'Soma' İçin 511 Bin Lira Toplandı

Adana Eczacı Odası'nın 2013-2014 yılı Olağan Mali Genel Kurulu Ecz. Alev Ersan'ın divan başkanlığında gerçekleşti. Açılış konuşmasını yapan Adana Eczacılar Odası Başkanı Ersun Özkan, sağlık alanında uygulamaya konulan tasarruf tedbirlerinin eczacıları ciddi ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya bıraktığını söyledi. Toplamda 15 bin 598 eczanenin 700 bin TL yıllık cironun altında kalmasının eczacıların her geçen gün fakirleştiğine işaret olduğunu söyleyen Özkan, her geçen yıl eczane sayısının artarken cirolarının düştüğünü kaydetti. Özkan, kar oranlarında iyileştirme yapılmadan olası mal fazlalarının kaldırılmasıyla birlikte binlerce eczacının eczanesini kapatmak zorunda kalacağını dile getirdi.

ECZANELERİN 24 SAAT KLİMA ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU

Eczacı kar oranlarının artırılması gerektiğini vurgulayan Özkan, eczane ekonomilerini rahatlatacak önerileri şöyle sıraladı:

'Kamu kurum iskontolarının eczaneler üzerinden uygulanmasına son verilmeli. Günübirlik reçete uygulamasına son verilerek protokolün 3.7 maddesi gereği yapılan dağıtımın kapsamının hepatit ve onkoloji reçetelerinin de alınarak genişletilmesinin sağlanması gerektiğine inanıyoruz. İkinci ve yardımcı eczacılık ile ilgili olarak eczacıların istihdamı yine eczacılar tarafından yapılmakta, özellikle yılda bin 500 civarı eczacının mezun olduğu düşünülürse, bu yeni eczacıları yine eczacılarımız istihdam etmek zorunda kalacak. Ayrıca, eczanelerimizde geriye dönük ısı ve nem ölçülerinin kaydedilmesi ve bunun takibinin zorunlu olması, eczanelerimizin 24 saat klima çalıştırmalarına, elektrik kesintilerine karşı jeneratör bulundurmalarına neden olacak, bu da eczanelerimize yeni ekonomik külfetler getirecektir. Elektrik kesintilerinin 6-7 saatin üzerinde olduğu bölgelerde ise jeneratörlerin de işe yaramaması sonucu eczanelerde bulunan tüm ilaçların imhası söz konusu olabilecektir.'

'İLAÇLARIN DEĞERİ PUL OLDU'

 Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak ise kamu otoritelerince sağlık harcamalarını azaltmak ve bütçe açıklarını kapatmak amacıyla ilk kez başvurulan ilaç fiyat düşüşleri ve kamu kuruluşlarındaki iskonto artışlarının yol açtığı zararların ciddi bir ciro kaybına yol açtığını söyledi. Sürekli değişen sağlık uygulama tebliğleri, referans fiyat, global bütçe uygulamalarının Türkiye'de eczacılık mesleğinin yeni bir evreye girmesine neden olduğunu söyleyen Çolak, ilaç pazarının hızla büyümesine rağmen eczanelerin pazardan aldığı paydan bir değişme olmadığını savundu. 2004 yılında 4.5 milyar dolar ilaç pazarının bugün 16 milyar TL olduğunu ve o zamanlar 42 milyon kişiye hizmet verilirken bugün 77 milyona hizmet verildiğini aktaran Çolak, şöyle devam etti:

'O gün 70-80 TL olan ilaçlar bugün 3-4 lira. Bir dağın başındaki suyu ambalajlıyor, 1 liraya satıyor işveren. Dün Başbakan'la görüşme yaptık STK'lar olarak. Bu görüşmede Başbakan'a ilettim. 'Siz ilaçların pahalanmasını mı istiyorsunuz?' dedi. 'Biz 58 yıllık örgütüz, hiç istemedik ilacın pahalanmasını ama ilacın da bir değeri var. Bu değeri pul haline dönüştürdünüz, biz sadece bunu istiyoruz ve eczacılara bu konuda katkı bekliyoruz' diye konuştuk.”

ECZACILARA UZUN VADELİ FAİZSİZ KREDİ GÖRÜŞMESİ

İnternetten gıda takviyesi, bitkisel ürün ve ilaçların yasaklanmasının sektöre olumlu etki edeceğini belirten Çolak, dünyada gün geçtikçe yayılan zincir eczanelere karşı da dayanışma çağrısı yaptı. Eczacıların en büyük sorunu olan 'Vade batağı”na da değinen Çolak, 'Bundan kurtulmamız için kooperatifle birlikte bir proje yapıyoruz. Bunun bir ayağı Gümrük ve Sanayi Bakanlığı'na bağlı. Oradan eczanelere uzun vadeli faizsiz kredi almayı düşünüyoruz. 2.'si de Türk Eczacıları Birliği Yardımlaşma Sandığı'ndaki kredinin hem miktarını artırmak hem de faizini azaltmayı düşünüyoruz” diye konuştu. Erdoğan Çolak, 'Eczacı emekliliği” sisteminin de iyileştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.

511 BİN TL YARDIM TOPLANDI

İş kazalarına da değinen Erdoğan Çolak, özellikle Manisa Eczacılar Odası'nın tespit ve katkılarıyla başlattıkları 'Soma İçin Yüreklerimizi Ortaya Koyma Zamanı” isimli kampanyayı anlattı. Türkiye'nin dört bir yanında kampanyaya katılan eczacıların sayesinde 511 bin TL gelir sağladıklarını ifade eden Çolak, bu parayla son 3 aydır 60 aile ve 90 öğrenciye burs, gıda yardımı ve Şafaktepe'deki 8 aileye gıda yardımı ile geçinmeleri için tüketim maddeleri verdiklerini belirtti.

Güney Ecza Kooperatifi Başkanı Tarkan Bir de yaptığı sunumla dünyada hızla yayılan eczane zincirlerinin sistemini, Türkiye eczacılarının handikaplarını ve zincirlerin Türkiye'deki oluşumunu anlattı. Bir, bu zincirlere karşı eczacıların bir olması gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından mali sunum yapıldı.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''