Sokakta Top Oynayan Çocuk Kalmadı! Akıllı Telefon Kullanım Yaşı 9'a İndi

Son yılların klişesi 'sokaklarda oynayan çocuk kalmadı' cümlesinin cevabını bu araştırma bize vermiş olabilir. Çocukların dünyada medya kullanım alışkanlıklarını araştıran İngiliz şirket, Türkiye'deki çocuklarda akıllı telefon kullanım yaşının 11-12'den 9-10'a indiğini ortaya koydu. Araştırmalara göre kız çocukları tüylü oyuncaklar, erkek çocukları ise köpekbalığı ve yırtıcı hayvanların kullanıldığı içerikleri tercih ediyor.

AA'da yer alan habere göre, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunca, kurum yapımlarının yabancı yayın kuruluşlarına tanıtılması amacıyla İzmir'in Çeşme ilçesindeki bir otelde düzenlenen 2. TRT Uluslararası İzleme Günleri'ne 40 ülkeden katılan yayıncı ve araştırmacılar arasında dünyada medya kullanım alışkanlıklarını araştıran İngiltere merkezli Dubit Research şirketi araştırma yöneticisi Adam Woodgate de yer aldı.

Woodgate, Afrika, Avrupa, Amerika, Avustralya ve Asya'da çocukların geleneksel ve dijital medya kullanım alışkanlıklarını araştırdıklarını söyledi.

Woodgate: 'Yeni dönem çocuklarının amacı istedikleri anda istedikleri şeye kavuşabilmek.'

Dünyanın her yerinde çocukların her çağda olduğu gibi 'eğlenmek' istediğini ifade eden Woodgate, yeni dönem çocuklarının farkının ise 'istedikleri anda istedikleri şeye kavuşabilmeleri' olduğunu kaydetti.

Türkiye'deki çocuklarda dijital medyaya yönelim, Almanya ve Fransa'ya göre daha fazla 🤔

Çocuklarda dijital medyaya yönelimin Türkiye'de Almanya ve Fransa gibi ülkelerden daha çok olduğuna işaret eden Woodgate, dünyanın her yerinde olduğu gibi 7-8 yaşına kadar çocukların medya araçları arasında en çok televizyonu kullandığını ifade etti.

Ebeveyn gözetimindeki televizyonun en güvenilir medya aracı olarak benimsendiğini vurgulayan Woodgate, bu yaşlardan sonra medya kullanım alışkanlıklarının değiştiğine dikkati çekti.

"Akıllı telefon kullanımında 11-12 yaştan 9-10 yaşa gerileme söz konusu"

Paul Rogers/ New York Times

Yapılan araştırmalarda binin üzerinde çocuk ve aileyle görüşüldüğünü aktaran Woodgate, 'Araştırmalar şunu gösteriyor ki akıllı telefon kullanımında 11-12 yaştan 9-10 yaşa gerileme söz konusu.' dedi.

Çocuklar en çok 1-2 dakikalık çabuk tüketilen videoları tercih ediyor.

Dijital medyanın ne ürettiği konusunu da araştırdıklarını anlatan Woodgate, 'Araştırma sonuçlarına göre çocuklar en çok 1-2 dakikalık çabuk tüketilen videoları tercih ediyor. Arkadaşlarını beklerken bu videoları çabucak izliyorlar. 1-2 dakikada tamamlanan konsol oyunları da ilgilerini çekiyor.' diye konuştu.

Kız çocukları tüylü oyuncaklar, erkek çocukları ise köpekbalığı, yırtıcı hayvanların kullanıldığı içerikleri tercih ediyor

Çocukların animasyonlara, televizyon şovlarına, doğal yaşam videolarına ilgi gösterdiğini anlatan Woodgate, kız çocuklarında öncelikli tercihin tüylü oyuncakların yer aldığı içeriklerin, erkek çocuklarında ise köpekbalığı, yırtıcı hayvanların kullanıldığı içeriklerinin olduğunu aktardı.

Popüler İçerikler

Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
02.05.2017

Hayatın tüm saçma diretmelerine, sahte düzene duyulan nefret ve kinin patlama noktasında, insanoğlunun tüm samimiyet ve hırçınlıkla sesini duyurmaya çalışması, kısır döngünün yeniden insanı çektiği kör kuyuda bir nebze daha iyi kademeye çekmesine razı gelmek. Teknolojinin, bizi nasıl avucuna aldığı ve sosyal yaşantımızı nasıl da alt üst ettiğidir.

02.05.2017

8-10 yaş seçeneğine oy veren neyin kafasını yaşıyor asdfghk

02.05.2017

Ben verdim. Sana kendimi ozetleyim. Odtu mezunu bir muhendisim, yurtdisinda bir firmada genel mudurluk poziyonunda calisiyorum. Evliyim ve bir cocugum var. Akilli telefonla oynamanin kotu oldugunun bana bir ispatini yapar misin? Aksine bircok seyi ayni anda dusunuyor, kafasi surekli mesgul, ayni anda farkli seyleri dusunuyor, parmaklari calisiyor ki parmak uclarindaki sinirlerin calismasi zeka gelisimi acisindan da onemlidir. haa sunu da soyleyim cocumun eline vermiyorum telefonu al oyna diye, ama zararinin oldugunu dusunmuyorum.

Ben bu yaşta iken saatlerce aşağıda arkadaşlarımla oynardım deli danalar gibi koşturur toza çamura karışırdım düşe kalka büyüdük şimdikiler çok şansız oyun nedir mahalle ortamı nedir hiç bilemeyecekler geç saatlere kadar oynamak annne açıktım diye bağırınca aşağıya sarkan ekmekler sular geliyorum 5 dkya diyip saatlerce oynama bunların tadını bilmeyecekler...

TÜM YORUMLARI OKU (63)