Soğuk Havalarda Araçla Hareket Etmeden Önce Motoru Isıtmaya Gerek Var mı?

Eğer babanızla veya herhangi bir büyüğünüzle zamanında arabaya bindiyseniz, soğuk havalarda araçla harekete geçmeden önce bir müddet rölantide beklediklerini görmüşsünüzdür. Günümüzde hala bunu yapan araç sahipleri var. Kışın yolculuğa başlamadan önce aracı çalıştırıp motor biraz ısındıktan sonra yola öyle çıkmayı tercih ediyorlar.

Peki, bu gerçek mi yoksa şehir efsanesi mi? Soğuk havalarda motoru çalıştırdıktan sonra beklemek cidden gerekli mi? Gelin, bu sorunun cevabını birlikte öğrenelim!

Kaynak

Soğuk havaların oldukça hakim olduğu bugünlerde, bazı araç sahiplerinin aklına şu soru geliyor: ''Kışın arabayla yola çıkmadan önce motoru ısıtmak şart mı?''

Eskiden büyüklerimiz böyle yapardı. Soğuk havalarda yola çıkmadan önce aracı çalıştırır ve bir süreliğine rölantide beklerlerdi.

Aslında bu yaygın inanış, eski model karbüratörlü otomobillere dayanıyor. Yani, birçok konuda olduğu gibi burada da eskinin inanışı günümüzü etkileyebiliyor.

Karbüratörlü motora sahip araçların soğuk havalarda yolculuk öncesi çalıştırılması ve yola çıkmadan önce motorun ısıtılması gerekiyordu. Aksi takdirde doğru hava ve yakıt oranı tutturulamayacağı için aracınız zarar görebiliyordu.

Ancak 1990’lı yılların başında otomobil üreticileri, motora yakıt sağlamak için karbüratörler yerine elektronik yakıt enjeksiyonlarına geçiş yaptı.

Böylece, kışın otomobillerin sorunsuz bir şekilde çalışması için motorun önceden ısıtılması gerekliliği ortadan kalkmış oldu.

Zira yeni elektronik sistemin sensörleri ile birlikte araçlar sıcaklık koşullarını kendi başlarına ayarlayabilir hale geldi.

Uzun lafın kısası, günümüzde üretilen otomobiller için böyle bir ihtiyaç bulunmuyor. Artık soğuk havalarda aracınızı hareket ettirmeden önce motoru bir süreliğine rölantide çalıştırmanız gerekmiyor.

Çeşitli kaynaklarda belirtilene göre eskiden doğru olan bu davranış, günümüzde geçerliliğini yitirmiş durumda. Fakat yine de otomobilden otomobile farklılık olabileceği için aracınızın kullanma kılavuzunu okumayı ihmal etmeyin. Zira bunun hala gerekli olduğunu söyleyen ustalar da mevcut. Bu sebeple, sadece kaynaklarda yazan bilgiye inanmak yerine bu konuda servisinize danışmanızı mutlaka tavsiye ediyoruz.

Bunlara da göz atın:

Perişan Paket: Instagram'da Satılan İkinci El Taksi Çıkması Araba Goygoycuların Diline Düştü!
ÖTV'siz Araç Satışında Yeni Şartlar Neler? 1 Ocak 2025'ten İtibaren ÖTV Muafiyetinde Yeni Dönem Başlıyor
Sürekli Şehir İçinde Araç Kullananlar İçin Adeta Nimet: Hibrit Otomobillerin Sunduğu Avantajlar Neler?
Faydası Çok, Seveni Pek Yok: Yoldaki Kasislerin Ne İşe Yaradığını Biliyor muydunuz?

Popüler İçerikler

Memur ve Emeklinin 2025 Maaş Zammı Belli Oldu!
Ferdi Tayfur Hayranlığı ile Tanınan Talha Siraç Paylaştığı Video Sonrasında Tutuklandı
Abdullah Öcalan’ın İsteği Belli Oldu: Saygı Öztürk, Abdullah Öcalan’ın Talebini Yazdı
YORUMLAR
30.12.2024

sonra yeni arabaların motor ömrü neden kısa bunlar üretici yalanları motor ilk çalıştığında yağın gömleğe dolması için bile saniyeler gerekli . soguk motorda marstan sonra 1 dk beklemenin kimseye zararı yok

yeni araçlarda kışın bile max 30 saniye beklenir zaten yağın dolaşması 15-20 saniye sürüyor. fazla beklemek soğuk motorun rölantide boşa çalışması ve aşınmasına sebep olabilir. zaten yeni nesil motorlar yük altında ısınır

Siz bu konuyu keşke motor uzmanı bir kişiye danışarak detaylı araştırsaydız. Araçların turboları hakkında bilgi sahibi olurdunuz.Bu sizin yazınız araçların cinsleri e göre farklılık gösterir.

30.12.2024

Yıllardır araç kullanırım. Son 2 aracımı sıfır aldım. Yağ yakıyor denilen 1.4 egea kullandım ama hiç yağ yakma derdim olmadı. Araçlarımın sorunsuz olmasının nedenleri basit. 1)Bakımlarını zamanında ve düzgün yerlerde yaptırdım. Yetkili servis pahalı geliyorsa bakanlık onaylı servislere gidin. Sanayi kalitesiz / çakma yağ ve filtre dolu. Kasap ustaları saymıyorum bile. 2) Araca bindiğimde ilk motoru çalıştırır (emniyet kemeri, ayna koltuk ayarı, android auto beklemesi/navigasyon hatta müziğin ayarlanması vb. hep motor çalışırken olur ki yağlanma olsun), çıkmadan da (Camlar açıkmı kontrolü, içindeki eşyaları toplamak vb.), en son motoru durdururum.

TÜM YORUMLARI OKU (13)