Sokak Köpeği Saldırdı, Belediyeden Tazminat Aldı!

Antalya'da sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan bir vatandaş belediyeye dava açtı. Mahkeme, belediyeleri saldırgan köpekleri toplama görevini yerine getirmediği gerekçesiyle suçlu bularak 10'ar bin lira tazminat ödemelerine hükmetti.

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümünden emekli olan Prof. Dr. Bülent Uluğ (70), 19 Mayıs 2022'de Muratpaşa ilçesi Şirinyalı Mahallesi'ndeki Eski Lara Yolu'nda yürürken sahipsiz köpeklerin saldırısı sonucu baldırından yaralandı.

Uluğ hastanedeki tedavisi ardından dava açtı...

Özel hastaneye kaldırılan Uluğ, tedavi gördükten sonra taburcu edildi. Uluğ, daha sonra Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesine 'idarenin hizmet kusurundan doğan sorumluluğu' maddesince tazminat davası açtı.

Antalya 1. İdare Mahkemesi incelediği dosyada, çevre sağlığı hizmetlerini sağlamanın belediyelerin görevi olduğu, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların yerel yönetimlerce kurulan hayvan bakımevlerine götürülmelerinin zorunlu olduğu belirtildi.

Mahkeme 10'ar bin lira tazminata hükmetti

Bu kapsamda, Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesinin Bülent Uluğ'a 10'ar bin lira tazminat ödemesine hükmedilen kararda, mevzuat hükümlerince insan ve çevre sağlığı açısında tehdit mahiyetinde bulunan saldırgan hayvanları toplayıp rehabilite etme ve kontrol altında tutma konusunda davalı idarelerin görevlerini gereği gibi yapmadıkları ve kusur sorumluluklarının bulunduğu kaydedildi.

'Saldırı sonrası maddi, manevi tazminat hakkı doğuyor'

Davacı Uluğ'un avukatı Barış Vardı, AA muhabirine, müvekkilinin 5-6 sahipsiz köpeğin saldırısına uğradığını söyledi.

Köpeklerden birinin müvekkilini baldırından ısırdığını belirten Vardı, 'Müvekkilim ısırıldıktan sonra hemen belediye yetkililerine ulaşıyor ve hastaneye gidiyor. Hastanede gerekli tedavinin ardından 4 defa da kuduz aşısı oldu ve kuduz ölümle sonuçlanabiliyor. Müvekkilimde çocukken köpek korkusunu yenmesine rağmen tekrar köpek korkusu başladı.' dedi.

Sahipsiz köpeklerin sorumluluğunun belediyeler ve valiliklerde olduğunu vurgulayan Vardı, bu nedenle sahipsiz köpeklerinin saldırısına uğrayan insanların maddi ve manevi tazminat açma hakkı doğduğunu kaydetti.

Bunun için Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesinin taraf olduğu dava yoluna başvurduklarını anlatan Vardı, şöyle konuştu:

'Sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan müvekkilim için açtığımız davayı bir yıl sonunda kazandık. Müvekkilim manevi tazminat alma hakkı kazandı, verilen kararda tazminat miktarı nedeniyle istinaf yolu kapalı, kesin bir karar verildi. Biz 2022 dönemi için 10'ar bin lira dava açtık. Bu, hayvanın ısırmanın şiddetine göre, olayın büyüklüğüne göre miktar değişebilir. Muratpaşa ve Antalya Büyükşehir Belediyesi ödemeleri gerçekleştirdi. Valilikten bir ödeme henüz yapılmadı, o da kendi içlerindeki bir mevzuattan kaynaklı. Valilik bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığının sorumlu olduğunu ve ödemeyi onların yapması gerektiğini belirtiyor. Yakın zamanda onunla ilgili de bir sonuç çıkar.'

Sokakta herhangi bir köpek veya kedi saldırısına uğrayan kişinin, bunu belgelendirmek için 112 Acil Sağlık veya sorumlu belediyelere bir kayıt bırakmaları gerektiğine dikkati çeken Vardı, bunun dava sürecinde delil olarak kullanıldığını ifade etti.

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
YORUMLAR
16.08.2023

kral hareket

ben de bir hayvanseverim! ve kedilerin köpeğim olmasına rağmen ben de korkuyorum sahipsiz canlardan. toplansa bakım evlerinde beslemeye devam etsek keşke. aynı şekilde kedilerin de toplanıp kısırlaştırılması lazım 2 kez ciddi yaralar ile kedi saldırısına uğradım

17.08.2023

Çok doğru bir hareket olmuş. 10 bin TL para değil davanın tek nedeni var bu soruna köpekleri kedileri öldürelim diye nefret kusarak hamle yapmak yerine sorumlu olan kişilere/kurumlara sorumluluklarını hatırlatmak olmuş. Başı boş hayvan sorunu belediyeleri gerekli önlemleri almamasından ortaya çıkmıştır. Belediye kısırlaştırıp üremelerine engel olmaldır. Böylece sorun ortadan kalkar bir de sahipli köpeklerin takibiyle. Adam para verip cins köpek alıyor sonra sokağa bırakıyor. Bunlara da yaptırım getirilmeli. İlk alma ücretiyle iş bitiyor diye düşünüyor insanlar. Köpeğim var popüler bir ırk, para verip aldım. Verdiğim para ilk 1 yılında alırken verdiğimin 3 katına çıktı ve daha da artacak. Bu sıkıntı mı değil çünkü zaten bilerek kuçumuzu hayatımıza kattık. Veterineri, hastalığı, kısırlaştırması, maması, harcanan zamanı hepsi onun için ve değerli. Bunu düşünmeden ne hayvan ne de daha büyük sorumluluk olan çocuk hayata katılmamalı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ