Soma'da Tanıkların Dinlenilmesine Devam Ediliyor

Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili ceza davasına, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmanın bugünkü bölümünde tanıklar dinlendi. 

Tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatlarının katıldığı duruşmada ilk olarak 2009 yılından beri Eynez Ocağı'nda çalışan emniyet çavuşu Osman Ertunç'un ifadesi alındı.

Halen facianın yaşandığı ocakta çalıştığını, barajlama, sondaj yaptığını, ayrıca güvenlik amaçlı seyyar sensör kullandığını söyleyen Osman Ertunç, “Eğer değerlerde anormal bir durum görürsem amirlerime haber verirdim Onların verdiği talimat doğrultusunda da hareket ederdik. Ayakların birisinde ısınma olduğu zaman böyle davranmıştım' dedi.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın, cihazına ait değerleri kendisine hatırlatması üzerine Ertunç, yüksek değerlerin bulunduğu zamanlarda, sensörü kendisinin kullanmadığını, böyle kayıt yaptığını da bilmediğini ileri sürdü. Bunun üzerine Başkan Aytaç Ballı, Ertunç'un çalıştığı vardiyadaki yüksek değerleri de tek tek okudu. Olay günü ve sonrasında ocak içinde yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Osman Ertunç, facia günü kendisinin bir ihmalinin ve kastının olmadığını da savundu. Mağdur ailelerin avukatlarının kullandığı sensörün değerlerine yönelik sorular yöneltmesi üzerine Osman Ertunç, kalibrasyon değerleri hakkında bilgisinin olmadığı öne sürdü.

"Maskeler çalışmıyordu, iki nefes aldıktan sonra bayıldım"

Davanın öğleden sonraki oturumunda madenden sağ kurtulan ve usta yardımcısı olarak çalışan Hüseyin Keskin, olay günü yaşadıklarını anlattı.

Olayın olduğu saatlerde işlerini bitirdiklerini ve 4. bandın oraya geldiklerini söyleyen Keskin, 'Servet Keskin ile birlikte 4. bandın altından geçerken baktım bant alev alev yanıyor. Banttaki alevler tavana kadar çıkmıştı. İçindeki kömürler yanmıyordu. Pis hava çıkışında bekledik. Sonra da bayılmışım' dedi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın maskeleri takıp takmadıkları sorusu üzerine Keskin, maskelerin çalışmadığını iddia etti.

Maskeyi taktıktan sonra bir iki defa nefes çekebildiğini anlatan Keskin, 'Sonra bayıldım. Maskemin çalışmadığını düşünüyorum. Bazı arkadaşlarımın da maskeleri çalışmıyordu. Maskelerinin çalışmadığını söyleyen arkadaşlarım vardı. Maskesinin çalışmadığını söyleyen İsmail Coşkun da vefat etmişti' dedi. 

Keskin ifadesinde ayrıca, iş sağlığı ile ilgili kendisine kimsenin bir uyarıda bulunmadığını iddia etti.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Şehit madenci eşi Hüsniye Coşkun da Keskin'e soru yöneltti. Coşkun'un, madencilerin altı ayda bir akciğer filminin çekilmesi gerektiği ancak eşinin çektirilmediğini söylemesi üzerine Hasan Hüseyin Keskin, 'Ben madene girdiğimden beri hiç akciğer filmi çektirmedim.' dedi. 

'Eşimin gaz maskesi değiştirilmedi'

Coşkun ayrıca eşinin okuma yazma bilmediğini ancak işe sınavla alındığını, soruları okumadan, atarak cevapladığını söyledi. Coşkun, 'Benim eşimin, yaşadığı bir kaza sonucu kolu yırtıldı ve kanları gaz maskesini kapattı. Eşim gaz maskesinin değiştirilmesini istemesine rağmen eşimin gaz maskesi değiştirilmedi.' dedi.

@halkevlerihukuk

Keskin'in dinlendiği sırada tutuklu sanıklardan İsmail Adalı'nın sorusu üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Keskin'in daha önce, Adalı'nın madencileri dövdüğü yönündeki ifadesini değiştirmesi ve böyle bir şey söylemediğini iddia etmesi, gerginliğe sebep oldu. 

Avukatların sakinleştirmeye çalıştığı madenci yakınlarından biri, fenalık geçirerek bayıldı. Sağlık ekipleri müdahale etti.

Mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından duruşmayı 19 Şubat'a erteledi.

CHA, DHA ve Evrensel

Popüler İçerikler

Wanda Nara ile Yasak Aşk Yaşadığı Öne Sürülen Keita Balde Sivasspor'dan Gönderildi
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
YORUMLAR
18.02.2016

Bu ülkenin yoksullarını,emekçilerini öldürmekten zevk alan bir kitle var,onlar var olduğu sürece böyle facialar maalesef devam edecek sonra biri çıkıp işin fıtratında bu var diyecek,biz de iki gün sokakta eylem yapacağız iki gün sonra unutulup gidecek,ölümleri kanıksayan bir toplum olma yolunda ilerliyoruz. Üzerinden ne kadar zaman geçti daha yeni incelemeler yapılıyor daha yeni araştırılıyor şirketin patronu ''olayın'' neden olduğunu anlayamadık dedikten sonra 9 temmuz 2015'te valiyle kaymakamı alıp madeni yeniden açacağız diyor. Emrah Serbes'in de bir açıklaması vardı bu konuda neden gerçekleştiğini bilmiyoruz diyorsun sonra da madeni açacağız diyorsun dalga mı geçiyorsunuz milletle gibilerinden. Kısacası olan yine işçiye emekçiye fakirlere oluyor patronlar ihmal yok der enerji bakanı çıkar inceleyeceğiz der bomba patlar içişleri bakanı kınar. bok durumdayız farkında mıyız?

18.02.2016

somada yaşayan, madende çalışan bir madenci olarak söylüyorum: herşeyin üzeri kapatılacak, hiçbirşey olmamış gibi o facia madeni çalışmaya devam edecek... dualarınızı eksik etmeyin bizlerden.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ