Soma’da 301 maden işçisinin şehit olduğu maden faciası ile ilgili olarak hazırlanan ve iki maddesi kabul iki maddesi ise reddedilen iddianeme Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade edildi.
Soma’da 301 maden işçisinin şehit olduğu maden faciası ile ilgili olarak hazırlanan iddianamenin itiraz süreci tamamlandı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 4 somut nedenden dolayı kabul edilmeyen iddianameyi inceleyen Manisa 2. Ağır Ceza mahkemesi tarafından yapılan değerlendirmede iki maddesi kabul iki maddesi ise reddedilerek Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade edildi. Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız yaptığı değerlendirmede yeni iddianamenin hazırlanmasının birkaç ay sürebileceğini ve bu sürede sorumlu oldukları bilirkişi raporlarıyla da tespit edilen kamu görevlileri hakkında soruşturma izninin verilmesi gerektiğini söyledi.
13 Mayıs’ta Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Kömürleri A.Ş. tarafından işletilen Eynez maden ocağında meydana gelen kazada 301 maden işçisi hayatını kaybetmiş, 161 kişi de yaralanmıştı. Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bu kapsamda 8’i tutuklu toplam 45 kişi hakkında hazırlanan ve Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan iddianameyi iade etmesi üzerine başlayan itiraz süreci tamamlandı. Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iade edilmesi gerekçe gösterilen 4 maddeden 2’sini kabul 2’sini de reddederek dosyayı Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade etti.
Konu hakkında bir değerlendirmede bulunan Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Soma maden kazasıyla ilgili yürütülmekte olan ceza davasının iddianamesinin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iade edildiğini belirterek, “Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin 4 somut sebep göstererek iade ettiği bu iddianame Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından itiraz edilmek suretiyle itiraz süreci başlatıldı. Ceza Muhakemeleri Kanunu'na göre itirazın incelenmesini Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetki alanına en yakın Ağır Ceza Mahkemesi olan Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi konuyu inceledi ve dün saat 17.00 itibariyle kararını verdi ve dosyayı bütün ekleriyle beraber Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade etti. Bu iddianamenin iadesiyle ilgili biliyorsunuz 4 somut sebep vardı. Bu 4 somut sebepten iki adedi Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da uygun görülmek suretiyle Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı kısmen kabul, kısmen red şeklinde gerçekleşmiştir. Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun kendi içerisindeki bir denetim mekanizması olan bu iade kararını inceleme işlemi bugün itibariyle sonuçlanmış, artık bundan sonra eksik kalan hususlar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tekamül ettirilerek yerine getirilerek iddianame yeniden düzenlenmiş veya eksiklikleri tamamlanmış olacak” dedi.
Balkız, “Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yapması gereken işlem 301 vefat eden şehit ailesinden hangilerinin eş, çocuk, anne, baba, kardeş gibi yakınlarının eksikliği varsa bunları da oturdukları yerden yani ikamet ettikleri yerden çağırarak, bunların da ifadeleri almaları ve iddianamenin de bu anlamda tamamlanmış olması gerekiyor. Bu aileler ülkemizin değişik yerlerine dağılmış bulundukları için bu eksikliklerin giderilmesi talimat yoluyla yapılacağından birkaç aylık bir süreyi gerektirebilir. Bu bakımdan iddianamenin yeniden tanzimi biraz zaman alacaktır. En azından yılbaşını geçirmiş olacaktır” diyerek, yeni iddianamedeki eksikliklerin giderilmesinin birkaç ayı bulabileceğini söyledi.
“Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı iki sebeple kabul iki sebeple reddediliyor ama bu sonuç ne dediğiniz zaman bu retlerin sonucunda dosyanın tekrar Cumhuriyet Başsavcılığı'na iadesi gerekiyor” diyen Balkız şunları söyledi:
“Eksik olanların yani müşteki sıfatına haiz olup da ifadesi alınmamış olanların ifadesi alınarak iddianamede yer alması, ayrıca yaralılarla ilgili 161 yaralının raporlarının tekrar incelenerek 29 kişinin basit tıbbi müdahale ile iyileşemeyeceği kati raporu karşısında 65 kişinin de henüz raporlarının alınmamış olması karşısında bu eksikliğin de giderilerek iddianamenin tanzimi gerekmektedir.”
'ŞU ANDA TOP AKHİSAR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NDA'
Balkız açıklamasının devamında, “Şu anda top Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'ndadır. Dosya oraya gidecektir. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu davayı görmesi biraz daha tehir edilmiş olacaktır. Muhtemelen bu davanın ilk soruşturmasının yapıldığı yerin Soma Cumhuriyet Başsavcılığı olması nedeniyle belki Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı eksikliklerin Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tamamlanmış olması konusunda da yardım isteyebilir” dedi.
Soruşturma dosyasını değerlendiren Balkız şunları kaydetti:
“Biz sonuç itibariyle Manisa Barosu olarak konuyu nasıl değerlendiriyoruz dediğimiz zaman bu işlemler yargının bir olayda kendi iç denetim mekanizmalarını işletmesi sonucu gelinen bir noktadır. Biz artık bu davada aynen buraya kadar olan safhadaki gibi hiçbir siyasi müdahaleye ve dış müdahaleye muhatap olmadan yargının kendi meselesini, kendi sorunlarını kendisinin çözmesini istiyoruz. Henüz bu davanın bu kazanın oluşumunda büyük ihmali ve vebali bulunan kamu görevlileri, müfettişler, denetim elemanlarıyla ilgili bakanlıkların soruşturma izinleri tarafımıza ulaşmamıştır. Cumhuriyet Başsavcılığımıza da ulaşmamıştır. Bu yönüyle soruşturma eksik yürümektedir. Muhakkak bunun kamu ayağının da soruşturmaya dahil edilmesini, soruşturmanın bütün hatlarda devam etmesini arzu ediyoruz. Bu konuda Danıştay 1. Dairesine açmış olduğumuz davayla ilgili de henüz Danıştay’ın bir karar vermemiş olmasını burada kamuoyuna duyuruyorum ve şikayetimi sizler vasıtasıyla iletiyorum. Böyle 301 şehidin bulunduğu davada ciddi anlamda bilirkişi raporlarıyla, kamu görevlilerinin sorumluluğunun sabit olması durumunda artık Danıştay’ın bunu öncelikli bir mesele olarak ele alması ve bir an evvel soruşturma izniyle ilgili karar vermesi tarafımızdan beklenmektedir. Manisa Barosu olarak bu davada başından beri yani 13 Mayıs’tan beri olduğu gibi bundan böyle de yakın takipçisiyiz.”