Soma Anıtı Olarak Dev Kömür Topu Heykeli Yerine, 'Madenciye Özlem'in İnşası Başladı

Soma Kömür İşletmeleri’ne ait madende bundan iki yıl önce Cumhuriyet tarihinin en büyük iş cinayetinde hayatını kaybeden 301 işçinin anısına yapılacak anıtın inşasına başlandı.

Soma’da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen olayda 301 madenci hayatını kaybetmiş, facianın ardından bir ihmaller silsilesi ortaya dökülmüştü. Soma Kömür İşletmeleri’nin, iktidar partisinin‘bedava yardımlarda da kullandığı’ düşük maliyetli kömür ürettiği anlaşılmıştı. Facia sonrası, madencilerin çoğunun defnedildiği Soma Belediye Mezarlığı, anıt konması için siyah renkli özel mermerlerle yeniden düzenledi.

Yeni tasarım, yası ve özlemi anlatıyor

Olayın birinci yıldönümünde, 7 bin 965 metrekarelik mezarlık düzenlemesi ve anıtla ilgili bilgi alan aileler, anıt bölümüne kor halinde dev bir kömür topu konacağını öğrenince itiraz etti.

Aileler ‘içlerinin yandığını, anıtı gördüklerinde yakınlarının yandığını hatırlayacaklarını’ söyledi. Tepkiler üzerine yeni anıt planları ailelere gösterildi. Tasarım aşamasında madenci yakınlarının bizzat dahil olduğu anıtın teması, ‘madenciye özlem ve facia günü yaşanan acı bekleyiş’ oldu.

Anıtın üç boyutlu olarak planlandığı beton kaidesinin, mermer ve özel taşlardan yapılacağı, bunların üzerinde göğe doğru yükselen, git gide birbirine yaklaşan, en uç yerinde tek nokta haline gelecek ışıklandırmanın olacağı belirtildi.

Heykeltıraş Derya Ersoy: “Aileler yol gösterdi. Bizler de var olan hüznü heykellerinin yüzlerine yansıtmaya çalıştık”

Beton kaidenin ayrıca facianın yaşandığı maden ocağının üzerindeki dağı simgeleyeceği, ortasında, ocağın girişi ve madenci heykeli bulunacağı, ocağın kenarlarında ise o madenciyi özlemle bekleyen, anne, baba, eş ve çocukların tasvir edildiği belirtildi. Beton kaidenin inşaatına mezarlıkta başladı.

Bu arada İzmir’de atölyelerinde üç aydır hummalı bir çalışma yürüten heykeltıraşlar Ali Yaldır, Derya Ersoy ve Zafer Dağdeviren, heykellerine son halini verdi. Geriye sadece anıtın tamamlanması ve monte edilmesi kaldı.

Heykeltıraş Derya Ersoy tasarım süreciyle ilgili, “Aileler yol gösterdi. Bizler de var olan hüznü heykellerinin yüzlerine yansıtmaya çalıştık” dedi.

Anıtın olayın ikinci yıldönümüne yetiştirilmesine çalışılıyor.

DHA

Popüler İçerikler

Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
10.04.2016

Siz ölen işçi kardeşlerimizin kemiklerini seçimlerde yeterince sızlattınız eyyyyy somalılar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ