlara neden olur. Kendi içinde 6 farlı türe sahip olan somatoform bozukluklar şunlardır;

Somatizasyon Bozukluğu: Somatizasyon varlığında kişinin ruhsal problemleri vücuduna yansır. Bu somatizazsyon bozukluğu teşhisi genelde 30 yaşından önce başlayan, açıklanamayan fiziksel belirtiler yaşanmasını, semptomların birkaç yıl sürmesini içerir. Ayrıca ağrılar genelde mide sorunları, cinsel problemler ve nörolojik sorunlarla ilişkilidir.

Konversiyon Bozukluk: Bu hastalıkta ruhsal problemler yine bedensel semptomlara neden olur.  Felç, görme ve işitme kaybı ya da nöbetleri gibi semptomları içerebilir. Genelde bir travma sonucu karşımıza çıkan konversiyon bozukluk, kişinin hem duyularını hem de işlevselliğini etkiler.

Hipokondriyazis: Hastaların genelde doktor doktor gezmesine neden olan bu hastalık, normal bedensel belirtilerin ya da küçük semptomların ciddi bir hastalığın kanıtı olduğuna inanıldığında meydana gelir. Kişiler sürekli olarak tahlil ve test yaptırma ihtiyacı duyarlar. Fiziksel belirtiler hayali olabilir.

Ayrışmamış Somatoform Bozukluk: Bu bozukluk durumunda an az 6 ay fiziksel şikayetlerle karşılaşılır. Bireyler şikayetlerine çözüm bulmak amacıyla sıklıkla hastanelere başvurur ve sonuç olarak psikoloğa gitmeleri önerilir.

Ağrı Bozukluğu: Altta yatan bir sebep olmaksızın bedende bir ya da daha fazla alanda sürekli ağrı yaşanmasıdır. Ağrılar kişinin gündelik yaşamını olumsuz etkiler.  Ağrıların temel nedeni ruhsaldır. Kişi hastaneye başvurduğunda yapılan tetkiklerde herhangi bir hastalık bulgusuna rastlanmaz.

Beden Dismorfik Bozukluk: Kişinin sürekli fiziki görünümü ile uğraşması olarak açıklanabilir. Sık sık bedensel kusurlarını düşünür. Değişime uğramak amacıyla yapılan operasyonlar tatmin edici değildir. Bu uğraşı kişinin yaşam standartlarını düşürür, sosyal ortamlardan alı koyar.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

İsmi Kadar Afili Olmayan Bir Psikolojik Bozukluk: Güzel Aldırmazlık

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu