Sokakta Gezen "Ötekiler": Tourette Sendromuna Sahip Bireyler Yaşamlarının Zorlu Yönlerini Anlatıyor

+90 YouTube kanalı yakın bir zamanda tourette sendromu konusunu ele aldığı bir video yayınladı. Bu rahatsızlığa sahip üç farklı insanla gerçekleştirdikleri röportajda, tourette sendromu rahatsızlığına sahip olan insanların toplum içinde yaşadıkları sıkıntılara odaklanılmış. Biz de sizin için videonun önemli noktalarını bir araya getirdiğimiz bir içerik hazırladık.

Detaylar içeriğimizde! 👇

Kaynak: +90

+90 YouTube kanalını bilenleriniz bilir: Çeşitli konularda video içeriği üreten kanal bu kez de tourette sendromuna sahip bireylerle ilgili bir video yayınladı.

Tourette sendromuna sahip bireylerin, istem dışı bedensel tikler ve ses tikleri yaptığı bilgisini verelim.

Video, tourette sendromu rahatsızlıkları bulunan Seyithan Sevinç, Can Köse ve Bilge Övünç'ün yaşadıkları sıkıntılara odaklanırken çocuk psikiyatrı Dr. Yankı Yazgan da konuyla ilgili bize bilimsel bilgiler aktarıyor.

Konuyla ilgili genel olarak tourette sendromu bireylerin toplum içinde birçok sıkıntı çektikleri dile getiriliyor.

Seyithan'ın çeşitli ses ve burun tikleri dışında boynunu sağa devirme, kaş ve göz tikleriyle beraber toplamda 20'ye yakın tiki varmış.

Profesyonel müzisyen olan Seyithan'a göre, müzik yapmanın tourette sendromunu sağaltıcı bir etkisi varmış.

9 yaşındayken tourette sendromu teşhisi konulan Can ise bugüne kadar 150'ye yakın tikinin olduğunu söylüyor.

Tiklerinin sürekli olarak değişim gösterdiğinden bahseden Can: 'En uzun süren tikim yürürken kendi etrafında dönmek, 15 yıldır var.'

20 yaşındaki konservatuar öğrencisi Bilge'nin ise en sık yaptığı tik, sert bir cismin yakınındayken sürekli olarak eliyle cisme vurması.

Bilge'nin tikleri, insanların sürekli ona bakmasıyla tetikleniyormuş.

Çocukluk yaşlarında başlayan tourette sendromuna sahip bireyler, özellikle ergenlik döneminde toplum tarafından fiziksel şiddete varan sıkıntılara maruz kalıyorlar.

Bu ayrımcılık hakkında çok şey yaşadığını dile getiren Seyithan...👇

"Bu topluma kin ve öfke doluyum. Tourette sendromlu olduğum için değil, tourette sendromlu kimliğimden dolayı uğradığım zararlar ve bana yaşatılanlar için öfkeliyim."

'Suratıma tokat yediğim zaman karşımdaki adama 'Benim böyle bir rahatsızlığım var' dememe rağmen o tokatları yedim. Bu yüzden öfkeli olmayacağım da ne yapacağım?' diyor Seyithan.

Can ise ergenliğinde ciddi sıkıntılar yaşadığını söylüyor.

"Küfür ve hakaretlere maruz kalıyorsunuz; özürlü, manyak, spastik, gerizekalı, manyetik, dönme dolap, neşeli yakalar..."

Toplumsal baskıyı kolay aşamamış Can. Bu savaşın ona bir faydası olmayacağını fark etmiş ve yaşadığı rahatsızlığı kabul etmiş.

Bilge'nin tavrı ise çok net: "İnsanların rahatsızlık duymasından rahatsızlık duyuyorum ama bundan gocunmuyorum. Bu rahatsızlık, benim bir yerde oturup kahve içmemi, yemek yememi engellemiyor."

En çok sıkıntının toplu taşımalarda yaşandığını söyleyen Can: "Tourette sendromlu olmak gerçekten çok yorucu bir rahatsızlık ama insanlar çok daha yorucu. Bu rahatsızlığa sahip insanların birçoğu bırak toplu taşıma kullanmayı, dışarı bile çıkamıyorlar."

Videoda, Dr. Yankı Yazgan'ın konuyla ilgili görüşleri alınırken tourette sendromunun tam olarak ne olduğu da açıklanıyor.

Tourette sendromu, özünü tiklerin oluşturduğu, nörobiyolojik zeminde gerçekleşen nörogelişimsel bir bozuklukmuş.

Yazgan: "Tikler ilk kez 4-6 yaşlarında ortaya çıkarken 6-8 yaşları genellikle tiklerin en sık görüldüğü zaman dilimdir. 12 yaş civarında tikler olabilecek en üst düzeye varıyor."

Tourette sendromuna sahip çocuklar anne ve babalarından sıklıkla: “Neden yapıyorsun, neden kendini tutmuyorsun, istesen yapabilirsin!” gibi ifadeler duyuyorlarmış.

Dr. Yankı Yazgan, bu rahatsızlıktan çocuğun sorumlu tutulmasının son derece yanlış olduğunu dile getiriyor.

Tourette sendromuna sahip insanları bir araya getirmek ve bu rahatsızlığı Türkiye'yle birlikte tüm dünyaya anlatma amacıyla kurulan bir platform da varmış.

Facebook ve Instagram'da paylaşımlar yapan, Türkiye Tik ve Tourette Sendromu Gönüllüleri adını verdikleri oluşum 2015'te kurulmuş.

Videonun tamamına buradan ulaşabilirsiniz;

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Tourette Sendromu'na Sahip Genç Kadın Farkındalık Yaratmak İçin Sosyal Medyayı Kullanıyor
Başarılı Şarkıcı Billie Eilish, Kendisine 11 Yaşındayken Tanısı Konulan Tourette Sendrom'unu Anlattı
Böyle Olacağı Belliydi: TikTok'un Genç Kızların Tik Sorunu Yaşamasına Sebep Olduğu Açıklandı

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR

Falanca meyvenin sebzenin ismini söylemeyin diye uyarırlar ama hayır toplumumuz inatla söyleyip o kişiyi irrite eder canından bezdirir. Keşke sadece bununla sınırlı kalsa hala hatırlarım ilkokul 3teyim sınıfımızda engelli bir kız vardı koltuk değnekleriyle yürürdü bir gün yanıma geldi durup duruken palpatine biliyor musun bu sınıfta en çok seni seviyorum demişti, niye ki diye sorduğumda çünkü benimle bir tek sen dalga geçmiyorsun da o yüzden diye eklemişti. Yani anlayacağınız yetişkin-çocuk fark etmiyor çoğunluk bu kafada.

05.10.2022

o kadar haklısınız ki bu toplumdan bende nefret ediyorum

05.10.2022

ben sadece bu toplumun gerizekalılık düzeyini düşününce bile nefret ediyorum da, bu insanlar tüm bu zorbalıklara rağmen hayatına devam ediyor, bu gerçekten çok saygı duyulası bir durum. Toplumu eğitmek gerekiyor ama çağımızın vebası ak gezenler sayesinde eğitimin de her türlüsünden mahrum kaldı toplum.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ