Sofralarımızın Vazgeçilmezi Olan Tavukların Son 50 Yılda Yaşadığı Değişimi Görünce Hayret Edeceksiniz!

Tavuk eti, dünyanın dört bir yanından sofraların vazgeçilmezi olan protein kaynağı. Ancak günümüzde tükettiğimiz tavukların son 50 yıl içerisinde ciddi bir değişim yaşadığını biliyor muydunuz? Tavukların zaman içinde geçirdiği değişime sebep olan 'Yarının Tavuğu' hikayesini merak ettiyseniz buyurun içeriğimize... 👇

Önemli bir protein ve kalsiyum kaynağı olan tavuk eti, ülkemizde de olduğu gibi uzun yıllardır dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde sofraların vazgeçilmez yemeklerinden.

Ülkemizde yapılan araştırmalara göre her sene kişi başına 17 kilogramdan fazla tavuk eti tüketiyoruz. Hane halkı tüketimi ise yıllık 55 kilogram!

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre dünyada en çok tavuk eti tüketen 5 ülke ise sırasıyla ABD, Çin, Avrupa Birliği ülkeleri, Brezilya ve Rusya.

İlk sırada gelen ABD'de her sene 11 buçuk milyar kilogramdan fazla tavuk eti tüketiliyor.

Ancak bizim son yediğimiz tavukların, anne-babalarımızın ve hatta onların ebeveynlerinin tükettiği tavuklara hiç mi hiç benzemediğini biliyor muydunuz?

Çünkü tavukların boyutu son 50 yılda yaklaşık %364 oranında büyüdü!

Günümüzde yediğimiz tavuk eti çoğunlukla tatsız ve kuru olduğu için genellikle baharatlar ekleyip soslayarak pişirmeyi, sotelemeyi ve fırına vermeyi tercih ediyoruz.

Yıllar öncesine dönüp 1960'lara baktığımızda ise Amerika'nın ünlü şefi Julia Child'ın "Tavuk olduğu gibi tüketildiği, kızartıldığı veya sadece tereyağıyla fırına atıldığı zaman bile leziz olmalıdır" dediğini görüyoruz...

Peki o dönemlerin lezzetli tavuk etinden, şimdinin nasıl hormonlarla şişirilmiş tavuklarına geldik?

1948 yılında tavuk, sadece özel günlerde pişirilen ve ABD'de günümüzün parasıyla ortalama 30 dolara satılan bir yiyecekti.

II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan kıtlıktan dolayı kırmızı et karneyle dağıtılmaya başlayınca, tavuk tüketimi haliyle iki katına çıktı.

İşte tam da bu noktada tavukların büyümesindeki ilk önemli olay olan 'Chicken of Tomorrow' (Yarının Tavuğu) yarışması devreye giriyor!

Amerika'da o dönem en büyük süpermarket zinciri olan A&P'nin genel başkanı Doc Pierce, tavuk tüketiminin azalmasından endişelendiği için bu yarışmayla hem gelecekteki tavuk üretimini değiştirecek, hem de markasının unvanını yayacak olan yarışmayı devreye soktu.

Yarışmanın katılımcılarına farklı türlerden tavuklar verildi ve 12 haftalık kısa süreç boyunca tavukları, tadı fark etmeksizin olabildiğince büyük ve hızlı yetiştirmeleri istendi.

Katılımcılar arasından Arbor Acre ve Red Cornish türlerini büyüten şirketler açık ara farkla önde geldi ve iki türün melezi, bizim günümüzde tükettiğimiz tavukların genetik kökenini oluşturdu!

'Frankenbird' türündeki bu tavukların mümkün olabildiği kadar şişip kilo alması için genetiğiyle oynandı. Günümüzdeki tavuklar, kısa kalan bacakları ve büyük göğüslerinden ötürü paytak paytak yürüyor ve çabucak şişmeleri için soya ve mısırla besleniyorlar.

Üstelik doğal yollarla olgunlaşması 4 ay süren tavukların günümüzde yetişme süreci 47 güne kadar indi! Yani bir nevi bebek tavukları tüketiyoruz.

Anlayacağınız artık neredeyse hepimiz bir sanayi ürünü olan 'Yarının Tavuğunu' yiyoruz...

Ancak not edelim, günümüzde hala doğal yollarla tavuk yetiştiren çiftçilerin sayısı da az değil.

Siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Bu Hayvan Testine Göre Beynin Hangi Hayvanınki Gibi Çalışıyor?
Doğanın Korkutucu Yüzünü İliklerinize Kadar Hissetmenize Sebep Olacak Birbirinden Ürkütücü 15 Yeni Fotoğraf
Sudan Korkan Kedi Nasıl Yıkanır?

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Avrupa'daki Rakibi Tottenham'da Üç Oyuncu Sakatlandı!
59 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Kerem Aktürkoğlu Benfica Tarihine Geçti
Skandallar Bitmiyor: Ablası MasterChef Beyza'nın "Tesettürlü Olduğu İçin" Tepki Gördüğünü İddia Etti!
YORUMLAR
30.04.2022

Hayretlik bir durum yok. İnsanoğlu bilimin sınırları içerisinde verimli tavuk ırklarını melezleme ve ıslah çalışmalarıyla bu günlerdeki boyutlarına getirmiş.

30.04.2022

8 milyar insanı 'doğal' besleyemezsiniz.. mecbur olacak bu tür geliştirmeler

02.05.2022

8 milyar insan 1 günde oluşmadı ama kardeş bunu da dikkate almak lâzım. Fabrika sahipleri, şirket sahipleri çok nadiren çaresizlikten olsa da tarihe bak büyük bir zaman diliminde aç gözlülükten yapıyorlar bu tür şeyleri. 1'e 3 oranında 1'5 oranında bile kâr gözlerini doyurmuyor. Hep daha fazlasını istiyorlar. İsrail'in mısır vb ürünlerde GDO oynaması da bunun bir örneği, ve bence kanıtı.

30.04.2022

Endüstriyelleşen, pazarı olan her ürün böyle. Kısacası neredeyse yediğimiz içtiğimiz her şey :/

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ